måndag 21 maj 2012

Bra initiativ i Örebro

Vänsterpartiet i Örebro vill ha gratis bad och dagkollo till alla. Bra initiativ! Sommarlovet är just en sådan tid som orsakar mycket ångest hos både stora och små. Att inte ha råd med vare sig badresan eller busskortet. Att inte åka någonstans alls och därmed heller inte ha något att skriva om i första höstuppsatsen. Utebliven picnic-lunch. Och många andra, för fattiga barn och låginkomsttagare, ångestladdade företeelser.

Vimmerby kommun anordnar jättebra dagkollon under sommaren i fyra veckor. En vecka kostar 250 kronor, två veckor 350 kronor, tre veckor 450 kronor och alla fyra veckorna kostar per barn 500 kronor.

Men kostar det gör det...och det är inte alls svårt att förstå att det faktiskt finns många som inte kan eller som får kontakta Majblomman för att ha råd. Över 400 barn i Vimmerby kommun är fattiga enligt Rädda Barnens senaste rapport.

Jag ser naturligtvis ett samband mellan barnfattigdomen och att Sverige nu faller i trygghetsligan. Den svenska modellen finns snart bara att beskåda på museum. Det är tungt när OECD jämför och finner att vi ligger under snittet på flera punkter som handlar just om trygghessystemens ersättningar och utformning. Den moderatledda regeringens politik börjar synas i statistiken. Så floskler som "att vilja värna den svenska modellen" är just bara floskler och inget annat.

Och de fattiga barnen blir flera.

Andra på ämnet idag är Alliansfritt och Ola Möller och Martin Moberg och Arbetarrörelsens Tankesmedja och Kulturbloggen och Svensson och Leines blogg

Och SvD Bännpunkt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar