onsdag 6 mars 2013

Vinster i välfärden går att reglera - men inte här

Tänk. Saker som vore en katastrof i Sverige (om ni frågar näringslivsföreträdare) är både genomförbart och en praktisk verklighet på andra platser i en värld helt nära oss:

"De flesta länder tycker nämligen att skolan är alldeles för viktig för att spela rysk roulette med. Norge, exempelvis, tillåter aktiebolag, men inte att vinster förs ut ur verksamheten.
I Danmark är aktiebolag i princip förbjudna, ingen får äga mer än en skola och alla medel ska plöjas ner i undervisningen. I Finland är vinstsyfte förbjudet och en friskola får bara startas om den erbjuder en utbildning som det anses finnas behov av just då och där."

Detta och lite till skriver i dag Ann-Charlotte Marteus i Expressen. Läsvärt.

Och tänk en gång till. För bara ett par dagar sedan reste sig ett helt folk och sa nej tack till bonusar. Förbud och fängelse om de går över bonustaket. Det var ingen bananrepublik i långtbortistan heller - vi snackar om Schweiz.

Men i Sverige larvar vi på. Vinsterna inom välfärdssektorn är gigantiska och inte minst heliga. Bonusar till flitiga företagsledare är finfina och snart kan vi importera flinka direktörer från typ Schwez kanske. Såna som inte får det de förtjänar där. Vi har en finansminister som ryter till emellanåt om bankbonusar och säger sig gilla ett tak men han gör inget rent praktiskt.

Men jag är inte bitter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar