måndag 7 maj 2012

Ord stod mot fakta och siffror

Det är förstås omöjligt att blogga i dag utan att nämna partiledardebatten i går. Det måst ha varit en märklig tillställning för den som inte är politiskt nörd. Om vi bortser från att Jan Björklund inte vet att Iran/Irak (hörde inte vilket av länderna han sa) ligger utanför Europa så var det många andra saker som var anmärkningsvärt märkliga.

Alliansfritt har uppmärksammat en sak:
"I gårdagens partiledardebatt gjorde statsminister Fredrik Reinfeldt (M) det märkliga uttalandet att antalet sysselsatta ökat med 300.000 personer. I budgeten [pdf, bilaga 5, sid. 26] han presenterade stod det 210.000 jobb (vi ignorerar för tillfället att antalet människor i arbetsför ålder har ökat med ännu fler sedan Rieinfeldt tog makten).

Vi har försökt räkna ut hur han har trixat för att få ihop den siffran, men vi får helt enkelt inte ihop det. Vi har vänta på siffrorna, läst dem baklänges, druckit tequila och samtalat med andar. Men vi blir inte kloka på det."

Den som kan klura ut svaret har chansen att vinna en t-shirt...

Det var rakt i genom så att ord stod mot fakta och siffror. När Löfven pekade på 8 procent arbetslösa så sa Reinfeldt att sysselsatta hade ökat. Och så vidare. Ungdomsarbetsösheten har aldrig varit högre, folk utförsäkras, fler och fler skyfflas in i FAS3 och allt flera drivs ut i långtidsarbetslöshet. Skolresultaten sjunker, läraryrket får lägre status och det fattas vuxna i skolan. Men när moderatledda sidan skulle berätta om hur allt var så var det så bra så bra så...och det som inte var bra var socialdemokraternas fel. Hur länge de nu kan hävda det efter en och en halv mandatperiod vid makten.
 
Jag vill berömma Gustav Fridolin (MP) som kunde berätta vad det snackas om i lärarrummet. Att det inte kan tas in vikarier och att det fattas pengar när elever behöver extra stöd i undervisningen. När regeringen bevisligen har skurit i både gymnasieskola och vuxenutbildning så säger de att de gjort precis tvärt om - satsat mera än någonsin. Det blir ju pinsamt!
 
När moderatlägret säger att de lyckats med sina ungdomssatsningar så skruvar jag på mig i soffan...för hur illa hade det varit om de hade misslyckats...gud förbjude....
 
Jag läser en reslistisk önskan i från Hallands län idag:
 
"I mars var arbetslösheten i Halland 6,7 procent, jämfört med 8,5 för hela Sverige. En bra, diffrentierad arbetsmarknad är en förklaring enligt Bodil Ljungberg, chef för Arbetsförmedlingen i Halland. Men särskilt ungdomar behöver utbildning för att bättre matcha arbetsmarknadens behov."


Ungdomar behöver en stabil grund att stå på i form av utbildning, inte reas ut som veckans vara. Här kommer ju även näringslivets behov av kompetens in. Något som Löfven framhöll och som företrädare för näringslivet själva pekar på i dag i SvD.
Under tiden som Reinfeldt och hans gäng bara hävdade att allt de gör är toppen och allt sossarna har gjort/gör/kommer göra är så fel så. Konstruktivt - jovars. De framstod som respektlösa och arroganta i sin totala okunnighet om hur en vanlig dag ser ut i Sverige för många.

Bästa betyg till Löfven i Demoskops undersökning. Jättekul.

Flera om debatten i dag är CG Carlssons blogg och Martin Moberg och Heléne Björklund och Parkstugan och My Faboulus life och Peter Andersson och Johan Westerholm och Peter Högberg och Anna Vikström och nystartade bloggen Hjärtefrågor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar