tisdag 14 augusti 2012

Skandal, slöseri och oaktsamhet

"Nu är det en fröjd att prenumerera på DN."

Precis så sa jag till maken i morse.

Faktum är att just nu verkar det som om både morgontidningarna och kvällspressen tjänar in kulor till folket. Aftonbladets avslöjande om Annie Lööfs julfest á 616 000 kronor känns ju bra det med.

Partystiftelsen som ska se till att forskningen går framåt de lägger miljoner på att forskningsfixaren, förlåt, festfixaren Bindefeld ska forska, förlåt, fixa åt dem! Det är ju så lätt att det blir lite rörigt med både redovisning och benämningar. Eller hur?

Vd Rask, han säger att det var styrelsen som krävde att Micael Bindefeld skulle fixa festerna. Här är de som sitter i styrelsen:

Bert Allard, professor, Örebro universitet


Maria Anvret, professor, tidigare Svenskt Näringsliv

Lars Björck, professor, Lunds universitet

Lars Börjesson, professor, Chalmers

Kristina Edström, professor, Uppsala universitet

Ulla-Britt Fräjdin-Hellqvist, tidigare Volvo och Svenskt Näringsliv, ordförande

Arne Johansson, professor, Kungliga Tekniska Högskolan

Christer Ovrén, ABB Corporate Research, vice ordförande

Pia Sandvik, VD, Länsförsäkringar Jämtland

Bengt Ågerup, Founding partner Nexttobe AB

Det är nog så som KG Bergström klokt skriver i krönika i Expressen, de statsanställda är förvisso värda en julfest, det är inte det vi är mest förbannade på. Men tio betalda veckors semester till cheferna? Är det rimligt? Nej, det tycker inte jag. Brott mot offentlighetsprincipen och direkta avvikelser från reglementen och policys är heller inte okej.

Kommer ni ihåg skandalen med den arme Marjasin som klippte och klistrade kvitton? Han hade haft mycket att lära här. Här FINNS det inte ens kvitton och redovisningar att tillgå när media frågar!

Och kreativa Annies departement de bokförde julfesten som ett seminarium!
Aftonbladet:
"Genom att bokföra julfesten som seminarieverksamhet kommer Annie Lööfs departement undan momsen på 123 295 kronor."

Men så bra då!

Lööf kanske till och med tänkte på att spara på momsutgiften för folket! Eller är det så att folket blir snuvat på en skatteintäkt? Där är det de facto lite snurrigt, eller hur?

Nåväl. Man kan raljera och man kan vrida på saker. Det finns två allvarliga aspekter på detta. Den ena är naturligtvis detta ohämmade festande och ätande på andras bekostnad. Det är avslutningar, jobbfrukost, jobbluncher och jobbmiddagar. Och fester. Får de ingen mat hemma?

Den andra och än mera allvarliga aspekten är insyn och demokrati i det som är vårt gemensamma. När media gräver i handlingar ska de ut och de ska ut snabbt och de ska inte passera en pressis eller två först. Leif Pagrotsky har KU-anmält och det känns bra om än för tandlöst. Att bli prickad av KU ger inga synbara konsekvenser.


I dag är det naturligtvis flera som är uppretade på detta, vad sägs om en Högberg till, KulturbloggenAlliansfritt,  Claes Krantz, Johan Westerholm , Martin Moberg


2 kommentarer:

 1. M Bindefeld är ju Mona Sahlins vän. Hon var t.o.m inbjuden på hans 50-årsfest utomlands.
  http://www.expressen.se/ekonomi/mona-sahlin-tog-privatjet-till-lyxfesten/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant. Menar du att fenomenet ovan är okej för att Bindefeld och Sahlin känner varandra? Eller menar du att detta är Sahlins fel för att hon känner Bindefeld?
   Jag struntar i vem som gjort jobbet jag, fel är det likväl. Nu råkade det vara Bindefeld men felet är begånget oavsett vem som gjort jobbet.

   Radera