tisdag 20 augusti 2013

Moderaterna är lite som tomten

I morse var jag uppe med tuppen och kikade en stund på Gomorron Sverige och debatten kring det femte jobbskatteavdragets vara eller inte vara.

Jag blir faktiskt lika häpen varje gång som en moderat får härja fritt i teve och måla ut sossar som roffare som tar din lön och använder till något suspekt ändamål där ute i periferin, ja, vad det nu kan vara.... 

Skatter är ju uppenbarligen något som sossar tar och moderater ger.

Moderaterna kommer som nån jädrans jultomte och delar ut skattepengarna till det fattiga och lurade folket minsann. "Prisa gud nu kommer skatteåterbäringen." Sedan moderaterna kom till makten så har de i runda slängar sänkt skatter med 85 miljarder och nu vill de lägga ut ytterligare en skattesänkning á 16 miljarder - det så kallade femte jobbskatteavdraget. 100 miljarder alltså. Drygt.

Moderaten Maria Abrahamsson sa indignerat att "staten inte ska tro att lönen är deras egendom" och lyckades samtidigt se lagom förorättad ut. Det ska komma från en person vars högskoleutbildning bekostats av skattemedel och vars tidigare arbetsplats fanns på en av de större dagstidningarna som delvis finansieras med presstöd.

En gång anmälde hon sig själv för barnpornografibrott av principiella skäl och lät sig utredas av ett rättsväsende som bekostas av - häpp - skattemedel.

Som om inte detta vore nog så sitter hon i riksdagen och uppbär varenda månad ett grundarvode á 58 300 kronor som - häpp - betalas med skattemedel. Utöver det har hon tillgång till reseslantar och annat som hon behöver för att förkovra sig i demokratis tjänst.

Men herreminje - är det ingen som fattar att det finns ett samband mellan skatt och välfärd? Någon?

Jag tittade som hastigast i dagens tidningar. Och det var ettt diger skörd bara idag.

- Studenter som inte hittar bostad.
- Ambulanser som inte kommer.
- Sjuksyrror som jobbar mer och mer övertid.
- Apotek som inte tillhandahåller medicin.
- Skolor som krisar.
- Elever som börjar i jätteklasser.
- Höggravida som inte har plats att förlösas på.

Ni fattar. Man kan hålla på i det oändliga. Välfärd som sviker finns det gott om. Människor som skriker efter förändring finns det också gott om.

Tyvärr verkar det som om medelklassens jobskatteavdragsgödda samling gärna tar hellre ytterligare ett jobbskatteavdrag än en schysst välfärd.

För ni tror väl ändå inte att man kan skänka bort allt och ändå ha kakan kvar?

Vi som är socialdemokrater behöver alldeles uppenbarligen bli bättre på att förklara vad skatt är och hur den används på ett vettigt sätt. Jag är absolut beredd att stå upp för att skatter ska gå till jobb, skola och omsorg. Att flera får möjlighet att kostnadsfritt gå på högskola, att vi har råd att ta hand om våra äldre och att vi kan få ordning på skolan.

Jag får ofta höra att man inte kan gå till val på mantrat "vård, skola, omsorg" längre för det SKA bara finnas och fungera. Det är sånt folk inte ser längre för det "bara finns".Den gulliga självklarheten är inte så självklar längre.
Det finns det 100 miljarder skäl till.

Martin Moberg på samma tema tillsammans med Björn Elmbrant i Dagens arena och Johan Westerholm.

Aftonbladets ledarsida kan man skriva på mot lägre skatter. Gör det du med. Och tack Karin Pettersson för initiativet.

2 kommentarer:

 1. När jag pratar med människor om baksidan av jobbskatteavdraget så är väl ungefär den höjda avgiften till a-kassan vad de känner till, den specificeras ju på lönespecifikationen så den SER de ju. Men i övrigt är det inte mycket de faktiskt känner till! Många som har jobb TROR ex. att de får 80% av lönen om de blir arbetslösa!
  När jag nämner hur låg a-kassan egentligen ÄR brukar reaktionen bli Va, är det så?

  Människor här ute VET inte hur alla förändringar som Alliansen genomfört slår egentligen.
  Vem utom de fackligt aktiva tror ni känner till förändringen av semesterlagstiftningen ex? Nästan ingen!
  Man kan läsa om det i facktidningarna ibland någon enstaka gång kanske möjligtvis.
  Men handen på hjärtat vem f...n läser dem från pärm till pärm egentligen!?
  Dessutom har ju fackförbunden förlorat många medlemmar de senaste åren så det är ju färre som ens har en medlemstidning som kan upplysa dem om de verkliga förhållanden!

  Fackförbunden måste bli bättre på att upplysa människor här ute hur det verkligen förhåller sig!
  Givetvis måste också partiledningen i S tala om de här sakerna mer i detalj än lite allmänt hållna kommentarer så ofta de får chansen, skriv artiklar i dagspressen, tala om det när ni sitter i TV-sofforna för intervjuer etc.
  Banka in fakta och banka in dem igen och igen i alla de ur arbetarklassen som tror att de är vinnare på Alliansens politik!

  S och även LO måste inse att de flesta i arbetarklassen nog inte är så politiskt intresserade/insatta att de själva söker efter fakta, vilket är en förklaring till att SD växer!
  De flesta är nog i ärlighetens namn "lätta offer" enkla lättfattliga politiska budskap vilket skulle förklara både att Alliansens kunde vinna inte bara ett val utan t.o.m två.
  De föll för ju för "1500 mer i plånboken för en undersköterska" och såg ju inte baksidan av myntet!
  Likadant faller de för SD:s "det är invandringens fel"!
  Det här är ju något som Reinfeldt och Jimmy Åkesson har fattat och självklart använder sig av.
  Reinfeldt är ju ( det får man ju faktiskt erkänna) en jäkel på att verkligen hamra in budskap i människor. Gång efter gång vid varje offentligt framträdande han gör så kommer samma mantra och tyvärr sätter det sig hos många och blir till en sanning för dem.
  Det är ju detta som S och LO måste möta med fakta, fakta och återigen fakta, dag ut och dag in fram till september nästa år, i dagstidningar, i sina tal, i sina debatter!
  S och LO måste bemöta varenda osanning han kommer med, hur liten och obetydlig den än kan framstå som.
  Ta den här listan med löner för olika grupper som de presenterade nu för att framhäva jobbskatteavdraget, den måste bemötas offentligt annars blir även den till en ”sanning” bland människor!
  Låt inte den falska lönelistan passera obemärkt och endast debatteras på några bloggar och på Facebook!
  Allt och då menar jag ALLT måste bemötas med fakta av S, av LO i tidningar, i radio och TV, överallt och då menar jag verkligen överallt, om och om igen!
  S måste ut bland folket och möta oss väljare och verkligen visa hur falsk ”profeten” Reinfeldt egentligen är!
  Facken måste hålla informationsmöten på arbetsplatserna och verkligen visa medlemmarna (även icke medlemmar) alla försämringar Alliansen genomfört på arbetslagstiftningens område!

  För att S inte skall stå och stampa på dess lite drygt 30% krävs det hårt arbete och ingenting annat! En valseger kommer inte av sig självt! Tror inte det räcker med att krypa mot mitten på den politiska skalan! Jobba för fullt och öka efter hand, det är enda vägen för att säkra en valseger nästa år!

  SvaraRadera
 2. Ett tillägg till mitt förra inlägg.

  Syftet med jobbskatteavdraget var att hålla nere lönekraven vilket har bekräftats av moderaterna själva, och av ekonomer. Det har ju också fungerat.
  Om vi utgå ifrån SCB:s statistik över olika yrkesgruppers löneutveckling 2000-2011. För de flesta yrkesgrupper visar sig löneutvecklingen ha varit ungefär en procentenhet sämre per år efter valet 2006 än de fem åren dessförinnan!
  Då skall man ju också komma ihåg att löneökningar är pensionsgrundande vilket jobbskatteavdraget INTE är!

  Många här ute ser inte den kopplingen, att jobbskatteavdraget syftar till att hålla nere löneökningarna och att den framtida pensionen därmed påverkas negativt

  Information, information och så lite information på det är vad som krävs!

  SvaraRadera