lördag 19 februari 2011

Vägen utför öppnas upp

I dag tänkte jag beskriva ett sammanhang som oroar mig. Landet Sverige är på väg att likna en allt för ihålig schweitzerost. Bara i morgonens från veckan insamlade tidningsskörd hittade jag flera oroande tendenser som kommer att påverka många av oss fortare än vi anar.

Arbetsmarknaden har förändrats kraftigt och facket är inte den maktfaktor som näringslivet vill måla upp. På Löntagarbloggen finns mycket matnyttigt för den som vill veta mera och hos Roger Jönsson idag. Jag kan bara peka på en kommande förändring. Den 1 augusti i år föreslår regeringen att kravet på dispens för övertid försvinner. Det är en "regelförenkling" som erbjuds näringslivet. Exakt vad det innebär för den enskilde löntagaren vet vi inte i nuläget. Men nog kan vi ana att det handlar om att kraven på var och en ökar. Mera jobb utan att kunna säga nej tack.

De arbetslösa i Fas 3 har inte lyckats få jobb i den utsträckning som det var tänkt. Roger Jönsson har skrivit en hel del i ämnet och Martin Moberg likaså. Regeringens jobbpolitik börjar krackelera i kanterna. Att sända ut människor till jobb som annars inte skulle göras och belöna arbetsgivare med pengar har inte fungerat. Det öppnar för att människor utnyttjas. Mera på AB Ledarbloggen.

Kruxet är att just nu går exempelvis bemanningsföretagen otroligt bra. Det är ett rejält högtryck. Olika branscher ropar efter kompetens som inte finns. Kompetens kommer att kosta skjortan. Det som däremot finns är en hel del människor som är arbetslösa. De befinner sig i Fas 3 och får ingen utbildning alls. Att matcha de arbetslösa mot alla de jobb som finns just nu är en direkt omöjlighet. Det är i ett sådant läge som arbetslöshet biter sig fast. Människor fastnar i sin hopplöshet eftersom de vet att jobben som finns där ute inte är för dem.

I en aktiv jobbpolitik så ser Arbetsförmedlingen till att lotsa människor till utbildning. Arbetsmarknadsutbildning som leder till jobb. Som i sin tur leder till att näringslivet förses med kompetens. Att samhället betalar för arbetsmarknadsutbildning torde i slutänden vara en ren vinst.

I dag går skattepengar rakt ut i tomma fas 3-intet. Mänsklig rundgång utan resultat. Ett tragiskt sätt att använda skattepengar på.

När man talar om tragik så kommer jag osökt att tänka på sjukförsäkringen. Den senaste tiden har vi hört företrädare för både centern och kristdemokraterna höja rösten för att det måste till förändringar som gör systemet mera humant.

I Tidningen Tro & Politik talar Tomas Eneroth om hur de borgerliga sedan faktiskt agerar i praktiken:

"Men i riksdagen låter det annorlunda, enligt de rödgröna politikerna i Socialförsäkringsutskottet.
– Varken Kristdemokraterna, Centern eller Folkpartiet vill använda riksdagen för att ändra sjukförsäkringen, säger Tomas Eneroth.
I förra veckan föreslog de rödgröna ledamöterna i Socialförsäkringsutskottet ett så kallat ”utskottsinitiativ” för att göra några akuta ändringar i sjukförsäkringsreglerna. Men inget av de borgerliga partierna nappade.
Tomas Eneroth, tillsammans med kollegerna i utskottet Gunvor Ericson (MP) och Wiwi-Anne Johansson (V), vill med ett gemensamt utspel visa på regeringspartiernas dubbelmoral.
– Vi får inte stöd i detta, trots att utspel i medierna visar på annat, säger Tomas Eneroth."


Sålunda går det utmärkt att gråta ut i media för att sedan gå till riksdagen och rösta emot förbättringar i socialförsäkringsutskottet. Det verkar dessutom som om det är ett agerande som fungerar för att slippa undan de jobbiga journalisterna. Jag undrar hur det kommer sig att det verkar så otroligt svårt för regeringen att agera för en anständig sjukförsäkring där människor inte behöver bli sjuka av oro också.

Detta var egentligen bara att skrapa lite på ytan av försämringar som sker, en efter en. Lita på att det kommer nya.

För er som vill läsa något bra kan jag rekommendera Björn Fridén i dagens Aftonblad.

"Oppositionen gör helt fel när man kritiserar att skattepengar används till att anställa Per Schlingmann som verklighetsminister. Han ska vara kvar på sitt jobb. Men i stället för att förklara Fredrik Reinfeldts verklighet för folk, bör han förklara folks verklighet för Fredrik Reinfeldt."

Stor konst.

Ni som vill läsa mera om partiledarvalet och medlemsvård kan ta en runda till Alexandra Einerstam och Peter Högberg och Rebella och Svensson och Martin Moberg och Peter Andersson på en blogg nära dig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar