söndag 31 oktober 2010

Fattig politik förklädd till all inclusive

De borgerliga partierna vann valet av en enda anledning - ekonomi i balans. I övrigt saknades det politiska frågor på dagordningen. Ungefär så skriver Markus Uvell, vd för Timbro, i dag på DN debatt.

Uvell skriver bland annat så här:

"Valet 2010 vanns av Moderaterna, i praktiken på en enda fråga: behovet av balans i de offentliga finanserna. Om det inte varit för finanskrisen hade Sveriges statsminister i dag sannolikt hetat Mona Sahlin. Det var oron för vad de rödgröna skulle göra med svensk ekonomi som drev väljare till de borgerliga partierna, inte entusiasmen över borgerliga idéer. För den som studerar opinionsmätningarna är mönstret närmast övertydligt: valet avgjordes i praktiken redan i oktober 2008 – då krisen drabbade Sverige gick botten ur det rödgröna opinionsstödet."

Uvell pekar på att moderaterna verkar fattiga på politik samtidigt som det finns så mycket goda exempel att lyfta. Han nämner, och framhåller, områden som jämställdhetspolitik, skolpolitik, kriminalpolitik, integrationspolitik och välfärdspolitik.

Jag tror att alliansen har större problem än så. De lever just nu på vågen att hävda att de serverar den svenska modellen all inclusive. Och samtidigt sänker skatterna för vanligt folk...

Visst låter det bra?

Jag har lärt mig med småländsk filosofi att om något låter för bra för att vara sant så är det just så. Inget i livet är gratis.

När gemene man inser att Sveriges välfärd gröpts ur likt en schweitzerost och svensk arbetsrätt undermineras så kommer det att få konsekvenser för alliansförtroendet.

Det håller inte i längden att tala om en politik och föra en helt annan.

Om sedan socialdemokratin har samlat sig, formulerat och för fram berättelsen, visionen, om det goda samhället så kommer det att svida i alliansskinnet, tro mig.

I grund och botten så är alliansens politik ganska lik kjejsarens nya kläder - bedrägligt bra tills någon vågar peka på att den inte finns på riktigt.

Om förnyelse och dumhet hos Peter H och förnyelse hos Johan W och om moderniteter på Röda berget och Ola M är inte imponerad och Peter A tänker nytt på en blogg nära dig.

1 kommentar:

  1. Trots annan ideologist grund än din så är inte jag heller imponerad av Timbro-dirren.
    Kanske pga att han i grunden inte har ngn ideologi, bara är emot socialdemokratin.
    http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/10/utsatt-borgerlighet-ideologisk.html

    SvaraRadera