onsdag 28 juni 2023

Köp på gårdar och gårdsbutiker

 Det var länge sedan jag köpte något annat kött än kyckling i en vanlig butik. Har man en gång smakat och vant sig vid kött från glada djur så blir det inte samma att köpa vacuumförpackat på Coop längre. Jag har turen att bo nära både glada grisar, glada kossor, glada får/lamm och glada kronhjortar. Det är inte dyrare för vi har lärt oss att minska på köttet. Hellre bra kött än mycket kött. Det går alldeles utmärkt att göra så om man kan laga mat. 

Just nu har jag packat in all grönkål som jag behöver ha i frysen det kommande året. Jag hann precis innan kålmalen kom, några få larver hade redan börjat dyka upp. Blomkålen utvecklas fint och är just nu i storlek som golfbollar. Svartkålen ska skördas strax. 

I växthuset är gurkorna snart klara. Som vi längtar! Tomatplantorna dignar av omogna frukter och jag bakade ett bröd fyllt med ramslökspesto för ett tag sedan som ska få vara huvudingrediensen i den första panzanellan. Ni som inte lagat den itailenska tomat- och brödsalladen måste göra det pronto! Jag väntade i nästan 45 år på detta och nu kan jag inte laga den nog ofta när jag har egna tomater. Men se för guds skull till att köpa en riktigt bra olivolja!

Nyzeeländsk spenat kommer jag få äta i överflöd. Utan att ens ha lagt en enda sekund på att odla den. Har man den en gång så återkommer den av sig själv. Det gäller bara att inte rensa för flitigt under våren. Trevlig och god grönsak som smakar som spenat men egentligen är den inte spenat. Förra sommaren skördade och förvällde jag flitigt och har haft spenat i frysen hela vintern faktiskt. Torktålig och storväxt!

Annars är ju torkan verkligen inte kul. Men med två egna brunnar på tomten och stora tak som samlar vatten så går det bra. Igår kom åtta viktiga millimetrar. 

Provar tomater på friland i år. Det ska bli intressant att jämföra med växthustomaterna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar