torsdag 28 oktober 2010

Attacken har inletts

Svenskt Näringslivs nye ordförande Kenneth Bengtsson vill modernisera LAS, Lagen om anställningsskydd.
Han säger på ett sätt som jag uppfattar som överlägset och nonchalant att "strejka är ett omodernt sätt att umgås". Och så vill han modernisera strejkrätten till något som passar dagens arbetsmarknad.

Löntagarbloggen skriver lite om Kenneth Bengtsson:


"ICA-Kenneth Bengtssson
Bor: I villa söder om Stockholm och i lägenhet i södra Frankrike.
Lön: 6,7 Mkr i grundlön från Ica plus bonus, 1 Mkr årligen från Svenskt Näringsliv.

Ledarstil: Är inte rädd för att göra sig av med människor och omger sig gärna med en mix av ja- och nej-sägare – och någon enstaka rebell.

Att ta med såna här personliga detaljer är kanske inte helt seriöst... men det är rätt så oseriöst och löjligt att vilja skrota strejkrätten och dra tillbaka arbetsmarknadens villkor till tiden innan det fanns bilar också."


Märkligt att arbetstagarens rättigheter och trygghet alltid ska uppfattas som omodernt. När det för den som kan sin historia handlar om att gå tillbaka 100 år i tiden när fackliga rättigheter inte existerade mera än på undanskymda platser ute i skogen. Där möttes modiga människor för att organisera sig.

Strejkrätten har inget med umgänge att göra, den tas till när tiden för umgänge är förbi, Kenneth! När ingen annan lösning finns! Och få länder har så lite strejker som Sverige...vad är problemet?

Kenneth vill se nya lösningar. Vad skulle det vara som kunde passa? Att vi ber snällt en gång eller möjligen flera. Kanske med tillägget skrapa lite med foten och morra om det är illa. Eller vid en riktigt allvarlig konflikt så ska man kanske till och med kunna uttrycka sin åsikt i text med VERSALER för att understryka allvaret.

Å sedan då?

Ja, sedan bestämmer fortfarande arbetsgivaren allt. Det vore väl ett fint sätt att umgås på!


Mera hos Kulturbloggen och Peter H och Johan W och Martin M och Alliansfritt och Peo W

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar