torsdag 3 maj 2012

Gott och blandat dagen efter

Dagen efter s-budgetmotionen finns det få överraskningar. Lite luttrad som jag är så suckade jag när Aktuellt annonserade utbildningskontrakten för unga som "skolplikt upp till 25 år". Då kan vi kanske ta och bena ut begreppen här. Vi talar om unga som inte har vare sig jobb eller utbildning. Vi säger dessutom att det ska göras individuellt utifrån varje ungdoms förutsättningar och vi säger att gymasiestudierna ska varvas med praktik och likande.

Vi socialdemokrater ska kämpa för varenda ung människa som inte har jobb eller utbildning. Så kan ni kalla det skolplikt bäst ni vill!

Vi kan bära med oss en sak, borgerligheten ser ingen vits med att öka på kompetens hos vare sig ung eller gammal. Det är klassisk högerpolitik att håller man kompetensen nere så håller vi kraven på löneökningar nere.

Om det finns massor av lågutbildad arbetskraft att ta av så är det bara att anställa den som bjuder ut sig lägst. Problemet för borgerligheten är att de helt har missat att det i dagsläget inte finns så värst många okvalificerade jobb att erbjuda. Därav den missmatch som finns mellan alla de arbetslösa och de jobb som bjuds ut. Vi har massarbetslöshet i Sverige och den närmar sig 8 procent. Valåret 2006 domedagspredikade Fredrik Reinfeldt om massarbetslösheten...som då låg på 6 procent....jaja.

Alltså, låg utbildning eller ingen utbildning alls. Och så centerns Annie Lööf som vill att unga ska säljas ut extra billigt. Då undrar jag om det är ingångslönerna nedan som Lööf vill sänka med 25-50 procent?

• Hotell och Restuarang 11 925


• Installationstekniker 12 248

• Fastighets-Almega 9 360

• Handels-butik 11 892

Det känns inte som om vi har hutlösa ingångslöner för de unga precis. Sedan vore allt gott och väl om Annie Lööf ville införa ungdomshyror och ungdomspriser i samma andetag men det har jag inte hört något om. Så alla unga ska tjäna dåligt men pröjsa fullt. Inte så kul, om ens möjligt.

Det är klart att de gärna vill få socialdemokraterna att låta som ett parti som ger unga straffet att via "skolplikt" stanna kvar i plugg de inte vill ha. Och få outbildade kravlösa unga på köpet. Som sedan kan stå och steka burgare som är billiga tack vare sänkt krogmoms. De billiga burgarna steks dessutom av unga som sponsras av skattemedel via halverad arbetsgivareavgift. Finfin deal. Eller momsfilibabba som en del säger...

Peter Andersson skriver på ämnet om en ojämlik skola som finns redan nu. Mera hos Högbergs tankar och Ola Möller och  Martin Moberg och Röda Berget

1 kommentar:

  1. Det är onekligen märkligt att det blåa laget vill öka förutsättningarna för jobb inom ett område där jobben lyser med sin frånvaro, den marknad som finns för outbildade. Men det viktiga är kanske inte att lyckas öka sysselsättningen utan att få väljare att tro att det skulle kunna lyckas.Då har man i alla fall lyckats öka vinstmarginalerna för företagarkompisarna.

    SvaraRadera