tisdag 18 januari 2011

Barnen vräks ut ur hus och hem - Sverige i dag

Försök att tänka er hur det skulle kännas om ni vore sju år igen. Livet handlar om hur spännade det är att precis ha börjat skolan i närheten. Kompisarna bor på samma gata och skolvägen är trygg och bekant.

En dag säger mamma och pappa åt dig att du ska packa allt. Det kommer främlingar och börjar bära ut både dina och mammas och pappas möbler. Själv förstår du inget och inne i huvudet finns tusen frågor. När du tittar på mamma och pappa så blir du bara så rädd av att se deras skrämda och ledsna ansikten. De är lika rädda som du.

Familjer vräks. Under förra året vräktes 632 barn från sina hem i Sverige - välfärdslandet.

Ur tidingen Hem&Hyra:
"Sedan 2008 ska Kronofogden registrera varje gång de avhyser någon som har barn. Siffrorna för 2010 visar att man fortfarande är långt ifrån regeringens mål att inga barn ska beröras av vräkning. Antalet barn har i stället ökat med två procent sedan 2009."

Sätt igång och tänk på hur ni skulle känna! Nu! Har ni barn så föreslår jag att ni bums tänker på hur ni skulle hantera detta!

Jag får i alla fall magknip.

Lagen är tydligen klockren i detta; den som inte klarar av att betala hyran åker ut. Med eller utan barn. Och naturligtvis oavsett vad det beror på att hyran inte betalats. Det jag inte förstår är hur detta kan vara möjligt i ett land som ställt sig bakom FN:s barnkonvention. Jag har motionerat om att lagstadga barnkonventionen och ser att det brådskar!

Jag ser framför mig människor vars liv slagits i spillror på grund av arbetslöshet, sjukdom eller annan yttre påverkan. Som lök på laxen blir de till slut utan bostad.

För ett barn måste förlusten av hemmet och tryggheten vara en riktigt traumatisk upplevelse.

Martin Moberg och Peter Johansson skriver också i ämnet på en blogg nära dig.

7 kommentarer:

 1. Skulle man inte ha tänkt på barnen innan man struntar i att betala hyran och andra räkningar? Egenansvaret för barn och familj måste väl vara högst prioriterat?
  Gör din plikt - kräv din rätt är en gammal fin socialdemokratisk slogan- Numera verkar bara den andra delen gälla.
  Sen kan man konstatera att vräkningarna inte har någon politisk slagsida och att de flesta sker i socialdemokratiska Malmö.

  SvaraRadera
 2. Jag tror att föräldrar gör sitt yttersta innan de hamnar i denna situationen. Jag tror att oron gnager hål på föräldrar som riskerar utsätta sig för detta. De som lever livets glada dagar och skiter i sina barn är så få, om de ens existerar, att i alla fall jag väljer att tro på människan. I Sverige i dag är det lättare än någonsin att hamna i ekonomiskt trångmål. Till och med oförskyllt. Det hjälper inte alltid att göra sin plikt... Vräkningarna är inget som kan stoppas lokalt ute i kommunerna, oavsett politiskk färg, det måste till lagändring för att hindra barn från att bli satta på gatan.

  SvaraRadera
 3. Mycket av problematiken beror direkt på Alliansregeringens ovilja till att skapa nya hyresrätter.
  Hyresrätten är nämnligen inte utmätningsbar när det gäller privatpersoner. Men bostadsrätten, fastigheten (villan) och ägarlägenheten är det.
  Bostadsrätten, som är det som ökat mest sen Reinfeldt tog plats som statsminister, är betraktad som lös egendom och utmäts prcis lika lätt som pengarna på ditt bankkonto. Så länge inte nya hyresrätter byggs, utan att man forstätter hesta folk till att låna miljonbelopp för sitt (osäkra!) boende, så kommer vräkningarna att bara öka och öka. Precis som otryggheten i landet.

  SvaraRadera
 4. Ja det instämmer jag helt i Annika.

  // Martin

  SvaraRadera
 5. "Lelle", skulle man inte tänkt på barnen innan man struntar i att betala hyran och andra räkningar!! För vissa människor handlar det faktiskt idag om att betala hyran eller elen eller överleva för dagen. Det är den dagens Sverige vi har kommit till. Så tänk dig in i de banorna innan du säger att folk struntar i att betala sina räkningar. Och Annika, ja det är lättare än någonsin att hamna i ekonomiskt trångmål. Det räcker med att man blir sjuk så rasar hela den trygghet som man trodde fanns. Sjukförsäkringen av idag är ett STORT skämt och gör så att folk idag lämnas helt till sitt eget öde, jag vet!

  SvaraRadera
 6. Det är klart att det är synd om människor. Men rent tekniskt finns ju skuldsaneringsmöjligheter. Men vad ni menar är alltså att man ska kunna missköta sin ekonomi och familj hur mycket som helst.Och att "nån annan" - alltså skattebetalarna - ska komma in reda upp situationen, dvs betala hyra och alla andra räkningar.
  Vi har ju dessutom en socialtjänst som ska komma in och hjälpa barn som haft oturen att få totalt oansvariga föräldrar.
  Eller hur hade ni tänkt er?

  SvaraRadera
 7. Lelle: Ja det är klart att det är synd om människor, för det finns faktiskt de som inte har någon annan orsak än att de blir just sjuka. Jag är inte i faggorna för att bli vräkt, utan klarar mig och min son med nöd och näppe. Och en sak kan jag garantera dig, jag har ingen ekonomi att missköta. Inga lån eller något sånt utan bara det löpande. Jag vill bara att du ska tänka dig tanken att alla INTE är skuldtyngda utan har svårt att ändå få det att gå runt. Och det är nog så att de flesta barn har föräldrar som bryr sig och inte är så oansvariga som du tror. Jag som sjuk får dessutom betala mer skatt för att de som jobbar ska få ytterligare ett jobbskatteavdrag. Så är det Sverige av idag fungerar.

  SvaraRadera