söndag 1 augusti 2010

Snacka går ju men verkstad någon?

Anders Borg (M), går hem hos sossar för att han säger "fy på er" till direktörerna om deras bonusar. Men vad har hänt då? Har det blivit förbjudet att ta ut bonusar och höja direktörslöner? Icke... Men visst låter det bra det han säger. Så lättlurade får vi ändå inte vara.

Ett av Anders Borgs djupt ideologiska syften med sitt politiska liv är att sänka skatter och gynna rika. Men de får inte tala om saken.

Ur SvD idag:

"Håkan A Bengtsson har följt Anders Borg från hans nyliberala och stålblanka teoretiska ungdomstid till dagens mer pragmatiska nymoderat.

–Kom ihåg att det var Bo Lundgren som plockade in honom, säger Håkan A Bengtsson.

Denne Bo Lundgren ledde Moderaterna till en kännbar valförlust 2002. Bo Lundgren som bara ansågs prata skattesänkningar och som ville ha 130 miljarder kronor lägre skatter.

–Nya moderaterna vill inte prata så mycket om skattesänkningar. Men det är lite av ett dubbelspel, säger Håkan A Bengtsson.

Han jämför de 130 miljarder kronor som Bo Lundgren ville ha i skattesänkning med de 100 miljarder kronor som Borg och den borgerliga alliansen faktiskt sänkt skatten med.

–Anders Borg är mer ideologisk än han ger intryck av. Han är lite grann som professor Kalkyl. Han har inte alltid koll på verkligheten men uttalar sig med stor självsäkerhet, säger Håkan A Bengtsson. "

Läs hela artikeln här.

3 kommentarer:

 1. Anders Borg fortsätter på den linje som Per Schlingmann dragit upp ritningarna för. Däri ingår att locka över socialdemokratiska väljare genom en retorik som ligger S nära. Anders Borgs angrepp på bonusarna tas emot med gillande av socialdemokratiska väljare. Man kan inte se att M kör med dubbla budskap. M:s populistiska grepp förvillar många och innebär en fara för De Rödgröna om man inte förmår avslöja dubbelspelet.Så länge moderat taktik leder till opinionsmässiga framgångar respekteras de av konservativa moderater. S-E Forsén

  SvaraRadera
 2. Samtidigt måste man inse att möjligheten finns att Borg verkligen menade sin kritik. Som de skriver i texten, han vet var han vill men är öppen för vilken väg man skall ta dit.

  Bonussystem i sig är inget farligt utan kan vara väldigt positiva för företagen. Det kräver dock att bonusarna är tydligt kopplade till saker som är bra för företaget och att ens bonus kan sjunka eller försvinna helt ifall prestationen inte är tillräckligt bra.

  Så har tyvärr inte varit fallet med många av de bonussystem man hör om i media, både därför att de som tas upp är de värsta mest sensationella exemplen och därför att många inom företagssfären är inkompetenta och oförmögna att skapa bra bonussystem.

  SvaraRadera
 3. Liberalismen har aldrig varit förtjust i förbud. Borg har sagt vad han har sagt, och sen är det upp till oss (konsumenter på marknaden) att göra något istället för att regeringen ska toppstyra moralen.

  Om du inte gillade bonusarna så skulle du ha bytt bank till en vars direktörer och styrelse agerade på ett sätt som du tycker är moraliskt acceptabelt.
  Det gjorde jag.

  SvaraRadera