torsdag 28 april 2011

Löjligt Arkelsten!

Jag kommer på mig själv med att småle lite när jag läser DN debatt i dag. Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten slår sig för bröstet och utropar ett slags lättat "debatt-äntligen". Äntligen ska de redovisa alla individer som ger moderaterna mera än 20 000 spänn i bidrag. Och hon försöker få tonläget till att låta som om hon och de andra verkligen längtat, jobbat på och haft en stark vilja att redovisa de hemliga bidragen länge. Arkelsten försöker med klassisk härskarteknik skjuta skuld och skam på LO och på socialdemokraterna och banden däremellan. Moderaterna låtsas helt ogenerat att det inte finns en liknade situation, fast med oerhört mycket starkare ekonomiska muskler, på deras egen sida. Titta gärna på bilden nedan så ser ni tydligt hur det ser ut just nu och vilka strömmar som de ekonomiska bidragsfloderna kan tänkas ta. Den öppet redovisade kopplingen mellan s och LO har vare sig hymmel eller hemlighetsmakeri som signum. Tvärtom.
Arkelstens patetiska försök att upprätta någon slags heder för moderaterna faller platt. Debatten är ett desperat försök att vända bort blicken från det pinsamma faktum att moderaterna är ganska ensamma om sitt hemlighetsmakeri. Centern och kristdemokraterna har minsann inte tyckt om moderaternas agerande heller.
Den 25 november 2010 röstade i och för sig alla alliansföreträdare tillsammans med sverigedemokraterna ned s, v, och mp:s förslag om öppenhet. Nu verkar det alltså som om kristdemokraterna tillsammans med sverigedemokraterna är ensamma om hemlighållandet helt plötsligt!

Europarådet har påpekat att det är Malta, San Marino, Schweiz - och Sverige som inte lagstadgat öppenhet kring bidragsgivare. Tjena. Hos oss är det dessutom moderatena, ivrigt påhejade av kd, som sagt benhårt nej hela tiden.

Det är naturligtvis än värre att det är partiet som innehar statsministerposten som gör på detta viset. För några dagar sedan skrev Peter Akinder på tidningen Östra Småland en ledare som ifrågasatte om det gick att köpa Sverigens statsminister. Och tänk, så länge bidragesgivarna inte redovisas så kan vi faktiskt inte veta det.

Tanken svindlar.

Dessutom passar Sofia Arkelsten på att tvärvända i slutet av debattartikeln. De ska å ena sidan öppna upp allt men å andra sidan ska de inte röja bidragsgivarna med hänvisning till valhemligheten. Det argumentet har moderaterna kört hela tiden för att dölja sina bidragsgivare. Så frågan är; blir det öppet eller inte?

Björn Fridén gör en klockren analys. Och Alliansfritt slår hål på Arkelstens uträkning.

Tro mig. Flera skriver idag inte minst Johan Westerholm och Peter Högberg och Sebastian Stenholm och Peter Andersson och Röda berget och Alliansfritt och Svensson och Martin Moberg och Krassman på en blogg nära dig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar