fredag 27 januari 2012

Surdeg på riktigt

Att skriva om surdeg i dessa tider kan vara känsligt. Jag vill ändå våga ta fram en surdeg i ljuset. Den står och bubblar hemma. Förra helgen bakade jag bröd enligt konstens alla regler. Min nya stiliga Kitchen Aid fick jobba och vi väntade hänförda på detta surdegsunderverk.

Men icke.

Surdegen svek mig och jag tror att jag vet varför nu. Den, precis som jag, tål inte kyla. Surdegen vill ha 20-26 grader inne för att trivas. Och för all del....26 kanske är i mastigaste laget men men.... Vi har väl max 20, kanske 18-19 inne och det är okej för mig men inte för degen.

Sålunda surfade jag runt på nätet och hittade en listig kvinna som satte sin deg i skåpet ovanför kylen. Mitt skåp funkar inte så för min kyl är tydligen för MODERN...nåväl, samma listiga kvinna hade löst temperaturproblematik med att kontrollera att i ugnen med bara lampa på så blir det 30 grader...ja. Jag får klura lite på detta. I kväll ska det bli en deg till i alla fall. Jästiderna är heller inte riktigt som för vanligt jästbröd. Man hinner göra otroligt mycket roligt under tiden som fördegen jäser på. För att inte tala om när degen sedan ska jäsa på allvar.... Jominsann. Intet är som väntans tider.

Det blir glassexperiment i helgen också. Två. Just nu lutar det åt ett experiment som inbegriper Hockeysnus. Ett saltlakritspulver som är mums. Kanske går det att tillverka mumsig saltlakritsglass av Hockeysnus... Och så vill jag göra alldeles vanlig jordgubbsglass.

Ytterligare ett recept som gnager i huvudet är björnbärsoppa. Jag ska testa att koka den med vaniljstång och så passera den. Sedan ska jag reda av, sockra och servera den ljummen med lättvispad grädde och små biskvier.

God helg....

3 kommentarer:

 1. Här hemma bakar Maken en fantastiskt surdegsbröd på följande vis ..

  Fördegen blandas vid 17-tiden och vid 22-tiden blandar han degen som får stå och jäsa fram till 6-7 tiden på morgonen.

  Efter den har bakats ut och lagts på plåtar får den jäsa minst en halvtimme innan gräddning. (små bröd 18 min i 225 grader)

  Vår inomhustemperatur är inte över 20 grader.

  Själva surdegen är numera 7-8 år gammal och lever sitt eget liv i en burk i kylskåpet. Jag misstänker jämt att den ska slita sig och sprida sig över hela huset .. det kan bero på att jag såg en Hitchcock-film som barn som hette "Fungus" och innehöll "svamp" som åt upp människor levande .. :-O

  I början var det lite pyssligt att skapa och hantera surdegskulturen men nu för tiden så ser sig Maken som den födde specialisten och dräller surdegskulturer till alla som inte kan freda sig. :-)

  Lycka till och hör gärna av dig om du vill fråga något. "Surdegsmannen" står vid min sida och bara brinner av längtan att få föra ut sitt budskap!!

  SvaraRadera
 2. God helg, också till dig, Annica. Och så imponeras jag av all din energi. Soffan med en bok kännns mer rätt för mig :)

  /Eva

  SvaraRadera
 3. Jag har testat surdeg några gånger och min trivdes faktiskt stående i köksfönstret med ett varmt element under fönsterbläcket. Kanske det kan vara något?

  SvaraRadera