onsdag 24 februari 2010

Damberg och Nordmark har fullkomligt tappat jämlikhetstanken

Först trode jag inte mina ögon. Sedan blev jag så arg att jag var tvungen att gå ett varv. Sedan insåg jag att om jag skulle klara att göra ett sansat inlägg i RUT-avdragsfrågan så måste jag vänta lite, lugna ned mig och sortera begreppen.

Mikael Damberg och Eva Nordmark har skrivit debatt tillsammans och de vill ha kvar avdraget för hushållsnära tjänster. Mikael är ordförande för sossarna i Stockholm och Eva för fackförbundet SKTF.

Socialdemokraternas jobbkongress har beslutat att avskaffa avdraget när vi kommer i regeringsställning.

Jag vet inte om Eva är medlem i partiet. Men det är Mikael. Har han ingen som helst respekt för kongressbeslutet?

RUT-avdraget ger inte de effekter på jobben som ROT-avdraget ger. En hantverkare sätter hjulen i rullning på fabriker som tillverkar byggmateriel.

Den som vill få argument via sifferexercis kan läsa mera på HBT-sossen som ger en klar bild till varför vi inte ska ha RUT kvar.

Det som gör mig allra mest förbannad är ändå detta:

"Ibland påstås att hushållsnära tjänster gör att männen därmed slipper att ta sin del i hemarbetet. Men varför ska kvinnors möjligheter i arbetslivet göras helt beroende av huruvida männen förändrar sitt beteende?"

Herregud! Läs, begrunda och fundera på vad Mikael och Eva egentligen säger.

För mig är det glasklart. De har båda skippat kampen för ett jämlikt samhälle. Vi ska lösa jämlikheten via skattsedeln med skattebetalarnas pengar.

VISSA mäns oförmåga att bli jämlika ska lösas med hushållsnära tjänster. Och vi kvinnor ska NATURLIGTVIS bli glada. En sån chans! Tack Mikael och Eva, äntligen en smart lösning på jämlikhetsproblematiken! Eva och Mikael tycker inte att det är riktigt rätt att kvinnor hålls tillbaka för att män inte förändrar sitt beteende. Tack igen.

Ja, jag är ironisk.

En grundpelare för socialdemokratin är jämlikhetstanken och en fast tro på alla människors lika värde. Jämlikhet mellan människor, såväl kvinnor som män.

Den dag då jag som sosse släpper tanken på jämlikhet, solidaritet och frihet, då ska jag gå ur partiet.

Jag tycker att vi ska ha högt i taket i partiet. Utan diskussion kommer vi ingen vart. Men detta måste bottna i våra grundläggande värderingar! Vi måste hela tiden funder på om sakfrågan gynnar kampen för ett samhälle där alla får plats och behövs. Att införa hushållsnära tjänster samtidigt som de gamla inte får vård, sjuka inte har vårdplatser och arbetslösa inte kan bo kvar i sina hus, nej det går inte!
Och det är inte en lösning på jämlikhet eller jämställdhet heller. Män som inte vill ta ansvar på samma sätt som kvinnor för hem och barn upptäcker med tiden att de blir ensamma män.

Kom inte dragandes med att detta är bra för mig som kvinna! Jag köper inte det! ALDRIG. Hemma är vi tre personer och vi hinner ta undan skiten efter oss. När tiden är knapp så löser vi det utan RUT.

Detta är och förblir en klassfråga. Och när mina egna partikamrater kommer dragandes med detta så blir jag både förbannad och orolig.

Läs mera om detta hos Peter!

5 kommentarer:

 1. Avskaffa ROT avdragen också då. Du vill väl vara jämställd ? Inte ska väl en man behöva dra rör åt dig eller koppla in eluttag ... att systemen ger mer skattepengar in än de kostar struntar du i där du sitter på din höga socialistiska piedestal av grå betong. Att de gör svarta jobb vita struntar du i ... eller är det en annan sak när det är typiska manliga arbeten ...

  SvaraRadera
 2. Jag skulle inte kunna hålla med dig mer. Jag hade precis samma reaktion och tankemönster.

  Fast jag gick direkt in på våra kära hushållskramare och skrev rakt upp och ner vad jag tycker om deras idiolgiska förankring. Lika med noll!

  Jag går också ur partiet den dagen då jämlikhetsandan lämnar mig. Tråkigt tänker inte alla andra på samma vis som oss

  Mvh Mahamed Ali Abdi

  SvaraRadera
 3. Vad innebär då jämlikhetstanken i det här fallet? Att ingen ska städa åt någon annan?

  SvaraRadera
 4. Både ja och nej...det blir så symboliskt för mig. De använder argumentet att vi kvinnor inte ska behöva invänta männens förändring i vår strävan efter egen karriär. Vi ska lösa jämlikheten via skattsedeln. Det kan man kanske göra i vissa fall. Men inte så länge det finns stora behov av reformer på andra håll. Så länge våra äldre inte får den omvårdnad de behöver så är detta ett lyxproblem för mig.
  Jag tolkar dem som att de har givit upp jämlikhet. RUT blir ojämlikt eftersom den som städar hemma hos någon annan till hälften betalas av människor som inte har råd. Jag har inga synpunkter på att människor betalar för städning. Jag tar avstånd från pig-debatten. Det handlar om professionella människor som städar. Det är ett viktigt jobb och ska statushöjas, ha schyssta löner och avtal. Men de som anlitar ska inte ha subventioner. Inte så länge det finns skriande behov ute i landet.

  SvaraRadera