I dag recenserar nationalekonomen Stefan de Vylder en ny bok om just nationalekonomi, Nationalekonomi för vänstern med underrubriken Teori för jämlikhet och välfärd. Ett kapitel är skrivet av Marika Lindgren Åsbrink.
de Vylder:
"Detta sätt att klistra en politisk etikett framför en yrkesidentitet är ovanligt i andra sammanhang. Vi hör t.ex. sällan talas om ”vänsterläkare”, ”centersociologer” eller ”högerelektriker”.
Boken syfte är att få vänstern att gilla nationalekonomi, inte att få nationalekonomer att gilla vänstern. Syftet är vällovligt – jag vet inte hur många gånger jag själv har försökt säga till vänstersympatisörer att alla nationalekonomer inte är högerspöken, och att nationalekonomisk teori är långt mer sofistikerad än DN:s ledarsida – men jag tycker att författarna går lite väl långt i sin skönmålning."
Vidare skriver han:
"För mig är vänstern alltid makt- och samhällskritisk. Det betyder inte att vänstermänniskor går omkring och är arga för jämnan – tvärtom slipper man normalt den ack så tröttsamma skattekverulansen i vänsterns sällskap – men en upprördhet över samhällets orättvisor är mer kännetecknande för vänstern än en önskan att förstatliga eller detaljreglera näringslivet. Den statskramande vänstern har minskat i inflytande – idag ser vi snarare framväxten av en frihetlig och systemkritisk vänster med ett starkt engagemang i ödesfrågor som krig och fred, klimat och miljö och tillväxtens gränser.
Men denna förskjutning antyds inte i Nationalekonomi för vänstern. Boken är skriven av och för den svenska socialdemokratins huvudfåra. Och ilskan lyser, i stort, med sin frånvaro. Det är svårt att undgå intrycket att de flesta av de tolv författarna är belåtna med det mesta. Mycket belåtna."
Känns tyvärr inte lockande!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar