tisdag 7 september 2010

Facket och politiken - en glasklar koppling!

Ur Vimmerby Tidning idag:

"– Det finns en direkt koppling mellan arbetsmarknaden och politiken, därför jobbar vi för socialdemokraterna i valrörelsen, försvarar Camilla Stridh och Anna Björklund, båda IF Metall i Vimmerby.
För dom är det inget långt steg från den egna arbetsplatsen till beslutsfattandet i riksdagen.
– Det är där man stiftar lagarna som i sin tur styr den arbetsmarknad där facket förhandlar med arbetsgivarna. Ju sämre lagar, ju sämre kollektivavtal och ju sämre villkor för de som jobbar ute i företagen, det är inte givet att vi har LAS; MBL och de andra arbetsrättsliga lagarna, anser de."

Anna Björklund och Camilla Stridh förklarar i dagens Vimmerby Tidning kopplingen mellan sossar och fackföreningsrörelsen på ett glasklart sätt. Camilla Wedin skriver också i ämnet ofta.

Jag fick en anonym kommentar på bloggen igår som jag valde att inte publicera. Men frågan var enkel, varför ska facket betala pengar till sossarna?

Den som har kritik mot detta borde naturligtvis se att kopplingen Svenskt Näringsliv och moderaterna finns. Men den syns inte lika tydligt. Kulturbloggen beskriver på ett bra sätt hur det går till idag - moderaterna hemlighåller helt enkelt sina bidragsgivare men sossarna kör med öppna kort. Mera även hos Partistaten och Sandro idag. Mera om högerna ekokammare hittar du här. På s-buzz finns bra sammanställning med mera läsning.

För dryga 100 år sedan hade arbetarklassen inga som helst rättigheter. De arbetade 12 timmar om dagen sex dagar i veckan, deras barn svalt ihjäl i usla arbetarebostäder. De smög ut i skogen och bildade fackföreningar. Många fick lida ont för det fanns heller ingen mötes- eller yttrandefrihet. När de fackliga organisationerna ville ha politiskt inflytande startade man Arbetarepartiet socialdemokraterna. På den vägen är det. Kopplingen är stark och den ska finnas! Våga se att den finns åt andra hållet också!

4 kommentarer:

 1. Och nu på 2000-talet så har samma socialdemokrater gång efter gång röstat emot jobbskattevdraget som ger en normal arbetarfamilj med två heltidsarbetande 30000 - 40000 kronor mer i plånboken varje år.

  Var gick det snett ?
  När blev allt så grumligt

  SvaraRadera
 2. Socialdemokraterna hemlighåller även de sina bidragsgivare - de som ger mindre än 20000kr. Om öppenhet i bidragsgivandet är så viktigt så borde väl ALLA bidrag redovisas?

  SvaraRadera
 3. Å, Jonny. Så enkelt du gör det för dig. Tittar vi bakom den där summan du nämner så är det lite som att kissa på sig. Det värmer först men sedan blir det förbannat kallt. När du själv ska betala a-kasseavgifter och förlorar stora summor vid sjukdom och arbetslöshet så kostar det mera an det smakar. Ingen är garanterad att vara frisk och stark hela livet. Att urholka samhället samtidigt som alliansregeringen ger stora slantar till dem som redan har var enkelt. Att bygga upp ett solidariskt och tryggt samhälle på nytt blir inte lika lätt. Men du kan ge dig på att vi ska klara det Jonny!

  SvaraRadera
 4. Kära anonym, du vann just klassen "mest begåvad kommentar" samt tog även ett hederomnämnade i klassen "hitta på något att gnälla om går alltid".

  SvaraRadera