onsdag 24 mars 2010

Centerns lyckade landsbygdspolitik

I går kväll gjorde Rapport ett inslag om alliansregeringens planer på att ta bort monopolet för Svensk Bilprovning att besiktiga bilar. Centerns infrastrukturminister Åsa Thorstensson berättade entusiastiskt om hur det kan komma att bli - ja bättre konkurrens och så.

Hon hävdade att visst; besiktning av bilar kan komma att se annorlunda ut mellan stad och land. Hon nämnde käckt att det på landsbygden kanske kan bli aktuellt med mobila enheter. Med andra ord sa hon ju faktiskt att de bilprovningsanläggningar vi har i dag mycket väl kan komma att försvinna! Hon hävdade att de var tvungna att etablera sig över hela landet men egentligen inte hur...

I inslaget hade man jämfört med Finland som för en tid sedan genomförde det minister Thorstensson förespråkar. Där ökade raskt priset på en besiktning med 200 procent. Det skulle innebära att dagens 300 spänn för en besiktning skulle kunna bli en tusenlapp ganska omgående. Om sedan konkurrensen som minister Thorstensson talar om enbart finns i storstäderna så skulle landsbygden vara förloraren där priset verkligen rakar i höjden.