onsdag 16 september 2009

Regeringsförklaringen

Regeringsförklaringen är ytterligare ett exempel på den moderatledda regeringens förmåga att säga en sak och göra en helt annan. På Rapport i går intervjuades en man utanför riksdagen. Han sa med försiktigt tonfall att "de försöker låta som socialdemokrater". Sedan menade han på att de trots allt för en klassisk moderat politik. Jag jublade. Det var så skönt att höra en kille som genomskådat eländet.

Vi får riskera att låta tjatiga. Men sjuka, arbetslösa och föräldralediga har fått det sämre. Snart kastas folk ut ur sjukförsäkringssystemet helt! De kan helt enkelt inte alls få sjukpenning förrän de uppfyllt kvoten för en ny sjukförsäkringsperiod!

Pensionärerna förtjänar ett helt nytt stycke. De har snuvats på alla skattesänkningarna och nu tror Reinfeldt att de blidkas med 100 kronor! Skulle inte tro det...

I går hade Fredrik Reinfeldt spenderbyxorna på när riksmötet öppnades. Han gav något till alla. Ingen är väl egentligen överaskad över det - en valbudget är en valbudget. Ingen får känna sig snuvad på viktiga vallöften i alliansen trots den moderata dominansen.

Det som är oroväckande är att Reinfeldt påstår att det finns utrymme i de offentliga finanserna. Jag skulle vilja påstå att det inte stämmer. Valfläsket bekostas av stora lån. Underskottet i årets statsfinanser är redan uppe i ofantliga 200 miljarder. Nästa år säger räknenissarna att det ska bli underskott med 100 miljarder. Utrymmet Reinfeldt talar om finns inte. Han lånar till skattesänkningar. Det innebär att saneringsjobbet på nytt kommer att bli svårt. Det kommer att kosta på. Mycket av det som den moderatledda regeringen gjort kan heller inte göras ogjort. Ta utförsäljningen av statliga bolag. Sålt är sålt och nu försöker det franska bolaget som köpte Vin & Sprit stycka hela kalaset och bara behålla fina varumärket Absolut. Men att något sådan skulle ske var definitivt inte troligt, enligt försteutförsäljaren Odell.

För att travestera på Hasse & Tage, det som inte var sannolikt blev helt plötsligt mera sannolikt när det väl hände...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar