måndag 27 september 2010

Stärk och förnya banden mellan fack och parti!

Nu vaknar alla troll som vill kapa banden mellan socialdemokraterna och fackföreningsrörelsen. Och för den som inte kan sin historia kan kanske kravet låta relevant. Låt mig så få påminna om att det var fackföreningsrörelsen som en gång i tiden, inte allt för länge sedan faktiskt, startade partiet som en gren på trädet för att driva förändring i samhället. Det som inte klarades ut i förhandlingar mellan facket och arbetsgivaren skulle drivas lagstiftningsvägen via riksdagen. Klokt och enkelt.

Facket och sossarna är i symbios. Kopplingen mellan moderaterna och näringslivsorganisationerna är faktiskt glasklar om än mycket mera hemlig. Det finns en avgörande skillnad här. Vi håller öppna dörrar och visar öppet på vad samarbetet innebär. Moderaterna däremot, de tar emot gigantiska summor som de vägrar redovisa i dagsljus.

Vi har föreslagit en lagstiftning som förbjuder hemliga partibidrag. Låt mig gissa att alliansen kommer att rösta emot...

Flera om detta idag är Peter H och Johan W och Alliansfritt och Martin M och HBT-Sossen och Krassman på en blogg nära dig.

2 kommentarer:

  1. Jag skulle vilja säga att det var ganska länge sedan SAP bildades. Som du säkert känner till har det hänt en del sen dess. Två världskrig, ett kallt krig och en del annat. Socialdemokraterna är t ex inte längre socialister som tror på planhushållning.

    Historian är dock inte det viktiga, även om det är förklaringen till att SAP och LO idag är sammanväxta. Det viktiga är att SAP och LO ställer sig frågan om de gynnas av samarbetet. Att hänvisa till historia och få det att låta som att samarbetet är självklart är det absolut dummaste ni kan göra.

    Jag är ju utomstående ("motståndare") och tror ni missgynnas av samarbetet. Vad gäller S är jag ju bara glad över detta, men jag skulle gärna se ett LO som drev sina frågor obereoende av partikopplingar, både för medlemmarnas skull (49% röstar ej S, 33% röstar ej rödgrönt) men också för en bättre politisk debatt.

    SvaraRadera
  2. Det politiska landskapet förändrats inte,höger är höger och vänster är vänster. Vi bör utöka samarbetet och även rekrytera mer från LO. Det är där dom människor finns, som sett lågkonkan och nedskärningarnas verkningar i verkligheten. Dessutom får dom dagligen gå ut på golvet och se sina uppdragsgivare i ögonen. Något som man på så kallade politiska tankesmedjor är väl skyddade mot.

    SvaraRadera