måndag 8 februari 2010

Företagare sågar den gren de sitter på

Tidningen Dagens Industri har genomfört en undersökning som icke helt överraskande visar att en massa företagsledare sågar socialdemokraternas politik. Expressen skriver att det är "mardrömsläsning" för Mona Sahlin.

Jag tänker på en vän som sa så här:
"Jättekonstigt detta. Om jag vore företagare så skulle jag rösta s varje gång. Det finns inget annat parti som gör så mycket för företagare."

Här får man fundera på företagarens situation. De vill ha kompetent arbetskraft till rimliga kostnader. De vill ha utveckling, alltså tillgång till forskning med mera. De vill också kunna sälja sina produkter, eller hur?

Okej, kompetent arbetskraft får de genom satsningar på skola, eller låt mig säga det som vi i s kallar för det livslånga lärandet. Behovet av att utbilda sig vidare tar ju inte slut när man uppnår en viss ålder. Vi behöver alla lära nytt i olika faser i livet.

Rimliga kostander. Här kommer samspelet mellan facken och företagen in. Den svenska modellen att arbetsmarknadens parter gör upp spelregler och löner.

Sälja produkterna? Ja, se punkten innan...om människor inte har en rimlig inkomst så finns det inte utrymme att konsumera. Har man inga stålar kan man inget köpa...enkel matematik där. Av den anledningen är det så korkat att pressa tillbaka löner, sänka ersättning till sjuka, arbetslösa, föräldralediga och till pensionärer. De kommer ovillkorligen att konsumera mindre och därmed bidra till att ett och annat företag inte går så himla bra.

Lägg också til detta att socialdemokratena byggt ett samhälle som underlättar för småbarnsföräldrar att arbeta så har vi fullpott.

Men vill man ha skattesänkningar för lånade pengar så är det ju begåvat att rösta på moderaterna!

10 kommentarer:

 1. Sanningen är den att (s) eroderar skolan, ser till att slå ut svensk produktion genom höga skatter och har genom politiska beslut rubbat balansen mellan fack och näringsliv. Personligen är jag närmast chockad över att var 20:e företagare kan tänka tanken att rösta på (s).

  Så dyker det vanliga försöket till bedrägeri upp: att företagare skall vara tacksamma att staten tar nästan alla inkomster i skatt eftersom man då kan tjäna nya pengar som staten kan lägga beslag på.

  Läs insändaren på DN: "Rik pappa är viktigare än talang och utbildning". Så ser förmögenhetsbildningen i Sverige ut, tack vare (s). Det gagnar ingen.

  Henrik Vallgren

  SvaraRadera
 2. Jag delar inte din uppfattning, men det kanske inte förvånar dig.

  SvaraRadera
 3. Du skriver
  "Jättekonstigt detta. Om jag vore föratagare så skulle jag rösta s varje gång. Det finns inget annat parti som gör så mycket för företagare."

  Vad vet du och din vän ? Noll och intet tydligen.

  SvaraRadera
 4. Det som står överst på företagarnas önskelista är och har länge varit sänkta arbetsgivaravgifter. Ca 95 % av alla företag i Sverige är små. Riktigt små. De har mindre än 5 anställda. Att sänka arbetsgivaravgifterna för dessa skulle ge ett välbehövligt tillskott till företagens ekonomi. Efter en opinionsundersökning gjord av SKOP vet vi att om arbetsgivaravgifterna sänktes för småföretagen skulle närmare 60 procent av dessa anställa fler. Dessutom skulle det med största sannolikhet öka nyföretagandet med 25 procent, något som få känner till.
  Så länge ett parti, vilket parti som helst, inte visar tydligare att de är verkligt intresserade av företagarnas situation kommer det aldrig att bli särdeles populärt bland företagarna.

  SvaraRadera
 5. Är du företagare? Det är jag. Jag skulle likna socialdemokratisk näringspolitik vid en skog där man varje år beskär träden med 75%. I den mån träden alls överlever blir det mest buskar av det.

  Henrik Vallgren

  SvaraRadera
 6. 2005 hade vi en s-regering. Från det året rapporterar Svenskt Näringsliv att det finns 645 000 företag i Sverige. Av dessa är 99 procent solo-, mikro- eller småföretag. De baserar uppgiften på siffror bland annat från SCB.

  Eftersom du var så missnöjd med socialdemokratisk näringspolitik så måste du onekligen vara jättenöjd nu.

  SvaraRadera
 7. Jag förstår inte poängen med ditt senaste inlägg. När det gäller företagarfrågor måste fokus hela tiden ligga på vad som kan göra att företagen får en tillväxt och en framtidstro. Ingen anställer utan dessa båda riktmärken. Den offentliga sektorn är viktig och behövs, den gör dessutom ett fantstiskt jobb. Men faktum är att den inte kan lösa de arbetslöshetsproblem som vi nu tampas med. De nya jobben måste komma i näringslivet och för att de ska göra det måste de allra minsta företagarna, och de som är potentiella företagare, ges så mycket support som möjligt. Enkla åtgärder som inte spär på krångligheten i att vara företagare.

  SvaraRadera
 8. Poängen är att företagare allt för ofta berättar om nur praktiskt taget omöjligt det är att vara företagare. Jag tror till och med att det jkan vara avskräckande för många unga som är på väg ut i livet. Det finns ganska många företag i landet, och jag menar att det inte kan vara komplett omöjligt att driva företag. Jag tycker att vi måste nyansera lite. Jag tror att det finns massor att göra för att underlätta för företag. Men jag tror inte att socialdemokratisk näringspolitik är bara av ondo för företag i Sverige. Jag tror inte heller att "blå" politik är perfekt.
  http://www.svensktnaringsliv.se/fragor/regelkrangel/regelkranglet-fortsatter_100096.html

  Det finns många arenor att mötas på. Mycket jobb att göra.

  SvaraRadera
 9. Annika du tror väll på allvar inte att större företags chefer är intresserade av något annat än att fylla sina egna fickor.
  Läs och begrunda hur många företag som nästan har varit på ruinensbrant på grund av dåliga beslut för företagen men bra för Chefen. Tyvärr finns det ingen som bryr sig längre om företagen, förrutom facken som vill att företagen ska klara sig.

  Hur man ska göra vet jag inte men ägarna borde ta sitt ansvar och sluta med bonusar och liknande.

  Fredde

  SvaraRadera
 10. Jag undrar bara vem som ska betala dessa företagares sänkta arbetsgivaravgifter. De övriga skattebetalarna? Arbetarna själva i form av sänkt lön, sänkt pension, sänkt sjukpeng? Är det någonsin någon som tänker på vad arbetsgivaravgiftar är. Håller med Annika, försök att inte få det så hemskt att starta företag. Och vem är anonym? Varför kan du inte säga vem du är, står du inte för det du säger?

  SvaraRadera