söndag 7 november 2010

Ylva - en strålande (s)tjärna

I dag blir jag så glad när jag läser Ylva Johanssons inlägg på DN-debatt! Det känns både hoppfullt och framtidsinriktat på ett sätt som överraskade mig.

Ylva inleder:

"Vi socialdemokrater måste självkritiskt utvärdera valrörelsen och de senaste årens vägval – och samtidigt påbörja en framtidsdebatt. Det handlar till exempel om att återupprätta den socialdemokratiska arbetslinjen. Vi behöver en obligatorisk äldreomsorgsförsäkring för att finansiera omsorgen om våra äldre. Vi behöver en särskild fond för att ge duktiga lärare rejält högre löner när de tar på sig svåra utmaningar. Vi behöver införa en ny offentlighetsprincip för privat utförd välfärd, som hindrar att den blir företagshemligheter. I tider av snabba förändringar och flyktiga väljare blir det än viktigare att vi blir ideologiskt tydliga, skriver Ylva Johansson."

Faktum är att den Öppna Kriskommissionen valt att försöka tänka helt fritt och göra avstamp i det samhälle vi ser nu. Ylvas debatt är jättespännade och för mig är hon den första toppsossen som vågat presentera förslag som känns ideologiskt förankrade i myllan samtidigt som de är anpassade till dagen samhälle.

Jag lovar er en stunds mycket hoppfull och god läsning om ni tar er an Ylvas debatt i dag. Som sagt både nytänk anpassat för 2000-talet men ändå tryggt förankrat i människosyn och ideologi.

Jag bugar, Ylva!

I dag skriver även Lena S och Peter H och Peter A och Kulturbloggen om detta på en blogg nära dig.

6 kommentarer:

  1. Och få har väl fått så mycket "stryk" som hon. För en bred opinion inom (s) har hon fått vara "högerspöket", att hängas ut till andras varnagel.

    SvaraRadera
  2. Jag tycker all anledning till att inte rösta på S finns i detta som Ylva Johansson skriver:

    "Vi måste ha ett tydligt alternativ som gör det möjligt med uthållig tillväxt i en hårdnande internationell konkurrens och som gör att Sverige kan konkurrera med kompetens och kunskapsintensiv verksamhet i stället för låglönejobb."

    I praktiken innebär detta att S alltså inte har något emot ett system med låglönejobb. Faktiskt betyder det att S inte utmanar dagens och världens ohållbara system, det betyder bara att S vill att låglönejobben befinner sig annorstädes. Man vill alltså ha fortsatt tillväxt och låglönejobb i en värld där jordens ressurser redan överexploateras. S enda grej är att försöka se till att så få låglönejobb som möjligt hamnar i Sverige. Det låter ganska ruttet. Det säger väl en del om vad S-ledningen uppfattar som "förnyelse".

    SvaraRadera
  3. Asterix! Om det vore så så skulle jag hålla med dig. Men rent ideologiskt så är jag helt säker på att vare sig Ylva eller någon anna sosse vill se låglönejobb någonstans. Att bekämpa dem gör vi bäst med internationell solidaritet och inte minst; stötta uppbyggnaden av fackliga organisationer ute i världen.

    SvaraRadera
  4. Hon och många andra bör ta sin Mats ur skolan och lämna över till en ny generation. DET skulle kunna vara hennes stora bidrag här och nu./
    Mvh Ivan

    SvaraRadera
  5. Dear Ivan. Finns inga garantier för att en ny generation har goda idéer. Jag tycker att alla som har vilja och engagemang ska vara politiskt aktiva oavsett om de är 20 eller 70. Det viktiga är att personen i fråga vill något.

    SvaraRadera
  6. Jag blir så trött. Tiden är förbi när näringslivet levererade mer och mer resurser för varje år. Ylva Johanssons debattartikel saknar det i dagsläget viktigaste: var ska alla de resurser hon vill använda till i och för sig goda ändamål komma ifrån.
    Massor med exempel på sådant som borde få mer resurser men vad ska vi dra in på?

    Dessutom tycker jag det är ledsamt att Ylva Johansson gör samma misstag som Alliansen och gör det till de arbetslösas fel att att det inte finns tillräckligt med jobb.

    Alliansen talar om jobbcoacher, Ylva Johansson om rehabilitering och utbildning, men i grunden är synen densamma: om bara de arbetslösa ändrar på sig så finns det helt plötsligt jobb åt dem.

    Det stämmer på individnivå. Som individ kan du påverka just dina möjligheter att hitta ett jobb, men om det inte skapas fler arbetstillfällen så betyder det bara att någon annan får vara arbetslös istället.

    För att få upp sysselsättningen måste vi titta mycket mer på att öka antalet arbetstillfällen och mindre på att ändra på de arbetslösa.

    SvaraRadera