fredag 28 september 2012

Att säga upp personal behöver inte bli lättare

Regeringen är inne på att göra ett beställningsjobb till Svenskt Näringsliv. Det ska bli lättare att säga upp personal, i alla fall om den utredning som presenterades idag blir verklighet.

Under augusti i år varslades hela 4 227 personer om uppsägning runt om i riket. De allra flesta av dem varslades med all sannolikhet för att det råder arbetsbrist. Noll jobb, inga beställningar i orderboken och för mycket folk i fabriken.

För stor kostym, brukar det heta på mansindustriska språket.

Utredningen med det mystiska namnet "uppsägningstvistutredningen" vill faktiskt luckra upp en redan urvattnad LAS, Lagen om anställningsskydd, ytterligare. Det räcker inte med möjligheter att undanta medarbetare från turordningen och att kunna förhandla bort turordningen när företaget riskerar dräneras på kompetens. Nej, nu ska även ansvaret förflyttas och drabba den enskilde medarebtaren.

Så här säger utredaren själv till tidningen Kommunalarbetaren:
"Mitt uppdrag är att föreslå hur det kan bli billigare för företagen att bryta mot LAS. Och jag tror att mitt förslag pressar fram snabbare lösningar vid tvister om uppsägning. Det säger Jonas Malmberg som här kommenterar sin utredning som i dag överlämnades till regeringen."


Har denna man verkligen fått uppdrag av regeringen att se över hur det kan bli billigare för företagen att BRYTA mot en lag!?

I så fall är ju det en historia för sig...

Om vi inte enas så är det ditt fel, menar företaget. Och du får driva det själv... Under tiden så får du gå härifrån, bye bye baby. See you later. Not.

Just så tycker utredarna vi ska ha det framöver. Hamnar man i tvist så är det upp till den anställde att bevisa sin rätt. Skyldig tills motsatsen bevisats liksom. Jamen det känns tryggt och fint.
Johan Westerholm går in i detaljer.

Läs mera på Brännpunkt  samt bloggare som Peter Högberg och Peter Andersson och Martin Moberg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar