onsdag 23 oktober 2024

Vit misopasta är som ett trolleritrick

 Har ni provat vit misopasta i maten? Om inte, gör det genast! Men se till att ni får fatt i rätt sort.

Just denna misopastan räcker väldigt länge. Och den håller sig länge i kylen efter att den öppnats. 

Hur använder man den då? Ja men tänk er att ni saknar lite sting i något, lite djup i smakerna. I med en klick vit miso och problemet är löst!

Jag använde den senast i en pastasås. Stekte gul lök och vitlök i olja. Tillsatte en burk tonfisk av god kvalité. Tillsatte en burk körsbärstomater av god kvalité samt en hyfsad skvätt vispgrädde. Svartpeppar och oregano kryddade jag med. Och en tesked miso. Nominom! 

Använd den i såser och grytor. Använd den i majonäs. 

Jag mosade samman miso, smör och lite honung som jag smorde in klyftad spetskål med och bakade i ugnen. På slutet hade jag på hackade och rostade hasselnötter från Toscana...sa jag att det var gott? :-)
Man öser kålen några gånger under bakningen också.

torsdag 3 oktober 2024

Kylskåpsrensning

 När jag inte alls vet vad jag ska äta så blir det ofta en tallrik pasta. Så även i tisdags. 

Jag visste att jag hade kronärtskockshjärtan över från en öppnad burk i helgen. Det är en bra början! Sedan hittade jag en halv gul brandywine-tomat i kylen. Och en burk med några få rackarns goda svarta semitorkade oliver i. 

Jag började med att steka vitlök i olivolja. I med tomater, oliver och kronärtskocka. Låt allt puttra samman. Krydda med salt, en gnutta socker och så nymald svartpeppar. När pastan (köp bra pasta) är kokt så rör man ner den i såsen. Om det inte är så mycket vätska så fyller man bara på med lite pastavatten. 

Upp med allt på tallriken och toppa med parmesan!

Det tog kanske åtta minuter att fixa en deluxe-tallrik. Mmmm....

onsdag 28 augusti 2024

Det kom en flytt emellan

 Det tar sin tid att flytta när man bott på samma plats i 29 år. Stora ytor, mycket samlat. 

För mig var det ändå dags att säga adjö till trädgården och gå in i ett nytt kapitel i livet. Livet i en lägenhet med jättestor takterrass. Där finns möjligheterna till att göra just så mycket eller så lite som man önskar. Under sommaren har vi haft zuccini, blommor förstås, tomater, jordgubbar och massor av kryddörter. Och jag njuter av att pyssla med mina krukor och se till att det är fint. Ofta fick det roliga stryka på foten för alla måsten tidigare. Nu har jag bara det roligaste kvar hela tiden. 

Maten vi äter kommer från lokala gårdsbutiker så här års. Korka Kvarn, Sjundekvill och rekoringen. Det finns så mycket bra mat nära. 

Planer för terrass 2025 börjar ta form i huvudet. Och jag funderar febrilt på hur jag ska övervintra olivträdet. 

Det senaste vi åt med egenskördat inslag var en pinsa bakad på min surdegsbas. Toppade med lite tjock naturell youghurt, skivad mogen brieost och timjan. Bakade i ugnen hett och hastigt. På med mina skivade rosa brandywine-tomater, salt och svartpeppar. Mycket gott i all enkelhet.