fredag 12 februari 2010

Alla är verkligen inte nöjda med jobbskatteavdraget!

I dagens Vimmerby Tidning skriver de båda borgerliga riksdagsledamöterna Anders Åkesson, (C), och Jan R Andersson, (M), en insändare som tydligen är ett svar till både mig och min man Peter. Vi bestämde över frukosten att jag kommer att klara svaret bra på egen hand. Men eftersom de båda herrarna valde att blanda in metallarbetarna ute på Ljunghäll så valde jag att bjuda in vice ordföranden för IF Metalls verkstadsklubb till skrivsamarbete.

Så här svarar vi:

Svar till Åkesson och Andersson (12/2)


Solidaritet är skillnaden

Anders Åkesson, (C), och Jan R Andersson, (M), tycker att vi socialdemokrater har en märklig syn på skattesänkningar och lån. Märklig eller inte, olika syn har vi i alla fall. Att som i dag är fallet, låna till skattesänkningar gynnar ingen i längden. Skattesänkarfesten ska betalas och det brukar i allmänhet bli metallarbetare och andra löntagare som står med notan i handen till slut.
Ni tror att metallarbetarna på Ljunghäll är överlyckliga för jobbskatteavdraget de får. De allra flesta av dem hade hellre sett att vänner, grannar och släktingar hade fått en anständig ersättning när det blev av med sina jobb eller när de blir sjuka. De hade hellre sett att mor- och farföräldrar inte straffbeskattades.
Ni prioriterar skattesänkningar till människor som har det gott ställt framför att se till att det finns trygghet för alla! Er egen regering räknar med att var tredje av alla de som blir utan jobb kommer att slås ut helt och aldrig mera komma tillbaka. Det är både skandalöst och okänsligt. Vi vill se ett solidariskt samhälle där vi tillsammans bidrar via skattsedeln till välfärden. Ingen ska lämnas utanför, socialförsäkringarna ska finnas där när de behövs utan stupstock som lämnar människor ute i kylan.
Vi tycker att det är intressant att ni nämner ungdomsarbetslösheten i er insändare. Under er alliansregering har den blivit så hög att vi nu ligger i absoluta EU-toppen. Och det är naturligtvis inte särskilt hedrande. Så de åtgärder som ni tillsammans vidtagit under åren vid makten har kanske inte varit så bra?
Socialdemokraterna föreslår att varje ung människa som blir arbetslös omedelbart ska ha en individuell genomgång av vad just han eller hon behöver. Direkt från ord till handling. Utbildning, praktik eller en subventionerad anställning. I dag står många kommuner med svarte Petter i hand och inser att ungdomsarbetslösheten kommer att bli ett gigantiskt problem lokalt. Och regeringen väljer att titta bort när ungdomarna tvingas knacka på socialförvaltningens dörr för att få en inkomst.
Så vi kan vara ense om en sak, Anders Åkesson och Jan R Andersson, vi är inte ense om hur samhället ska se ut i framtiden!

Annika Högberg, riksdagskandidat för socialdemokraterna
Anita Westerback, vice ordförande för IF Metall på Ljunghäll

13 kommentarer:

 1. För dig är väl en medborgarlön det enda rätta.
  Du vill inte att vanliga arbetare ska kunna klara sin privata ekonomi på sitt eget arbete.

  En vanlig arbetarfamilj med två inkomster har tack vare jobbskatteavdraget mellan 3000 - 3500:- mer i månaden i plånboken.

  En Wallenbergare med hemmafru får nöja sig med 1750:- mer i månaden.

  Det är en enorm förbättring av arbetarfamiljens ekonomiska situation, men du är avundsjuk, får inte alla så ska banne mig inte arbetarna få.

  SvaraRadera
 2. Trams och lögner.

  "De hade hellre sett att mor- och farföräldrar inte straffbeskattades."

  De betalar mindre skatt, inte mer.

  SvaraRadera
 3. Varför pratar du inte med medlemmarna i Metall istället för fackpampen??

  SvaraRadera
 4. Well. Några av er väljer att tillskriva mig åsikter jag inte har. Det får stå för er.
  När det gäller Anita och benämningen fackpamp kan inget vara mera fel. Det vet alla som känner henne och som vet hur hon fajtas för sina medlemmar varje dag. Dessutom är hon medlem precis som de andra.
  Trams och lögner. Jag vet att pensionärerna som under en ganska lång tid nu inte fått jobbskattevadraget inte håller med dig. Det du kallar trams och lögner, kallar de för förbannad orättvisa. Så olika kan man se på saken.

