söndag 14 november 2010

Några ord på vägen till VU

I dag är en spännade dag och i tanken är jag på Sveavägen 68. Det är en viktig dag och mediaintresset är bedövande. Det bevisar om något det stora allmännintresse som vårt parti har och ska fortsätta ha.

Jag vill sända med några ord till VU. Förändring innebär inte att vi ska kopiera borgerligt vokabulär eller politik. Förändring handlar om att kasta av oss människor som ser politiken som en personlig karriärstege/inkomstkälla. Vi ska ha politiska företrädare som brinner, vill och som utvecklas. Revirpinkande dörrvakter göre sig inte besvär. Vi ska gå in i vår ideologiska bas och därifrån utveckla de nya reformer som krävs i 2000-talets socialdemokratiska samhälle. Då måste vi också känna detta samhälle utan och innan i stället för att oja oss över att folk inte fattar hur bra vår politik är. Så kommer det inte att bli. Face it.

Läs Johan Westerholm idag och njut! En titt hos Högbergs tankar och hos Peter Andersson ger ytterligare en bild.

Och kanske komplettera med domedagsprofetiorna från kvällspressen i Aftonbladet och Expressen.

Johan skriver bland annat dett:

"Historien kommer slå ett annat ljus på Mona Sahlin och det vi ser nu ske snarare än vi anar. Vad som sker nu bedömer jag är de första stegen socialdemokratins räddning, och en räddning även för den verkliga innebörden av orden frihet, jämlikhet och solidaritet. För vad vi som parti behövt alltför länge är en genomlysning som syftar till att få de ideologiska tillämpningarna att gå i takt med samhället. Som det är idag med framför allt Morgan Johansson och Thomas Östros senaste slagväxling så har ingen av dem en klar bild av vilken linje partiet skall föra. Var går gränsen mellan samhällets åtagande och det enskilda ansvaret. Och därmed blir deras krumbukter två i raden av ledande befattningshavare som ser mer till den egna karriären än partiets bästa. Och därmed anser jag att deras bäst före datum nu närmat sig med stormsteg, trots att den ena är höger och den andra vänster."

1 kommentar:

  1. Jag tycker väl det är bra att Johansson och Östros pratar om konkreta frågor och bilden som ges av S. Det är väl bra att allt kommer på bordet, det verkar på mig som många inom S vill att "nu ska vi ha det på det här sättet" i en situation där allt rimligen borde komma på bordet. Det ena leder till det andra, visioner leder till sakfrågor och sakfrågor leder till visioner, jag tror det är dumt att vilja tysta saker. Så en eloge till Johansson som äntligen lyckades få någon ur ledningen att prata (även om många säkerligen tyckte vad Östros sa var rätt beklämmande).

    Känns som S blivit allt för stelt, på tiden att man kommer ur det stela och pratar om allt från fågel till fisk. Vad som däremot inte är konstruktivt är försök att tysta och stigmatisera, såsom Sahlin och Johan försökt sig på. Bidra till en levande, konstruktiv debatt istället, sluta vara så negativa, kom med eget, stimulera! Få till en levande intitiativrik debatt!

    SvaraRadera