tisdag 28 augusti 2012

Enstaka fall börjar bli väl många

Käckt att våga sig på att säga att det handlar om enstaka fall när det gäller myndigheters och departementens utsvävningar med skattemedel.

Fredrik Reinfeldt, statsminister och moderat:
"– Jag tycker att det är viktigt att påpeka att det är några enstaka fall, säger han i söndagens Dagens Nyheter."

Nu ska vi se här....

AP-fond
Tillväxtverket
Näringsdepartementet
FRA
Stiftelsen för strategisk forskning
Säpo


Enstaka? Well, det beror kanske på hur långt man kan räkna då.

Morgan Johansson, (S), ryter till i dagens DN och kräver granskning. Han tycker att regeringen har släppt myndigheterna vind för våg.
Sedan blir det faktiskt lite tragikomiskt när ansvarig minister ska visa på indignation för påhoppet av oppositionen:

"Civilminister Stefan Attefall (KD), som har det övergripande ansvaret för landets myndigheter, tillbakavisar kravet på en särskild granskning.

– Vi har kontrollorgan i form av riksrevision och internrevision på alla större myndigheter. Menar Morgan Johansson att vi ska underkänna dem och dra i gång en helt ny apparat? Det är ett stort steg, säger han."

Kontrollorgan minsann. Jo, det verkar ju onekligen ha fungerat Attefall....utmärkt. Not.

Men mina vänner. Jag är inte överens med vare sig Johansson eller Attefall. Det allra mest fungerande, och snabbaste sättet, är en granskande och noggrann journalistkår.

Jag lyfter onekligen på hatten för er alla där ute som orkar djupdyka bland kvitton och annat.

Kolumnisten Staffan Heimersson är en av dem. Han skrev bland annat så här nyligen:

"Kostnadsposterna fick mig att himla med ögonen: Hur i helvete går det till? Är det ingen som tittar på priserna? Det är som om barnbarnen skulle komma hem och säga att biljetten till bergochdal­banan på Grönan kostat 10 000 kronor.
Men det var ballongerna jag hakade upp mig på. Från Micael Bindefeld AB – Bindefeld är ansedd festfixare, bästa vän med bland andra Mona Sahlin – kom debiteringen: Heliumbalonger i Blå hallens tak: 138 346 kronor.
Jag kollade med en grossist vilket priset på ballonger är. Arne Lövgren, en 63-åring som sålt ballonger i 25 år, sa: ”En ballong kostar 30 öre. Men att fylla dem med helium är dyrt. Ett schyst pris är
4 000 kronor per 1 000 heliumfyllda ballonger.” Fram med fickräknaren. Fyra kronor per ballong. För 138 346 kronor får du alltså 34 599 ballonger. De ballongerna kräver – tätt packade – ett utrymme om 950 kubikmeter."

Och värre blir det. Utan att använda sig av annat än ganska grundläggande matematik och en telefon drar han ned brallorna på den som beställde festen.

Fast jag väntar fortfarande på granskningen av kvitton och utgifter som skedde i AP-fonden under ledning av minister Norman! Men det kom tydligen andra kvitton emellan! Om Norman skötte sina kort väl så är ju det onekligen en nyhet i sig....

Lena Mellin summerar:
"Att det krävs all direktdebiterad skatt på arbete från sexton personer med bra lön för en enda personalfest är inte rimligt.

Så många skattebetalare är vi inte."

Mera hos Martin Moberg och Kulturbloggen  Aftonbladet ledare


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar