fredag 18 februari 2011

Vilken mått(s)tock Karin?

I dagens AB skriver Karin Pettersson om socialdemokratins partiledarval. Pettersson resonerar kring de olika alternativen och hon lyfter Damberg, Pagrotsky och Sundström. Personer med förnamnen Mikael, Leif och Anders. Hon argumenterar och berättar för läsaren om deras olika företräden. Karin Pettersson avslutar sin ledare med följande:

"Två kvinnor förekommer i mediespekulationerna. Lena Sommestad har en gräsrotsrörelse i ryggen, och har ett öppet och resonerande tilltal. Det är dock svårt att se hur hon skulle kunna hålla ihop och leda partiet. Veronica Palm är populär, och en skicklig debattör. Men har inte kapaciteten att bli partiledare.
Att det inte finns några starkare kvinnliga kandidater är oroväckande. En av de viktigaste uppgifterna för Socialdemokraterna under åren framöver blir att matcha fram en ny generation ledare. Av båda könen."

Då undrar jag med vilken måttstock Karin Pettersson har mätt? Att säga att Veronica Palm inte har kapacitet är enkelt. Jag vill nog ha en lite mera specificerad förklaring. Min allra första magkänsla i Karin Petterssons ledartext är att hon mäter med den gamla vanliga mansmåttstocken och det känns inte som den Karin jag läst och tyckt om tidigare. Eller så visar det bara på hur lätt det är att falla ned i gropen.

Vad är styrka?

Vad är kompetens?

Och framför allt; säger vem?

De kandidater som heter Veronica, Ylva, Lena och Lena har kompetens. Kanske inte exakt samma som Anders, Leif och Mikael. Men kom inte och säg att den är sämre förrän jag vet vilken måttstock vi mäter med!

Flera om valet av partiledare i dag är Alexandra Einerstam och Peter Andersson och Johan Westerholm och Peter Johansson och Peter Högberg och Kulturbloggen och Martin Moberg Sandro Wennberg på en blogg nära dig.


1 kommentar:

  1. Anders Sundström i Folksamledningen har nog vissa svårigheter att ifrågakomma. Han fattade beslutet att drastiskt sänka beloppen för PRO:s grupplivförsäkring. Hade ingen lösning från Folksam. PRO-ledningen var pragmatisk med medlemmarnas bästa för ögonen. Marknaden tog hem spelet med en bra försäkringslösning.

    SvaraRadera