torsdag 5 augusti 2010

Mona Sahlin ska tala så här!

Mona!
Berätta för människor om solidaritet. Berätta om det land du vill vara med och skapa! Berätta att möjligheternas land är vår generations bidrag till folkhemmet. Om folkhemmet var grunden så är möjligheternas land nu den första våningen i ett bygge som kan växa i det oändliga! Men inte om var och en ska gå på sin egen stig. Vi måste gå tillsammans till möjligheternas land och vi ska hålla varandras händer på vägen.

I dag utmanar vi varandra att hjälpa Mona med innehållet i sommartalet. Peter på Röda berget är redan ute med kloka tankar!


Hon ska säga att det är nog med slöseriet nu! Skattepengar ska användas till gemensam välfärd och inte en krona ska skänkas bort till välbeställda på bekostnad av sjuka och arbetslösa. Sverige ska gå före i utvecklingen och skapa jobb och framtidstro för alla, inte bara för några.

Det är skillnad i politiken! Vi har en politik som är till för alla. Alla ska med och alla har rätt att få livschanser om och om igen. Det kan aldrig vara kört för vidare studier vid 28 år!

Det samhälle jag vill ha tillåter alla att växa. Det tillåter sjuka att bli friska och det tillåter arbetslösa att få ett bra jobb. Det tillåter trygghet på jobbet och en rik fritid och tillgång till kultur.

Allt det som i grunden är socialdemokrati bygger på att vi gör saker tillsammans. Vi betalar tillsammans för att ha en stabil grund. Välfärd åt alla. Ett system som både lyfter och bär. Ibland behöver jag en stöttande hand och ibland är det jag som drar andra framåt. Det är solidaritet.

Mona måste också berätta att politik tar tid! Att fixa reformer som tryggar många människors framtid tar sin tid. Att slakta välfärd, skära ned i system och att skänka bort skattepengar går fort däremot.

Mona ska berätta att våra svenska trygghetssystem i dag ser ut som en präktig schweitzerost. Några hål till så riskerar hela osten att falla samman. Alliansregeringen har borrat ett hål här och ett där under fyra års tid. Hål som skrämmer människor till att teckna privata försäkringar som många gånger kostar mycket mera än våra gemensamma trygghetssystem. En helt ny marknad för försäkringsbranschen givetvis...men ack så illa för den som inte är stark, frisk och har fet plånbok till att betala premier. Den som är svag och sjuk har oftast inte en chans att teckna en sådan försäkring.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar