torsdag 19 november 2020

Biffigt tips

 När jag var tonåring kunde man köpa en pressad kötthistoria i korvkiosken som kallades lövbit eller liknande. Det finns kanske fortfarande :-)

Jag fick ett supertips av E om en egen lövtunn bit!

Ta god nötfärs och lägg en lämplig mängd mellan två ark plastfolie. Tryck eller kavla ut färsen tills den är så tunn som ni vill ha den. Gör ett helt gäng med tunna färsplattor när ni ändå är igång. Om inte alla går åt till att steka så kan ni ju bara tina färsen och göra annat av den. 

Frys de tunna lövbitarna. När man sedan ska tillaga dem så ta direkt ur frysen och släng ned i en rejält het panna. Stek hastigt på båda sidorna och krydda. Vips så har ni en lyxig köttbit på nolltid!

Se till att alla tillbehör är klara och att middagsgästerna tår redo. När lövbiten är klar så ska den ätas direkt.

onsdag 11 november 2020

Maten som underhållning och sysselsättning

Hur många gånger har ni sagt "i dessa coronatider" på sistone?

Många gissar jag. 

Nåväl. Äta måste vi ju så varför inte göra det bästa av situationen tänker jag. Jag hör till den hemarbetande skaran och det innebär att jag vill äta varm mat två gånger om dagen. Det behöver verkligen inte vara så knepigt som det låter. Oftast så lagar vi mera mat till middagen och resterna blir lunch. Eller så blir resterna en ny rätt. Storkok av köttfärssås blir lasagne. Jättekok av potatismos kan bli både potatisplättar och gnocci framöver. När jag känner mig helt rådlös så är det omelett som gäller. Mitt kylskåp innehåller alltid ägg.

Häromdagen gjorde jag paj! Det är en lysande rätt. Jag fyllde min med broccoli, skinka och purjo. Skinkan och purjon fräste jag tillsammans och broccolin lättkokte jag. Sedan på med äggstanning som var välmatad med smakrik ost. Pajdegen gör jag med lite grahamsmjöl i. Av fyra dl mjöl så tar jag lite drygt en dl grahamsmjöl. Blir mycket godare.

För något år sedan så kom jag på ett trick med pajdegen som underlättat mitt liv :-) 
Ni vet när man står där med en stenhård deg som ska tryckas ut i formen? Tummarna håller på att gå av innan jobbet är gjort. Numera är det mycket enklare. Jag tar helt enkelt degklumpen och skivar den tunt innan jag lägger ut den i formen och trycker lite vartefter. Degen blir tunn, god och jämn!

I min nästa paj ska jag ha spenat och rökt lax. Toppar med pinjenötter som rostas fint under gräddningen!

torsdag 27 augusti 2020

Grillad tomatsallad

 Jag är faktiskt inte speciellt glad åt vanlig tomatsallad. Ofta serveras den på en lunchbuffé och det handlar ovillkorligen om smaklösa vintertomater och dålig dressing. Det blir skarpt och ganska smaklöst.

Men det finns en bra grej man kan göra! Grillad tomatsallad. 

Nu hade vi hemodlade grilltomater som maken slängde på grillen tillsammans med gul lök. Grilla tomater och lök tills de får lite attityd. Maken grillade tomaterna med skalet nedåt och sedan pillade han bort lite skal när han vänt dem. 

Dressingen är inga konstigheter. Olja, äppelcidervinäger, salt, svartpeppar, lite dijonsenap och så en driva hackad färsk basilika. Skär tomater och lök och så på med dressingen. Ät ljummet. Himmelriket är nära...

Jag kan inte nog understryka hur viktig oljan är. Köp inte i matvarubutiken! Jag handlar här

3-litersdunken DePadova är till vardags. Olivastro, Mandranova och flera därtill är gudomliga men lite dyra att slösa med. 

Tänk när maken och jag var ute och gick i somras och doften av nyslaget gräs kom emot oss i sommarvärmen. Jag konstaterade att det doftade exakt som vår nyöppnade olivolja. Mmmmm...

Till tomatsalladsdressingen blev det Olivastro!

måndag 10 augusti 2020

Den goda matsommaren

 Sommartid är lyxtid. Inte minst för att jag har en sån fin tillgång på egna grönsaker. Nu när tomaterna kommit igång rejält så frossar vi så klart. I år har det mesta varit lyckat. Kålen har vi kunnat äta massor av. Den nyzeeländska spenaten som självsådde sig växer över lådans kanter! En mangoldplanta som även den självsått sig ger överflöd. Till och med morötterna har lyckats i år. Jag som aldrig klarat av att få fram dill på ett vettigt sätt har i år fått skörda dillkronor och frysa ned! Basilikan är magnifik och spetspaprikan levererar.

Annars är detta med fröpåsar ett otyg. Otyget i sig består i att de inte innehåller frön som förväntat. I år köpte jag som vanligt minigurkor. Dyra är de och man får bara fyra små ynka frön i påsen. Resultatet i mitt växthus är minsann fyra plantor vanlig lång slanggurka. Inte kul.

Idag kommer jag göra zuccinilasagna på egen zuccini för första gången i år. Men så som plantorna ser ut så blir det gott om tillfällen att variera zuccinin i år :-) Massor även där. Förra året tempurafriterade vi blommorna. I år har vi lyxat till det och fyllt blommorna med ricottaost, spenat, skinka och kryddor innan vi tempurafriterade dem. Sånt äter men under andäktig tystnad.

Sommarens godaste - och enklaste - är annars tomatbruschetta. Skivad surdegsbaguette rostas med olivolja (och den ska vara god!) gnid med vitlöksklyfta och så på med hackade tomater, lite basilika och salt. 

Finns inte mycket som slår en sån macka!

fredag 3 juli 2020

Pizza i all enkelhet

Om man som jag alltid har halvbakade surdegspizzabottnar i frysen så går det undan att göra egen pizza.

Jag älskar biancovarianten och man kan med fördel använda både färskost, smetana, creme fraishe och gräddfil underst.

Häromdagen så hade jag ett litet bryderi vad jag skulle ha på min pizza. Rester i kylen brukar alltid lösa toppingen och så även denna gång. Jag hittade lite kalla kokta färskpotatisar och lite kapris i en burk. Så gräddfil, smakrik riven ost, tunnskivad potatis och så kapris.

Faktiskt en av de godaste pizzor jag ätit!

I övrigt så vill jag avbeställa allt vad blåst heter. Blåst är en sån trädgårdsmördare. Växter som knäcks och jord som torkar ut på nolltid. Avskyvärt.

tisdag 23 juni 2020

Drunknar i kål

Om man kan bli rik på kål så är jag det nu. Vitaminrik kanske. När jag skördade i dag så hittade jag de första kållarverna så snart blir det fattigare. Men som vi har ätit grönkål! Imorgon måste jag göra lasagne på en del av dagens skörd. Man gör en härlig ostbechamel med fräst grönkål i bara. Snåla inte med smakrik ost.

Svartkålen klarar sig bättre, det är som om larverna inte gillar den lika mycket. Och det får man ju glädjas åt!

Årets odlingar har verkligen inte varit ledsamma. Just när den vanliga spenaten sjunger på sista versen så hittar jag väl självsådd nya zeeländsk spenat. Jo, man tackar! Den har lite, om ni ursäktar uttrycket, köttiga blad och är god både kall och varm.

Vi har ätit den första tomaten! Och den kom från friland! Stundar härliga tider :-)

tisdag 26 maj 2020

En rik tid

Allt är inte som vanligt. Coronapandemi ger oss nya möjligheter och intressen. Vissa begränsningar men det går att ta med ro så länge man är frisk.

Jag har en underbar trädgård att vara i för mig själv. Så är det inte för alla.

I detta nu har vi gott om mat. Tomaterna siktar vi på att äta inom ett par veckor. Grönkål, svartkål, spenat, rädisor, sallat och en massa örter äter vi så gott som dagligen. Det är rikedom! Visserligen konkurrerar vi om maten med sniglar och annat otyg. En stundtals hård kamp.

I tider som dessa vill jag vandra på nya stigar. Vi letar ständigt efter härlig vandring. Och om man ska vandra så behöver man äta, inte sant? I söndags ägnade jag några timmar åt att baka bacon- och lökmuffins utifrån ett recept i Aftonbladet. Det blev mycket gott!

Jag hade satt en surdeg som jag ville göra piroger av. Tunn surdeg svepte jag runt en röra av rökt skinka, hackad spenat, riven god ost, lite gräddfil, ett ägg och kryddor. Penslade med olivolja och in i het ugn en stund.

Efter att ha smakat både muffins och piroger så längtar vi ut på vandring igen!

tisdag 28 april 2020

Så kom regnet

Tänk att man kan bli så tacksam för regn. Igår kom det. I morse tittade jag girigt på regnmätaren och visst hade det regnat en del under natten.

Med regnet så kom det ruggighet. Kakelugnarna får jobba lite inne. Men det är bara mysigt.

Sådderna ute, de späda rädisorna, spenaten och morötterna gottar sig ute. Själv tänker jag gotta mig inne. Middagsplaneringen blev till ett slags "vinterns sista skrik". Levergryta imorgon, raggmunk i ugn på torsdag och så en utvecklingsrätt på fredag - sushi. Om man inte kan köpa på orten så får man prova på att laga. Ska bli kul.

Tids nog får vi grilla igen.

Och ja, jätteverbenorna har överlevt vintern på friland. Fast jag har satt några extra sticklingar i växthuset ändå.

tisdag 18 februari 2020

Maten ute

Jag har haft mat ute hela vintern! I min Vimmerbyträdgård har vi haft en zon 1-vinter i år. I skrivande stund lever fortfarande mina annars ettåriga jätteverbenor ute i landet. Det blir spännade att se om jag ens behöver ta sticklingar från moderplantan i år!

I mina odlingslådor finns jordärtskocka, pak choi, purjolök, späd vitlöksblast och grönkålsplantor. I höstas, så sent som i september, sådde jag grönkål och den tog sig något alldeles fantastiskt. Nu har jag så mycket plantor att jag ska förse arbetskamraterna framöver.

Kryddväxtkrukan på trappan har inte frusit bort - tvärt om! Rosmarinen ser pigg och alert ut. Myntan kommer så fint så på nytt och lagern har glatt oss hela vintern till alla långkok.

Nu kliar det ju på nytt i fingrarna så jag har köpt frö till två sorters spenat och svartkål. Alla tre har fått hamna i jord. Spenaten för två veckor sedan och svartkålen för en dryg vecka sedan. Eftersom det är spännande att vinterså så har jag experimenterat lite extra - lite i mitt annars tomma växthus och lite ute. Så får vi se vad som går bäst helt enkelt!


fredag 10 januari 2020

Upptäck omeletten igen

Marie Mandelmann gjorde omelettrulle på teve nyss och då satte det igång tankeverksamhet i mitt huvud.

En tunn, tunn omelett.

Där kan det hända grejer.

Ta två ägg och knäck dem. Ta i en skvätt vatten, salt, peppar och en liiiiten nypa socker.

Stek i stora stekpannan. Det blir en supertunn omelett som man kan låta glida ned på en tallrik utan att vända den.

Nu börjar det roliga.

Låt oss säga att ni har en liten rest av köttfärssås, gryta, wook eller en korvbit. Fyll på med vad ni har, lägg till grönsaker ni tycker om och kanske lite sås eller röra av något slag - vips så har ni världens bästa middag.