tag:blogger.com,1999:blog-23968050848526451332024-03-13T21:24:58.900+08:00Min sida där maten tar plats...med kanske även lite politik och trädgårdAnnika Högberghttp://www.blogger.com/profile/08245926370303721067noreply@blogger.comBlogger988125tag:blogger.com,1999:blog-2396805084852645133.post-47532622392871947402023-11-29T15:06:00.001+08:002023-11-29T15:06:14.251+08:00En riktig soppa<p> Igår fixade jag en riktigt snabb och inte minst god, lunch. Jag hade kycklingrester. Filé kokt i buljong, vin och kryddor. Vad göra?</p><p>Jag fräste chilli, vitlök och stjälkselleri. I med en burk väldigt bra krossade tomater och en burk vatten. Två buljongtärningar (grönsak) och en sked ljus misopasta. Den sistnämnda kan man säkert utesluta men den ger must och kropp till det mesta. (Låt ingen lura på er den mörka misopastan för den är verkligen inte lika god som den ljusa...)</p><p>Sedan råkade jag ha någon deciliter kokt rågris som fick gå i. Jag tog en tetra smöriga stora vita bönor och hällde i och så hackade jag ner kycklingfilén. Salt och svartpeppar och så var det klart. När vi åt så rev vi över parmesanost. Det var verkligen pricken över i. Mat för minusgrader och väldigt snällt mot plånboken.</p>Annika Högberghttp://www.blogger.com/profile/08245926370303721067noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2396805084852645133.post-27583963188562739562023-11-22T13:59:00.001+08:002023-11-22T13:59:07.391+08:00Vinterpyssel<p> I köket ligger den sista zuccinin. För någon vecka sedan fick den sällskap av de sista gröna tomaterna från växthuset. Snart kommer de mogna. Tomater kostar i min butik 60 kronor kilot. De där bleka och vattniga tomaterna. Jag är så glad för alla mina frusna tomater nu. </p><p>I år har vi haft stor glädje av stjälkselleri! Uj så gott. I gryta, wok, pasta. För ett par veckor sedan var jag ute och skar av alla plantorna. Sedan hackade jag ner allt och la i frysen. Jag luktade selleri om händerna länge men det är ju ingen oäven doft. Om jag har lite tur så kommer vintern vara snäll och då kommer sellerin växa upp på nytt. Hur eller hur så ska jag odla stjälkselleri igen. Fantastisk smaksättare.</p><p>I ett skyddat läge så har jag bäddat ner en rosmarinbuske. Vi köpte en fantastisk planta som växte på sig duktigt i somras. Den fick vedartade tjocka stammar och den blommade! Jag har skördat av och torkat så mycket rosmarin att jag kan använda den som present om det behövs. Jag håller tummarna för att den ska klara vår småländska vinter så vi kan njuta av den nästa år igen!</p><p>Förra julen köpte jag en vit julstjärna som höll sig fin länge. Faktum är att den klarade sig fram till sommaren! Då planterade jag ut den på friland. Där växte den på sig och trivdes. I höstas så kände jag nog ändå att den förtjänade att grävas upp och få flytta in igen till och med. Först såg den dyster ut och bladen föll. Jag flyttade den till en varmare plats i huset och nu så börjar den rätta till sig. Inte nog med att den slutat fälla bladen, det ser ut som om topparna är på väg att gå över i vitt igen! Jag trodde inte ens det var möjligt. Kanske blir den en julblomma igen, vem vet.</p><p><br /></p>Annika Högberghttp://www.blogger.com/profile/08245926370303721067noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2396805084852645133.post-80158807003308146602023-09-13T19:25:00.001+08:002023-09-13T19:25:32.793+08:00Årets tomat<p> Jag älskar tomater! Och vem gör inte det?</p><p>Tomatåret har varit segt som en gammal kola. Först såg allt fint ut och sen i juli så bromsade allt in och tvärdog i utveckling. Inte ens växthuset var sig likt. I början av augusti kunde vi börja skörda. </p><p>Mina favoriter har hittills i livet varit gul Brandywine. Drottningen liksom! Saftig, smakrik och lagom söt. I år skaffade jag en rosa variant, god den med!</p><p>Men årets tomat är en prins! Nämligen Black prince....ojojoj så god. Det kommer få en särställning i mitt växthus 2024.</p><p>Något av det godaste jag ätit i sommar är en grekisk sallad med egen gurka, oregano, rödlök, oliver och så Black prince. Toppat med god fetaost och olivolja som jag själv åtminstone burit hem från Kreta i våras :-)</p><p>Hur eller hur så har jag fyllt frysen med semitorkade tomater så vi kan njuta även i vinter. För på vintern köper jag inte en enda tomat. Det är liksom inte värt det när man vet hur tomater ska smaka på riktigt. </p>Annika Högberghttp://www.blogger.com/profile/08245926370303721067noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2396805084852645133.post-24202220068630896282023-06-30T16:42:00.001+08:002023-06-30T16:42:24.931+08:00Jordgubbstid<p> Jordgubbstider. Det är tider det :-)<br /><br /></p><p>Nu ska ni vara lite öppna för en udda kombination. Igår envisades maken med att vi skulle äta jordgubbarna med basilika, vaniljglass och olivolja. Japp, ni läste rätt. Med viss skepsis muttrade jag något om att fetaost hade varit bättre än vaniljglass men... Jag skivade gubbarna, strimlade över basilika och toppade med en rejäl sked glass. Och så ringlade jag över den bästa olivolja som huset bjuder. Faktum är att det var grymt gott! Glassen med olivolja var för sig en upplevelse. Mums!</p><p>Ikväll så kommer jag ändå gå lite mer på det traditionella. Hittade fillodegstartelettskal i butiken som jag tänker grunda med lite hårdvispad vaniljgrädde, skivade jordgubbar och så toppa med urskrapad passionsfrukt. </p><p>Man måste variera kosten!</p>Annika Högberghttp://www.blogger.com/profile/08245926370303721067noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2396805084852645133.post-38715424568828996382023-06-28T15:08:00.002+08:002023-06-28T15:08:58.851+08:00Köp på gårdar och gårdsbutiker<p> Det var länge sedan jag köpte något annat kött än kyckling i en vanlig butik. Har man en gång smakat och vant sig vid kött från glada djur så blir det inte samma att köpa vacuumförpackat på Coop längre. Jag har turen att bo nära både glada grisar, glada kossor, glada får/lamm och glada kronhjortar. Det är inte dyrare för vi har lärt oss att minska på köttet. Hellre bra kött än mycket kött. Det går alldeles utmärkt att göra så om man kan laga mat. </p><p>Just nu har jag packat in all grönkål som jag behöver ha i frysen det kommande året. Jag hann precis innan kålmalen kom, några få larver hade redan börjat dyka upp. Blomkålen utvecklas fint och är just nu i storlek som golfbollar. Svartkålen ska skördas strax. </p><p>I växthuset är gurkorna snart klara. Som vi längtar! Tomatplantorna dignar av omogna frukter och jag bakade ett bröd fyllt med ramslökspesto för ett tag sedan som ska få vara huvudingrediensen i den första panzanellan. Ni som inte lagat den itailenska tomat- och brödsalladen måste göra det pronto! Jag väntade i nästan 45 år på detta och nu kan jag inte laga den nog ofta när jag har egna tomater. Men se för guds skull till att köpa en riktigt bra olivolja!</p><p>Nyzeeländsk spenat kommer jag få äta i överflöd. Utan att ens ha lagt en enda sekund på att odla den. Har man den en gång så återkommer den av sig själv. Det gäller bara att inte rensa för flitigt under våren. Trevlig och god grönsak som smakar som spenat men egentligen är den inte spenat. Förra sommaren skördade och förvällde jag flitigt och har haft spenat i frysen hela vintern faktiskt. Torktålig och storväxt!</p><p>Annars är ju torkan verkligen inte kul. Men med två egna brunnar på tomten och stora tak som samlar vatten så går det bra. Igår kom åtta viktiga millimetrar. </p><p>Provar tomater på friland i år. Det ska bli intressant att jämföra med växthustomaterna!</p>Annika Högberghttp://www.blogger.com/profile/08245926370303721067noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2396805084852645133.post-31368935159037412722023-05-03T20:40:00.003+08:002023-06-28T14:52:01.849+08:00Grönt är gott!<p> Spenaten i växthuset levererar mängder. Gratis, grönt och späckat med nyttigheter. Visst går det fort med annat också men den där första spenaten, den är underbar. Spenaten har sällskap av grönkål, svartkål och blomkål. Med lite tur så hinner jag skörda vinterförrådet innan kålmalen vill ha sitt. </p><p>I övrigt så finns det fransk dragon, gräslök och ramslök som kan sätta krydda på livet. </p><p>I rabarberhörnet råder full aktivitet och snart kan man koka rabbarbersoppa, kyla den och toppa med lättvispad grädde och mandelbiskvier. Mmmmm...</p><p>Häromdagen rensade jag bort den första späda kirskålen. Den tog jag in, sköljde och la i mixern. Tillsatte parmesan, lite solrosfrön, honung, salt, svartpeppar och rapsolja. Körde till en riktigt torr pesto. Sedan tog jag fram min surdeg och drog ut till en platta. Spred ut peston där och rullade ihop allt. Sedan klippte jag lite på toppen av limpan så peston kom fram innan jag skjutsade in i ugnen. Jösses vad gott. Nu kunde vi ju inte äta allt samma dag men jag tänker att just detta brödet blir fantastiskt att ta fram och ugnsrosta med olivolja till krutonger eller till en panzanella när mina tomater är mogna. Det längtar jag efter!</p>Annika Högberghttp://www.blogger.com/profile/08245926370303721067noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2396805084852645133.post-87943106282807799992023-04-01T20:55:00.003+08:002023-04-01T20:55:53.199+08:00När någon annan får göra jobbet<p> Jag är personligen inte mycket för att låta andra göra mitt jobb. Om vi inte talar om en kyl, en frys, en ugn eller så. </p><p>Härom dagen köpte jag en tjock härlig bit laxfilé. Den pimpades med dillstjälkar, vitpeppar och lika delar salt och socker. Imorgon blir det festlig söndagsmiddag med halstrad gravlax! Kylen har gjort jobbet när jag varit på konferens med mina arbetskamrater ett par dagar. Fantastiskt lättjobbat :-)</p><p>Med lite tur och sol så ligger hemodlad spenat bara ett par tre dagar bort. I januari passade jag på att så i ett tråg i mitt kallväxthus. Pinfärska gratisgrönsaker med minimal arbetsinsats. </p><p>Nu är vi i en tid mellan den tyngre vintermaten och den lite lättare vårmaten. Jag upplever det som en fröjd att äta i säsong. Nu längtar jag efter sparris och jag kommer få förmånen att frossa lite av den inom ett par dagar när vi reser söderut. Den vita sparrisen är alldeles speciellt god. Jag tror det har att göra med att den inte finns jämt. Vi får längta lite och det kryddar...</p><p>Jag tycker verkligen vi ska ta till vara på mat och äta i nuet!</p>Annika Högberghttp://www.blogger.com/profile/08245926370303721067noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2396805084852645133.post-25338011562163128782022-12-13T22:02:00.000+08:002022-12-13T22:02:01.236+08:00Livet och en hjort<p> På väg till jobbet idag möter jag en man som talar i telefon.</p><p>"Det hade jag inte riktigt tänkt mig", säger han under de få sekunder som vi passerar varandra. Jag ler lite för mig själv och begrundar det han just sa. Är det inte egentligen så som livet är? </p><p>Och för all del. Även om det inte alltid riktigt blir som man tänkt sig så blir det i allmänhet ganska bra om man är öppen för att tänka om. Att ta emot det som dyker upp i stället för det som man tänkt sig. </p><p>Jag hoppas det blir bra för mannen jag mötte.</p><p>I helgen pusslade jag in en halv kronhjort i frysen. Det krävde både påhittighet, pusslande och att vissa saker, frysta rester, i frysen fick komma upp och bli luncher och middagar till denna veckan. Ett kärt besvär med andra ord. </p><p>Maken stekte gudomliga hjortfärsbiffar, jag gjorde rårörda lingon av en slatt fjolårsbär och så hittade vi en bytta buljong som blev godaste gräddsåsen. Rensa är för det mesta en kulinarisk upplevelse. </p>Annika Högberghttp://www.blogger.com/profile/08245926370303721067noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2396805084852645133.post-48367027404265687262022-11-11T21:43:00.000+08:002022-11-11T21:43:01.738+08:00Fiskelycka<p> Idag drog jag till butiken på lunchen för att se om det fanns någon färsk fisk som var något att skriva hem om. Och jodå! Där fanns kummelfile med skinn till hyfsat pris. Kummel är en vit fisk med fast kött som påminner om torsk. </p><p>Jag kommer ta fisken och lägga i form och baka den i ugnen med en klick ramslöksmör på! Det tar inte lång stund, kanske tio minuter. Man ska inte köra fisken för länge. Till detta kommer jag steka en råraka där jag blandar fänkål och mandelpotatis. Till förrätt äter vi två havskräftor var och sedan gör maken en sås till fisken på skalen. Kvällens grönsak blir blandad grönsallat från landet. Jag sådde i september och vi har skördat mängder sedan dess. Det är verkligen en lyx att kunna skörda i november. </p><p>I helgen ska jag bädda för mera skörd i vinter. I växthuset har jag ett murar tråg där jag odlar gurkor under sommaren. Nu kommer jag byta lite jord i tråget och sedan så både sallat och kål. Blir härligt grönt framöver. Om det inte gror nu så gror det tidigt nästa år. </p><p>Kvällens dessert blir en läcker moccamousse!</p>Annika Högberghttp://www.blogger.com/profile/08245926370303721067noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2396805084852645133.post-81813875630645541772022-10-26T22:55:00.002+08:002022-10-26T22:55:26.958+08:00Flytande kåldolmar utan pill<p> Nej, jag vill inte göra kåldolmar. Det är för pilligt och ger inte valuta för jobbet tycker jag. Äta kåldolmar går utmärk för all del.</p><p>Jag gör kåldolmarna flytande i en allt-i-ett-gryta i stället. Jag bryner kål och fläskfärs var för sig. Kålen ska ha attityd och smaksättas med sirap på slutet. När allt är brynt så tillsätter jag lite vatten och mycket grädde. Här kan man ta efter behag. Tar man bara grädde så puttrar det samman utan redning, tar man mest vatten plus en gräddslatt så kan man reda av. Krydda med kinesisk soja, salt och vitpeppar.</p><p>Väldigt gott.</p><p>För övrigt har jag snöat in på kombon tonfisk på burk och kapris. Häromdagen bredde jag färskost på naanbröd, på med tonfisk, ost och toppa med kapris. In i ugnen en stund och ät sedan med sallad. Mums...</p><p>Idag på lunchen tog jag resten av tonfisken. Nu tillsammans med en deciliter grädde i en gryta. Plus kapris, salt och peppar (mycket svartpeppar). Pasta på tallrik och så hällde jag såsen över och rev lite parmesan på toppen. Jag hade mat på under tio minuter faktiskt. God mat!</p><p><br /></p>Annika Högberghttp://www.blogger.com/profile/08245926370303721067noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2396805084852645133.post-83329056245898921972022-09-27T22:56:00.002+08:002022-10-26T22:45:50.182+08:00Svamptider<p> Rikedom finns i skogen! I år är det gott om det mesta faktiskt. Lite regn var allt som behövdes. Själv älskar jag Karl Johansvamp. Lätt att se, lätt att rensa och lätt att älska. God till allt där svamp passar och i synnerhet en bra risotto förstås. </p><p>För övrigt har jag blivit till en människa som lagrar ost. Efter bäst före-datum kan jag väl tillägga. Det finns ju grupper på Facebook för det mesta nu för tiden och jag snubblade väl över en sån lagra ost-grupp för något år sedan. Nu ligger det ost lite överallt. Man experimenterar nämligen med att variera sig mellan rumstemperatur och kyl. </p><p>Maken höll en något reserverad inställning till mitt nya intresse fram tills vi öppnade en hushållsost som legat länge i både rumstemperatur (ganska varmt) och i kyl. Den smakade gudomligt! Tog slut hemskt fort. Numera får jag handla ost i den utsträckning som vi har möjlighet att lagra. Och tänk - det är lika kul varje gång man öppnar och provar en ny ost!</p>Annika Högberghttp://www.blogger.com/profile/08245926370303721067noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2396805084852645133.post-70036875198924326062022-08-30T20:34:00.001+08:002022-08-30T20:34:11.276+08:00Nya upptäckter<p> Jag har upptäckt en ny krydda. Och den är beroendeframkallande. Jag talar om zaatar. Lika delar rostade och stötta sesamfrön blandas med sumak och torkad oregano. Alltså typ två matskedar av varje. </p><p>Jag tackar sonen för detta tipset. Kryddan går att ha på allt i princip. På tomatmackan, på äggröran, på omelett, på stekt potatis... Trots att det bara är tre ingredienser så smakar det som mycket mera. Sumak är en syrlig historia som tillsammans med rostad sesam och oregano blir - supermumsigt! Kommer alltid finnas i mitt kök.</p><p>För övrigt är det squashtider nu. Jag odlar en gul och så en ljust grön sort med lövtunt skal. Den tunnskaliga stekte jag hårt i olivolja (det ska ha karaktär = brända delar) och la upp på fat. Sedan strösslade jag över färsk oregano och smulad fetaost. Ringlade över mer god olivolja (köp inte i affär, hitta bättre leverantör...) saltade och svartpepprade. Ibland är det inte svårare än så. Men det hänger på att man har bra ingredienser! Då kan inget slå enkelheten.</p>Annika Högberghttp://www.blogger.com/profile/08245926370303721067noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2396805084852645133.post-82722489112757430532022-08-11T16:27:00.000+08:002022-08-11T16:27:00.013+08:00En liten macka<p> Smörgåsen, mackan, är en underskattad måltid. Med rejält bröd, gärna smörstekt, så blir det en middag i värmen! </p><p>Fläska på med olika grönsaker, ost, kött, fisk, fågel vad som finns i närheten. Se till att något är kladdigt, något är krispigt, något är syrligt och så vidare. Äpple och rökt fisk. Coleslaw och kall biff. Kyckling och waldorfsallad. Moore is moore är det som gäller.</p><p>Men ibland är det enkelhet som gäller. Dagens mellanmål bestod av en sportknäcke med smör och tunt skivad gul brandywinetomat toppat med lite salt och svartpeppar. Gudomligt gott :-)</p>Annika Högberghttp://www.blogger.com/profile/08245926370303721067noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2396805084852645133.post-1529877934580492802022-08-03T16:37:00.000+08:002022-08-03T16:37:05.038+08:00Man tager vad man haver och lagar god mat<p> Skördetider! Det är alla tiders :-) Det är nu jag går ut och tar det som är bäst i trädgården och lagar mat. </p><p>Dagens skörderunda gav fyra zucciniblommor, massa tomater och gurka. Ja, man får komplettera...</p><p>Jag vill ändå prata lite om zucciniblommorna. Alla de blommor som inte blir en zuccini skördar jag på morgonen när de är som fräschast. Vi äter dem som sallad! De smakar sött och lite gurkigt. Mycket goda. Så alla ni som tycker det är bökigt att fylla blommorna med ricottablandning och doppa i frityrsmet - bara ät blomman rakt upp och ner. Jättegott :-)</p><p>Just nu älskar jag nyzeeländsk spenat. Underbar växt som hos mig inte ens behöver sås i landet. Den bara dyker upp av egen kraft minsann. Om jag förstått detta rätt så är det inte ens en spenat men den smakar som spenat och kan användas som spenat fullt ut. Och den växer som ogräs. Har man den så har man massor och det tycker jag är så najs.</p><p>Årets skörd av tomater har varit konstig. Den första jag skördade var en stor härlig gul brandywine. Det är en tomat man brukar få vänta på. I år var det precis tvärt om - jag fick vänta länge på att de små körsbärstomaterna mognade. Det absolut godaste man kan göra med de första tomaterna är bruscetta. Rosta skivor av surdegsbaguett penslad med olivolja i ugn. När skivorna fått färg så ta ut och gnid så snart det går in skivorna med en halv vitlöksklyfta. Hacka tomater och basilika. Toppa skivorna med tomaterna och basilikan. Salta, peppra och så ringla över en BRA olivolja. Supergott. Snart kommer jag göra en liknade liten godbit men toppa med söta ärtor, hackad mynta och salt fetaost. Vad kan gå fel där liksom?</p><p>Har lyckats med konststycket att odla en minivattenmelon i år. Hela familjen samlades och delade den. God var den men frågan är om det verkligen är värt sitt pyssel. Tveksamt. </p><p>Det är sannerligen så ljuvligt att laga mat på sommaren när allt är nära och fräscht. Passa på säger jag.</p>Annika Högberghttp://www.blogger.com/profile/08245926370303721067noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2396805084852645133.post-91159285081866930742022-03-11T22:39:00.003+08:002022-03-11T22:39:28.022+08:00Rikedomar i butiken idag<p> Nu börjar det kännas hyfsat bekvämt att gå i en matbutik igen. Jag vill fortfarande inte trängas men den där stressen man kände när pandemin var som värst har lagt sig.</p><p>Idag var det kalas att gå i butik! Jag hittade fransk bondost och en ost som hette thunderstorm från Schweiz. Det riktiga fyndet fanns ändå i fiskdisken! Stor fin flådd rödspätta! Å sån kalasfisk minsann. Imorgon kommer jag vända den i ströbröd och steka den i smör. Till fisken blir det gulbeta och kapris förstås. Lite pepparrot kanske. Och någon liten kokt potatis. Samt en driva färsk dill. Jag kan knappt vänta på att det blir lördag!</p><p>Men. Ikväll blir det snabbmat. <a href="https://www.koket.se/per-morberg/varmratter/pasta-och-nudlar/per-morbergs-pasta-vongole" target="_blank">Per Morbergs pasta vongole. </a> Kvickt lagat och så gott det med! </p>Annika Högberghttp://www.blogger.com/profile/08245926370303721067noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2396805084852645133.post-37224429391985147322022-02-14T21:08:00.000+08:002022-02-14T21:08:28.958+08:00Tillbehör med wowfaktor<p> I lördags kom jag på något så himla gott att jag behöver dela det med er. Vi hade en bit skreitorskrygg som jag bakade i ugnen med smör och dill på. Den ska upp i 42-44 grader då är den som bäst. Till detta skulle vi ha mandelpotatismos och grönsaker... Ja, vilka grönsaker? Jag tittar in i kylen för att slå fast vad som står på tur att användas. En präktig palsternacka! Vad göra? Jag skalade den och sedan skivade jag den på mandolinen. Sedan fick den ligga i kallt vatten en stund under tiden som jag klurade lite. </p><p>När det var dags så tog jag och strimlade de tunna skivorna, la en rejäl klick smör i pannan och stekte på. När palsternackan började få färg så hackade jag en näve fin mandel och hällde ner i pannan. Mandel och palsternacka tillsammans tills det blir som lite karamelliserat och så avslutade jag med att pressa över lite citronsaft. Ja och så salt och lite vitpeppar. Socker behövs inte eftersom palsternackan har sötma i sig själv.</p><p>Detta blev ett kanontillbehör till fisken! Och vi sa att det funkar till allt möjligt. Ruskigt gott!</p>Annika Högberghttp://www.blogger.com/profile/08245926370303721067noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2396805084852645133.post-84065725301487333122022-01-24T21:09:00.001+08:002022-01-24T21:09:35.328+08:00Fattigaste dagen<p> Dagen före lön i januari gapar mångas skåp tomma. Men kanske finns det ändå lite saker i kylen som kan bli något? Lite ledsna grönsaker? Eller en liiiiiten rest av något annat?</p><p>De flesta grönsaker mår fint om man rostar dem lite. Särskilt kål behöver lite färg för att utveckla bra smak.</p><p>Så min poäng är - se vad du har i kyl och förråd. Ofta är det kunskapen om matlagning som hämmar. Kan man laga mat från grunden så kan man ofta trolla fram något gott på bordet.</p><p>Här blir det ofta rester. Och den där lila, lilla resten av något går alltid så gott som att göra omelett på! Förra veckans restomelett bestod av en bit potatisgratäng och några rostade bitar palsternacka. Funkade superbra.</p>Annika Högberghttp://www.blogger.com/profile/08245926370303721067noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2396805084852645133.post-89510685691096363702022-01-13T18:40:00.002+08:002022-01-13T18:40:33.205+08:00Den där frysen vi har<p> Det är två frysar faktiskt. Och ibland tror jag att saker förökar sig för egen maskin därinne. Mina frysar är ofta fulla till bristningsgränsen. Nu har jag hur eller hur bestämt att det råder visst påfyllningsförbud ett tag. Inga billiga bra-att-ha-korvar på länge liksom.</p><p>I stället är det allt som finns som gäller och till det en portion kreativitet. Konservförrådet (tetraförrådet mest) är välfyllt och kylen bjuder på mejeri och ägg. Det finns inga ursäkter för att inte hitta på mat. Jag har satt mig i sinnet att 2022 är året då jag har gjort av med alla mina frysta förråd av grönkål, basilika, haricot vertes och mycket annat INNAN jag producerar nytt. En bra ambition, eller hur!</p><p>Idag till middag blir det värmande indisk daal med smörigt och ljummet naanbröd. Mums!</p>Annika Högberghttp://www.blogger.com/profile/08245926370303721067noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2396805084852645133.post-31161366195762688782021-12-03T20:34:00.000+08:002021-12-03T20:34:41.980+08:00Oproportionerliga mängder nötfärs<p> Förra helgen kom vi över ett parti nötfärs från en lokal gård i krokarna. Om man slog till på tio kilo så kostade det 85 kr kilot. Och det är inte illa för lokal färs från en ko som sluppit alla former av soja och palmolja i fodret. Så vi slog till.</p><p>Nu är det sällan så att min frys är tom men jag bedömde ända att det fanns ett hyfsat utrymme. Det var så klart fel, ja, rent optimistiskt tänkt.</p><p>Så vad göra?</p><p>Första kvällen avnjöt vi en underbar halstrad råbiff. Till den hade vi klassiska tillbehör, egen pommes och friterad svartkål från trädgårdslandet.</p><p>Jag kavlade ut ansenliga mängder lövbiff och stoppade i frysen. Jag frös många paket. Trots det fanns det gott om färs i kylen. Sedan har det blivit både biff Lindström, stor bytta köttfärssås, lasagne och köttfärsfyllda crépes. Maken gjorde 200 köttbullar som vi klämde ner i frysen. </p><p>Med frysen till brädden fylld så fattar ni att kylen numera skulle kunna föda ett mindre regemente en bra stund. Men det är förstås gott att ha både luncher och middagar säkrade en tid framöver.</p><p>Nu gäller det bara att hålla en bra balans och både ta upp ur frysen samt frysa ned mat från kylen. Ett kärt besvär kan man säga!</p>Annika Högberghttp://www.blogger.com/profile/08245926370303721067noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2396805084852645133.post-1161494500538664902021-11-12T20:10:00.000+08:002021-11-12T20:10:32.539+08:00Lusten att laga mat<p> Visst går det upp och ner med lusten att laga mat. Just nu är jag inne i ett flow som innebär alldeles för lite tid och för mycket idéer. Som tur är finns det ju alltid anledning att spara på idéerna. Hemma gör vi en lista på mat vi är sugna på och sen är det bara att stryka varefter man lagar. </p><p>En an grejerna som står på listan är potatiskaka med topping. Då river jag potatisen och blandar med kryddor innan jag steker i smör. Om den är centimetertjock så får man låta det ta sin tid på medelvärme. Sedan tar jag ett grytlock och lägger på potatiskakan, vänder på pannan så kakan hamnar på locket och sen låter jag den glida ner i pannan igen. Här får den steka igen då en bra stund. </p><p>I min frys finns en stor påse färdigstekt Karl Johansvamp. Lite av den får bli basen till min topping. Och här är det bara fantasin som sätter gränser faktiskt. Svamp, lök, persilja och en klick youghurt. Rödbetor, getost och honung. Rostad broccoli, mögelost och valnötter. Alltså ta er favoritkombo och toppa potatiskakan med den! Vips så har ni en superbra middag klar på nolltid. </p><p>Här hemma skördar vi fortfarande morötter, gulbeta, olika sorters kål och morötter. En sagolik odlingssäsong har det varit. För någon vecka sedan sådde jag spenat ute i ett stort tråg i växthuset. Med lite tur så kan jag snart äta den. Om det skulle slå om och bli smällkallt så kommer den hur eller hur väldigt tidigt till våren. Bra vilket som!