torsdag 10 februari 2011

Kraven på öppen process växer

Partiledarvalet riskerar fiaskostämpel. Ledande företrädare menar på fullaste allvar att vi ska slänga ut en stor summa pengar på att samla hundratals ombud i Stockholm under en helg för att välja en redan förutbestämd kandidat.

EN kandidat. Ni hör själva det absurda i upplägget. Det finns valfrihet som är direkt konsumentfientlig och oerhört korkad. Men när det gäller vem som ska leda Sveriges största parti så vill jag banne mig veta vad som bjuds.

Vis av skadan sedan tidigare så vet vi att det inte går att reparera ett skadat personförtroende. Jag hör till dem som verkligen trodde på Mona men insåg till slut att de som INTE gjorde det var så förödande många.

Det blev som i Melodifestivalen innan folket fick ringa in och rösta...FEL LÅT VANN i fetstil på löpsedlarna. Fel partiledare vann-syndromet vill vi inte hamna i en gång till. Därför måste det vara förankrat i medlemskåren och vi måste få veta vad personen i fråga verkligen vill med politiken och med partiet. Därav den enkät som Öppna kriskommissionen har sänt ut.

Nu sägs det att alla inte är stormförtjusta i enkäten. Med dagens tekniska öppenhet och möjligheter för alla att göra sin röst hörd på olika sätt så är det häpnadsväckande att tro att medlemmarna sitter stilla snällt väntande på att ordföranden i s-föreningen ska kalla till möte i Folkets park. Det finns så otroligt många flera kanaler i dag.

Jag blir så heligt förbannad på att partiledarkandidaten ska utses i ental. Våga stå för att ni är en av flera som är tänkbara som partiledare! Det är ju fantastiskt hedersamt! Sedan gäller det att de som inte väljs tas tillvara. De får inte bli satta ute i kylan på grund av att de vågade spänna bågen.

Öppna partiledarprocessen nu, annars kommer medlemmarna att göra det.

Rekommenderar verkligen läsning hos Johanna Graf idag. Många kloka tankar där i fråga om ledarskapet i vårt parti.

Aftonbladet i dag. Intressant i SvD idag.

Johan Westerholm är förbannad i dag, och Peter Högberg och Thomas Böhlmark och Alexandra Einerstam och Krassman och Peter Andersson och Jämlikhetsanden och Martin Moberg på en blogg nära dig.

2 kommentarer:

 1. Det skrivs om att val av ordförande och styrelse i S är slutet. Något slags hemlighetsmakeri. Media har det som tema. Även vissa representanter för fack och parti pratar i dom termerna. Senast nu Stig Malm i Aftonbladet.

  Jag bor i en kommun med ca 24000 invånare. Vi har haft offentligt möte om valet. Förtroenderådet i länet har haft möte här och valberedningen var närvarande genom bl.a. Berit Andnor. Nu har följande mail sänts till alla medlemmar.

  Vem vill du ha till ny partiledare?
  Nu har du chansen att tycka till, kom med ditt förslag senast måndag 14 febr.

  Jag var med på min första kongress när Palme valdes. Då föreslogs Gunnar Sträng av ett ombud. 350 ombud väljs nu på så sätt att alla medlemmar får valsedel och kuvert för att kryssa den man vill ha och sedan sänds förslaget in u slutet kuvert.

  Jag kan inte erinra mig att något val av styrelse och ordförande varit så öppet och offentligt som detta. Kritiken på den punkten är obefogad. Däremot ska givetvis diskussionen om lämplig kandidat och vår politik intensifieras och bli allt mer konkret.


  Tord Oscarsson

  SvaraRadera
 2. Vi har haft medlemsomröstning i vår AK via epost. Det kommmer flera förslag. Det känns mer öppet än tidigare kongressval varit. Vi har haft öppna möten och Berit Andnor har varit närvarande. Vi har valt ombud med slutna sedlar

  SvaraRadera