onsdag 23 mars 2011

Håkan Juholts tal på lördag

Det finns så klart massor som Håkan behöver beröra i sitt tal på lördag förmiddag!

Förväntningarna är stora. Vi som vet vilken utmärkt talare Håkan är hoppas på större stordåd eftersom han naturligtvis behöver göra extra bra ifrån sig i sitt första linjetal.

Roger Jönsson tipsar om goda inspel och jag vill inte vara sämre. Roger skriver bland annat så här:

"Jag vill höra Håkan Juholt prata om människan i dagens samhälle och vad socialdemokratin kan erbjuda denna så att den kan uppfylla sina drömmar om det goda livet, leva i ett samhälle som hjälper, stöttar, ger nya chanser och möjligheter och i en värld där vi tar ansvar för varandra och kommande generationer samt miljön. "

Jag skulle vilja att Håkan tar tillbaka berättelsen om Sverige. Varför tar vi ut skatter till gemensamma lösningar? I valrörelsen 2010 brukade jag ofta tala om skatter. Skatter är inget levande väsen som socialdemokraterna har uppfunnit för att plåga hårt arbetande inkomsttagare. Skatter är nödvändigt för att skapa gemensamma och trygga lösningar. Sjukvård till alla efter behov. Skolgång till alla. Vägbyggen, tågräls, flygplatser och elnät. Snöröjning och gräsklippning. Äldrevård och barnomsorg. Listan kan göras lång på gemensamma lösningar som är både kostnadseffektiva och en direkt grund för arbete och välstånd.

Problemet är att borgerliga politiker målar upp en bild av att de vill ha ett socialdemokratiskt Välfärds-Sverige samtidigt som de tar bort grunden. Sverige blöder. Felaktiga skattesänkningar kommer alltid att vara liktydigt med sämre gemensamma välfärdslösningar. Den dag då sjukvården, äldrevården och skolan fungerar fint och det finns en trygghet och kvalitét i verksamheten, ja, den dagen kommer jag att stå först i kön av socialdemokrater som vill sänka skatten. Sänka för de som tjänar väldigt lite i första hand, inte som nu mest för de högavönade.

I dag subventioneras hemmastädning, trädgårdsskötsel och barnpassning samtidigt som de offentliga verksamheterna går på knäna av resursbrist. Alliansen öser ut skattemedel på att slott och koja beskattas lika. Jag tror det var kommunalrådet i Kalmar, Johan Persson, (S), som gav det fantastiska exemplet att kungens slott på Öland, Solliden, och Johans sommarstuga kostar samma slant i fastighetsvgift. Privata vårdbolag tillåts att sända skattemedel i form av stora vinster till skatteparadis utomlands. Tillsammans med allsköns andra verksamheter, skola, äldreomsorg med mera som tidigare löstes gemensamt. Vinstmöjligheten är ett sjukt system som måste begränsas.

Så Håkan, du måste få människor att förstå att skatt är bland det bästa som finns. Inte för sin egen skull, inte för din skull och inte för min skull. För allas vår skull tillsammans.

Mera om skatter hos Claes Krantz i dag.

Röda berget skriver om ungdomar och framtidsvalet och Peter Högberg och Peter Johansson och Martin Moberg och Johan Westerholm ger Håkan flera tips och Peter Andersson socialdemokratisk nystart och  Lena Sommestad bra om kommande kongress.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar