söndag 29 augusti 2010

Det finns bra och kvalitativ coachning

Sitter och väntar på skjuts. Det bär av till Borlänge i dag och tre dagars utbildning med mina kollegor. Vi ska bli bättre på att coacha människor till nya jobb. Jag vet att detta är en kritiserad reform detta med coachning. Och jag är själv mycket kritisk till alla oseriösa coachföretag som poppade upp likt svampar ur jorden och satte i gång med healing och annat strunt.

I dag finns det auktoriserade företag och det jag jobbar på är ett av dem. Ytterligare ett krux var att när den nuvarande alliansregeringen satsade på coachning struntade man i att det redan sedan länge finns ett väl uppbyggt system mellan arbetsgivare och fackliga organisationer när det kommer till omställning av varslad personal. Via Trygghetsrådet och Trygghetsfonden får väldigt många sin omställning i dag. I stället för att titta på ett beprövat och fungerande system sattes ett helt nytt i sjön. Där det fanns utrymme för allsköns coachinriktningar.

Jag vill slå ett slag för seriös coachning. Det är faktiskt så att de allra flesta som kommer till oss känner sig hjälpta. Det är alltid bra att lära sig nya saker, att lära sig nya vägar till ett jobb och att hitta sina goda sidor. Och eftersom jag själv jobbar mycket med cv och ansökningar så kan jag berätta att det är oerhört många som har svårt för att skriva. Människor är ofta hur duktiga som helst i yrket men att skriva en ansökan, det går bara inte! Jag tycker inte att det är rimligt att det ska gå miste om jobben bara för att de har svårt med att formulera sig.

Coachning ska finnas kvar men det ska vara ordning och reda på vilka som får jobba med detta! Det borde naturligtvis allra minst ställas krav på att coachföretagen är auktoriserade! Sedan ska vi naturligtvis inte se coachning som det enda...det behövs självklart tillgång till resten av det rödgröna batteriet av arbetsmarknadsåtgärder.

Sven-Erik Österberg beskriver jobbcoacher som flummiga på Aftonbladet debatt. Jag vill ändå påpeka att det finns nyanser.

Johan Sjölander skriver mera på temat coacher och arbetslöshet.

3 kommentarer:

 1. Fantastiskt. Så alliansens coaching gillar du då ?

  Själv har jag sett oseriösa aktörer och tror att det är en farlig väg eftersom man kontrollerar aktörerna så dåligt.

  Ska det vara kvar måste systemet övervakas/utvärderas mycket mer seriöst.

  SvaraRadera
 2. Du läser precis som vanligt bara delar, de valda delar du själv vill läsa... Nej, jag är inte odelat för alliansens coachning. Precis som du (se där vi är eniga) har jag sett för många oseriösa företag och kontrollen är för dålig. Håller även med dig om utvärdering och kontroll. Att alliansen dessuom totalt negligerade ett redan befintligt väl fungerade system är dessutom helt obegripligt.

  SvaraRadera
 3. Jag tror också att välutbildade, engagerade coacher kan innebära en stor hjälp men i nuläget tror jag som sagt att det totalt brister i arbetsförmedlingens kontroller och utvärdering. Dagens system måste definitivt köras i mycket strama tyglar för att få bort det missbruk med skattemedel som nu pågår.

  Skönt att se att till och med du och jag kan vara 100% ense i en fråga då !

  SvaraRadera