söndag 22 augusti 2010

Några steg tillbaka kanske inte är så dumt alls!

I går tittade jag på moderaternas jätteannonser i kvällstidningarna. Den där vi kan välja två röda steg tillbaka eller en alliansorange pil framåt.

Måste väl säga att det är sannerligen inte så begåvat av dem, moderaterna. För tanken på att spola tillbaka ett par snäpp till tider då vi kunde njuta välfärdens frukter är inte så dum alls.

Just nu är det mest torra välfärdskärnor kvar.

I går stod vi sossar på torget i Vimmerby. Vi hade fullt upp och människor ville prata politik och de ville ha material. Många av samtalen inleddes med et upprört "så här kan vi inte ha det" från besökarnas sida. Pensionärerna är arga på skatteorättvisan och de oroar sig för att deras barnbarn inga jobb ska få. De har sett hur människor i deras närhet inte får vara sjuka och det har sett hur deras arbetslösa anhöriga har fått sälja kåken. De som har jobb är uppretade på Maud Olofssons ständiga tjat om att Lagen om anställningsskydd är ett problem. Herregud, om hennes förslag går igenom så kommer 90 procent av landets alla anställda att sakna trygghet på jobbet! Det vore ju helt sjukt!

Nej, vi ska bygga möjligheternas land i stället! Vi ska spola tillbaka till trygghet och utveckling. I möjligheternas land ska vi ha en park där vi låter välfärden växa. Träden vi planterar ska kunna växa sig starka och sträva efter att bära frukt under många generationer framåt. Precis som i en park eller i en trädgård så måste vi hela tiden vårda och vattna. Se till att det växer och att angreppen inte får fäste.

Välfärdens kärna är inget att sträva efter. Vi vill ha saftiga frukter! Välfärdens frukter.

Min tes att folk inte vill ha moderat allianspolitik understryks faktiskt av Aftonbladets undersökning i går.

Flera som skriver om välfärdens frukter är Peter på Röda berget och Anna och Peter med rätt att tycka. Marika på Storstad skriver klokt och faktaspäckat om skatter. Så har vi Roger på en blogg nära dig.

4 kommentarer:

 1. Välfärdens frukter, exempel ur verkligheten ...

  ”Har den offentliga sektorn råd att förlora 50 miljarder varje år?”.
  "Förlorar vi så mycket genom att inte upphandla professionellt?"

  "– Ja, det är vår bedömning, det finns tyvärr lite för lite statistik kring upphandling men det handlar om stora summor som vi går miste om."

  http://www.dagenssamhalle.se/nyheter/50-miljarder-i-sjon-16543

  SvaraRadera
 2. Well, det kan ju ha många orsaker. Att saker skulle vara billigare bara för att det konkurrensutsätts är inte en svartvit sanning precis. Det finns alltid skäl att vara försiktig med skattepengar. Det finns ju möjligheter att att offentlig verksamhet leds fel eller organiseras på ett sätt som fördyrar. Då måste man komma åt det. Lösningen är inte alltid en privat utförare. Självklart är det bra att kolla. Det gjordes i Vimmerby och det privata blev nästan 300 procent dyrare. Styrande allians införde privata utföraren ändå. Det var inte bra för skattebetalarna det...

  SvaraRadera
 3. Här rör det sig om att man inom det offentliga gör dåliga upphandlingar, det rör sig inte om privatiseringar.

  50 miljarder i sjön av våra skattepengar varje år, det borde få någon att reagera ...

  SvaraRadera
 4. När någon säger "det är vår bedömning" om något så ska man var vaksam på att det i praktiken kan handla om en grov gissning. Som precis hade kunnat se ut på ett annat sätt.

  Och dålig upphandling ja, hur ska vi skydda oss mot det tror du? I Vimmerby handlade det om en direkt handling i ideologiskt syfte för att pressa ut en verksamhet på privat utförare. Det var inte en dålig upphandling, kommunen som utförare vann prismässigt men den privata fick ändå jobbet. Det är inte fri konkurrens.

  SvaraRadera