fredag 15 mars 2013

Hur man använder ett kön

Jag tänkte låta bli. Men det gick bara inte. Hockeytränaren och tillika tränaren för Njudungsgymnasiets hockeyelever, Jussi Salo, använde en snippa och en snopp för att visa på hur saker kan vara positiva och negativa.

Snoppen fick naturligtvis illustrera det positiva och snippan fick vara på den negativa sidan. Sedan radades det upp argument:

"En spalt på tavlan under föreläsningen visade ett kvinnligt könsorgan och uppspaltat under stod text som "Vara en kvinna", "Vika ner sig" och "Gnälla". Det var negativa sidor.
På andra sidan spaltades positiva saker upp under en bild på en penis. Där stod "Vara en man", "Ta ansvar" och "Ha kul".
Under det uppmanades spelarna att välja sida."


En av de deltagande spelarna på den föredragningen valde ju uppenbart sida då han med sin mobiltelefon fotograferade tränarens kreativitet och såg till att media fick bilden. Det tackar vi för.

En annan av spelarna är förbannad om menar på att "det påverkar väl för fan ingen annan vad vi har i omklädningsrummet" och att det är rent löjligt att hänga ut tränaren.

Det kanske kommer som en överraskning för spelaren men så länge det är så att sport och idrott vill ha BIDRAG i form av SKATTEMEDEL så har vi i allra högsta grad att göra med vad som händer och sker. I synnerhet om det är saker som detta. Det är rätt många kvinnor som kan tänka sig att vara av den åsikten att de inte vill att deras skattepengar ska gå till tränare och spelare som gillar att ha föredragningar som dessa. Det är till och med så att det sitter kvinnor som bestämmer över bidragen till verksamheter som denna både här och där. Sist jag kollade var det en kvinna som ledde Riksidrottsförbundet och de har en policy som handlar om att just det som Jussi Salo fixade till inte är okej.

Dessutom är alltså Jussi Salo tränare på en gymnasieskola. Där får man förmoda att han har till uppdrag att forma en ny generation hockeyspelare till goda sådana. Jag undrar hur det går.

Själv så säger han "Man kan se den här teckningen på olika sätt. Det här är inget resultat av vad vi pratade om" till Smålandstidningen. Nej Jussi, det är snarare så att det blir ett resultat av det ni pratar om.  Ett negativt resultat. Och här skulle jag kanske behöva någon form av mustigt bildspråk för att illustrera negativt och positivt. Men jag är inte så duktig på att rita.

Förmodligen är jag även riktigt jävla fantasilös eftersom jag har så svårt att se detta på mera än ett sätt.

UPPDATERAT:
Efter klubbens krismöte igår står det klart att tränare Jussi Salo får böta en månadslön. Han får skriftlig varning och hockeylaget får utbildning i värdegrundsfrågor. Den utbildningen får man hoppas att Salo närvarar på. Pengarna som Salo ska böta ska han skänka till välgörande ändamål. Tjoho. Undrar vilken organisation som blir aktuell, det ska bli spännade. Kanske denna?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar