söndag 13 februari 2011

Partiledarhemligheten

Partiledarfrågan fortsätter vara het. Idag är Jytte Guteland så klok i SvD:

"Också SSU-ordföranden Jytte Guteland efterlyser mer av politiska markeringar från de som vill vara med i partitoppen.
– Man kan inte visa upp sitt gamla CV och nöja sig med det. Det handlar om att visa lust nu, tryck nu, skriva artiklar nu och berätta vilken vision man har."


Har tidigare gjort inlägg om att partiledningen måste upp till bevis här och här och här och här.

I dag klamrar sig ledningen fast vid en förlegad ordning. Samhället förändras och människor förändras över tid. Allt förändras utom partiledningens syn på hur en ledare för socialdemokraterna ska tas fram. Det är vi och Vatikanen...

Det som måste till är naturligtvis en tillåtande attityd. Det måste vara tillåtet att visa viljan och lusten. De kandidater som vågar visa vilja och lust ska tas till vara allesammans efter att partiledaren är utsedd. Det ska vara fint att ha varit en av dem som kunde bli partiledare.

Lena Sommestad yttrar sig i AB i dag! Kanske vore det fint med Lena och Tomas Eneroth som ett team i toppen!

Flera om detta i dag är Peter Johansson och Peter Andersson och Sandro Wennberg och Peter Högberg och Thomas Böhlmark och Roger Jönsson på en blogg nära dig. Till och med Tokmoderaten hittar ibland ett korn av sanning....

3 kommentarer:

  1. Vatikanen har ju funnits i 2000 år av något skäl. Precis som ett stort parti består det inte främst av medlemmar utan av olika grupperingar som är sammanslagna under en gemensam rubrik. Partier i partierna. Därav valprocessens utformning. Finns det något parti som utser ledare via medlemsval?

    SvaraRadera
  2. Så ålder på företeelsen spelar roll? Nja, det känns inte hållbart för mig. Jag vet inte om något parti utser ledare via medlemsval. Det är inte riktigt det jag kräver heller. Jag kräver att medlemamrna ska kunna ta ställning till kandidater som redovisar sin vilja och sitt engagemang. Sedan kan medlemmarna diskutera och sända med åsikter med sina företrädare på kongressen. Men det är skicket att inte kunna välja mellan flera jag vänder mig mot.

    SvaraRadera