  SvaraRadera
 5. Men att påstå att pensionärer straffbeskattas är de facto en ren lögn.

  Pensionärer slipper för övrigt betala den allmänna löneskatten som arbetare betalar via sin arbetsgivare (6.03% år 2010på bruttolönen):

  Allmän löneavgift är en skatt på lön som arbetsgivare i Sverige betalar till staten.

  Den regleras i SFS 1994:1920 (lagen.nu • Riksdagen) och räknas som del av arbetsgivaravgiften (egenavgifter för egenföretagare). Skatten kallas avgift, men tillfaller staten och är inte kopplad till några förmåner i socialförsäkringsystemet. Avgiften ingår inte heller i de så kallade socialavgifterna.

  Enligt ditt resonemang straffbeskattas alltså arbetare jämfört med pensionärer med denna allmänna löneavgift.

  SvaraRadera
 6. Min mamma är undersköterska. Hon har jobbat hårt hela sitt liv. Nu har hon råd att spara lite extra till pensionen, tack vare en skattesänkning på 1500 kr/mån. Samtidigt har hon lämnat facket och är numera med i a-kassan som snart kostar 55 kr/mån.

  Allt har blivit bättre för henne! Varför vill ni ta ifrån henne denna trygghet?

  SvaraRadera
 7. Annika påstår: "Trams och lögner. Jag vet att pensionärerna som under en ganska lång tid nu inte fått jobbskattevadraget inte håller med dig. Det du kallar trams och lögner, kallar de för förbannad orättvisa. Så olika kan man se på saken."

  Om grannen min erhållit en löneökning som uteblivit för min del, har jag då fått sänkt lön? Man måste vara bra avundsjuk för att få till det att jag "straffats".

  SvaraRadera
 8. Jag har en anställd.
  En mycket duktig person, aldrig sjuk.
  jobbar hårt, ställer alltid upp.

  Det är en glädje för mig att se att denne person numer får upp till 2000 kr mer i månaden
  i handen på grund av alliansens politik.

  Det är bra att duktig arbetskraft tjänar bra.

  Detta vill socialisterna ta bort.

  Jag kan inte förstå

  Lasse

  SvaraRadera
 9. Bra skrivet. Som pensionär så är jag van att solidariskt betala skatt. Det är enda sättet att finansera den gemensamma välfärden som skola, vård och omsorg. Alliansens mål är att montera ner allt det där. A-kassan har medvetet försämrats och sjukförsäkringen likaså. Fast man betalar en premie så kallas ersättningen för bidrag. Kostnaderna har vältrats över på kommunerna.

  SvaraRadera
 10. M och alliansen är moderna politiker.
  S och alliansen är gamla politiker.
  Allt som S säger känns omodernt helt
  enkelt. Jag menar inte att M mfl är
  perfekta, långt därifrån men att rösta
  på S 2010 kommer jag inte att göra.

  SvaraRadera
 11. Om en arbetarfamilj får som jonny säger mellan 3-3500 kr i jobbskatteavdrag.

  Ja då är det ju dags sänka skatten för sjuka, arbetslösa samt höja ersättningsnivåerna till det de var tidigare och lite till

  Det enda rätta är att iså fall göra så de får 3000-3500 mer än löntagarna och pålägga
  kostanden för detta på löntagarna.

  Alltså en omvänd ordning.

  Eller blir löntagarna avudsjuka då.
  Jag mnisstänker det.
  Det är en fruktansvärd avundsjuka som nu härjar i högern när man från sossehåll vill höja skatten.

  Reinfeldt blir svart i ögonen då han hör det.
  Låt honom bli det.

  Ska det gå åt pipan ska alla med så anser jag.
  Nu tänker högern endast att sjuka ska begå självmord eller svältas ihjäl
  samt att arbetslösa ska ruineras så även de kommer bort.

  Ska det skapas en politik där man ska ta död på folk då kan vi lika gärna satsa på en atombomb så vi försvinner för gott.

  SvaraRadera
 12. "Anonym" här ovan vill uppenbarligen att de sjuka / arbetslösa ska få mer i fickan än de som arbetar ... undrar hur många som är idioter nog att gå till jobbet i det landet ...

  SvaraRadera