fredag 15 april 2011

Nu tar högerns ekokammare upp allians-stafettpinnen

Det är farligt att höja lönerna.
Det är osolidariskt att höja lönerna.
Det drabbar de fattiga att höja lönerna.

Men hallå! Vad hände? Det ska ju löna sig att arbeta! Just nu sitter näringslivstopparna och kliar sig i sina huvuden och funderar på hur detta gick till. Reinfeldts mässande om att vi ska tjäna på att arbeta har tydligen gått alldeles överstyr. Herregud, nu förväntar sig folk LÖNEÖKNINGAR. Och det vill de ju inte ge några.

Det blir ju lite rörigt när folk verkligen bokstavstolkar Reinfeldt....

Då kommer de på lösningen! Vi ringer DN och kollar upp om vi inte kan få lite stöttning! Jorå, skriv i hop nått så publicerar vi, kanske de svarade. Här är resultatet. En debattartikel som sjunger måttfullhetens lönelov. Well, dessa medelålders män (och en kvinna) har ju säkert alla föregått med gott exempel. Vi kan läsa mera i LO:s rapport om löneutvecklingen för näringslivets toppar. Genomsnittet är att en toppdirektör ligger på 18 industriarbetarelöner...och skillnaderna mellan dirren och golvet har aldrig varit större.

Någon som är överraskad?

Helt klart blev näringslivsföreträdarna bortskämda med 2010 års historiskt låga löneökningar. Redan då flaggade fackliga företrädare för att de skulle komma igen 2011.

Nåväl. Jag tror ändå inte att det är hårt arbetande löntagare som är det största problemet för Sverige och moralen. Däremot så är vinstdelningssystem, omåttliga bonusar, pensionsavtal och löneökningar till toppdirektörer utan motprestation verkligen inte bra.

Vilken bubbla lever näringslivstoppen egentligen i?

Näringslivet vill styra lönerna och DN vill styra socialdemokratin. Mera om detta hos Martin Moberg och Johan Westerholm och Peter Högberg och Sebastian Stenholm på en blogg nära dig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar