tisdag 31 januari 2012

Grattis alla barn i Sundbyberg

I dag presenterar sossarna i Sundbyberg ett lysande förslag:

"Som ett viktigt steg i Sundbybergs arbete mot barnfattigdom ska alla förskolans och skolans aktiviteter hädanefter vara avgiftsfria. Inga extra ersättningar får efterfrågas från vårdnadshavare – alla aktivitetskostnader samt matsäck ska täckas av förskolan eller skolan."


De har tidigare haft möjligheten att ta ut en "obetydlig kostnad" och definierat den till 100 kronor. Nu är det nolltolerans som gäller. Det ska inte kosta något, inte heller ska någon tvingas ta med matsäck eller matpengar på utflykter och friluftsdagar. Alla aktiviteter under friluftsdagar ska vara kostnadsfria.

Bra jobbat!

I Vimmerby kommun har vi den mera luddiga definieringen kvar, ingen har svarat på frågan när s-politiker frågat var just en "obetydlig kostnad" är. Många aktiviteter kostar inte pengar men en del gör det definitivt. Badresa á 220 kronor plus fika plus matpengar är snart en femhundring! Obetydligt eller ej, nej jag tycker inte att det är obetydliga pengar! Har man dessutom flera barn så blir det dyrt!

Ni som inte tror på barnfattigdom kan gå in på Majblommans sajt och läsa lite i ansökningarna där. De listar de vanligast förekommande ansökningarna också. Det handlar om bidrag till glasögon, kostnadsfri skola och om möjligheten att ha ett fint sommarlov.
Mera hos Martin Moberg i dag.

2 kommentarer:

 1. Bra jobbat av Sunbybergssossarna. Vi (S alltså, inte jag) har lagt liknande förslag i Mölndal, men utan majoritet...

  Vår son kom hem och meddelade att vi inte betalat de 100 kronorna. Då vi undrade hur han visste det så visade det sig att läraren hade läst upp listan över vilka som betalat inför hela klassen. Inte illa!

  Jag tror den incidenten visar hur dålig förståelsen är för att detta skulle kunna vara kontroversiellt. "En hundralapp är väl inte så farligt", "Det kan väl alla ha råd med". Jo, de flesta säkert, men det gör det ju bara värre för den som inte har råd (eller som får göra uppoffringar på andra områden för att ha råd).

  En skolplats i Möldals kommun kostar 67 tusen kronor per läsår. Nog skulle man kunna ta den hundralappen i det beloppet? Skolan skall vara avgiftsfri, HELT avgiftsfri. Det är dyrt nog med alla gympakläder, galonställ, dubbla uppsättningar gummistövlar och allt annat det ställs "krav" på att man skall förse barnen med. Många har ju dessutom mer en ett barn att slussa igenom detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har så rätt. Jag har en likande erfarenhet...när klassen beslutade samla in pengar till skolresa så visades det overheadbild på de betalande och de icke betalande. Det var naturligtvis inte i skolans regi men lärarna var med och såg eländet. Och om inte skolan/politiken sätter gränser så kommer detta att upprepas.

   Radera