torsdag 14 oktober 2010

Vem är värd ett värdigt liv som arbetslös?

Alla människors lika värde är ju på tapeten nu. GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö reflekterar över det faktum att alla verkar omfattas - utom de arbetslösa.

För någon dag sedan försökte kvällsnyheterna få någon långtidsarbetslös att uttala sig i tv. Det visade sig vara svårt att hitta någon som ville. Många skämdes för sin långtidsarbetslöshet.

Så här skriver han:

"Det är nog inte många som vet det men idag är det farligt att bli arbetslös. Vill du ta A-kassans resurser i anspråk hamnar du i en situation där ett felaktigt kryss på en blankett inte bara tar ifrån dig försörjningen. Du blir också polisanmäld för bidragsbrott. Självfallet ska systemet motverka missbruk och det ska få konsekvenser om man fuskar.

Men, arbetslöshetsförsäkringen har mångdubblat fördyrats, ersättningsnivåerna har eroderat och Sverige har åkt rutschkana i internationell jämförelse. Hundratusentals medlemmar har lämnat försäkringen och är hänvisade till Socialtjänsten vid arbetslöshet. Finansieringssystemet är dessutom djupt orättvist och kontraproduktivt.

Det finns en oändlig källa av reformbehov i A-kassan, men regeringen kan bara peka ut ett konkret område och det är just kontroll- och sanktionssystemen. Cyniskt var ordet."

Läs gärna hela.

Alla människors lika värde måste omfatta även arbetslösa. Och vi har alla lika stor rätt till ett värdigt liv. Som barn, som gamla och inte minst: mittemellan.

Mera hos Löntagarbloggen helt nära dig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar