torsdag 19 maj 2011

Fri vinst, inte fri skola

Den kommunala skolan gnetar och sparar. Eller skär ned/bort. Sparar gör man om man vill ha lite mera senare. Skär ned gör man när stålarna är slut. Och det verkar de vara ute i kommunerna. För det skärs friskt på lärare och andra anslag i skolan.

Det är rent av som om alla pengar i samhället vore slut.

Så är det inte alls. Pengar finns men de är kanske inte riktigt där de gör mest nytta. För skolans del finns det en till synes outsinlig källa att ösa offentliga skattemedel ur när vi talar om friskolor. Inte heller finns det någon ordentlig kontroll på de som tillåts starta. Människor kan vara i princip hur oseriösa som helst och ändå få förtroende att utbilda våra barn. Tack för det. Läs gärna mera i Aftonbladets artiklar.

Jag rynkar pannan i djupa veck när jag läser om den häktade IMF-chefen. Han som tycks ha räddat världen undan en djupare finanskris genom att hantera valutafonden på ett sätt som inte smulade sönder länder i knipa. För att våldta finns trots detta inga ursäkter. Katrine Kielos skriver träffsäkert om fenomenet jag tänkt på - att media verar ursäkta honom för han är så svag för kvinnor...

Enligt en av artiklarna i AB har IMF-chefen vanligtvis kostymer för 250 000 kronor, nu sitter han i ett vanligt fängelse.

Nog är det ändå så att det finns för mycket pengar på sina ställen.

Läser dessutom om Müller som rest världen runt och nu har skrapat ihop en halv miljard för att rädda Saab. Dessutom säger de raskt att det nog behövs lika mycket till.

Jag som blir lite darrig av ett huslån som följs av betydligt färre nollor!

Nog kan jag undra om detta är vettigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar