fredag 14 juni 2013

En osund kultur som det går att rätta till


Hanne Kjöller skriver idag om den rapport som Erik Amnå tagit fram med anledning av mutskandalen i Göteborg.

I GP beskriver ledaren den kultur av "goa gubbar" och "Göteborgsanda" som i mina öron verkligen inte ger det mysintryck som troligen avses.

Hanne Kjöller och jag brukar inte vara ense särskilt ofta. Men jag beudrar hennes språk som många gånger har begåvat vassa formuleringar. Hon framstår som orädd och skarp. Idag så vill jag ändå säga att jag skriver under på varje ord hon skriver.

Vad sägs om:

"Försök i mesta möjliga mån besätta de mutmöjliga chefsstolarna med småbarnsmammor. De har inte tid att dricka öl och gå på fotboll med representanter för byggbolag. Inte tid att åma sig för att snika till sig ett altanbygge till huset hemma i utbyte mot ett offentligt uppdrag.
Det går inte att blunda för likhetskulturen. För att de mutmisstänkta i stort sett är lika gamla, har likartade namn, likartade ursprung, likartade intressen och förstås samma kön."

Word!

torsdag 13 juni 2013

Hur ljuvligt är det inte!

Finns inget bättre än försommar. Det är då vi längtar.

Vi längtar efter semester, jordgubbar, egna tomater, fågelungar, kantareller, glass och så många saker som vi har att se fram emot. Många är det.

Själv längtar jag efter lite mera tid. Det är semestern det. Snart kommer den. Jag brukar snabbt som ögat anamma Skalmanslivet. Ät- och sovklockan tas på och livet blir mera gör-det-jag-har-lustmed-betonat. Är jag hungrig så äter jag och är jag trött så vilar jag. Det är vitsen med semester. Spontant och lustfyllt.

Äta gott och leva gott är viktigt. Senaste mathöjdaren var en efterrätt, lakritspannacotta med muscovadorörda hallon. Hallonen hittade jag på själv men det är inte svårt! Frusna hallon och lagom mängd mörkt muscovadosocker rårörs, låt stå gärna över natten och rör ibland så sockret löser sig. Servera hallonen rumstempererade på den kalla pannacottan. Mmmmmmmmmm.

Just för kall mat är ett klassiskt misstag som gör att mycket smakar sämre än det kan göra. Det gäller att gå balansgång mellan kylhållning och bakterietillväxt. Men det mesta blir lite godare om det inte serveras kylskåpskallt. Om vi bortser från rosévin förstås :-)