</p>Annika Högberghttp://www.blogger.com/profile/08245926370303721067noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2396805084852645133.post-80482710676155094932021-10-07T17:18:00.001+08:002021-10-07T17:18:30.031+08:00Min bästa gratäng<p> Är det någon mer än jag som tycker att potatisgratäng kan bli lite fett och tungt? Den varianten man kokar i grädde och den där man häller över grädde. Till båda går det åt himla massa vispgrädde liksom!</p><p>Jag har hittat på en annan variant som är lite fräschare och minst lika god!</p><p>Riv potatisen på grova delen på rivjärnet. Blanda sedan i kryddor, ost och lite grädde så att det blir krämigt. Lägg i form och grädda i ugnen. Jag brukar använda små och ganska låga portionsformar och då tar det inte så lång tid. </p><p>Det ovan är ju lite av en basgratäng. Nu senast rev jag i en gul zuccini i smeten. Variationsmöjligheterna är oändliga ju. Svartkål, spenat, örter, soltorkad tomat, ja jösses vad mycket godsaker man kan variera en potatisgratäng med!</p>Annika Högberghttp://www.blogger.com/profile/08245926370303721067noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2396805084852645133.post-63041272904854974982021-10-06T18:00:00.005+08:002021-10-06T18:00:46.352+08:00Riktigt gott med räkor<p> I somras knockades jag fullständigt av en räkrätt i Eskilstuna. Vi skulle egentligen bara äta en liten förrätt och på listan av smårätter fanns räkor & pommes. Ja då tänker man ju att det är lite smått eller hur?</p><p>In kommer en tallrik med ett mindre berg av mat. I botten tunnstrimlad pommes toppad med skalade räkor, dill och rödlök. Och så lite aioli på förstås. Lite wow-faktor där faktiskt.</p><p>Detta kallar jag räk-kebab och vi gör det hemma med egen pommes. Så himla gott! </p>Annika Högberghttp://www.blogger.com/profile/08245926370303721067noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2396805084852645133.post-86828129448040151752021-10-05T21:33:00.002+08:002021-10-05T21:33:50.131+08:00Hösten är här men den känns vänlig<p> Höst. Ja, den är här men nog känns den ändå ganska vänlig i min del av landet i alla fall. Det är tvåsiffrig temperatur och man kan fortfarande gå ut med tunna jacka. </p><p>I trädgården är det lite rörigt. Färgsprakande men rörigt. Växter som på ett buffligt sätt häver sig över andra. Fåglar som far fram och febrilt äter upp sig på frön och insekter inför resan söderut. En och annan snigel som tar det stilla precis som vanligt. </p><p>Vi har hunnit klippa ned pioner och flytta in möbler. I växthuset mognar faktiskt fortfarande tomater och någon enstaka, och eftertraktad, gurka.</p><p>Squashen är präktig och jag kan skörda både blommorna och frukten. I år hittade jag en otroligt härlig klättrande grön squash som har gett så mycket! Den kräver en stabil ställning dock eftersom squashen blir lika stor som vanligt! </p><p>Större delen av sommaren har vi helt enkelt fått säga att INGEN måltid är komplett utan squash. Trots det så är squash så mångsidig att vi inte har tröttnat faktiskt.</p><p>Just nu har jag mycket matinspiration! Det kan ju bero på att råvarorna är så fina nu. Allt finns och allt är färskt. </p><p>Just kvalitén på råvaran kan vara helt avgörande. Nyss hemkommen från en underbar resa i södra Italien så är ett av många fina matminnen därifrån en tunt, tunt skivad pumpa som bara hade fått lite sällskap av citronsaft och en fin olivolja. Och grillade vintertomater toppade med inlagda kaprisblad. När råvaran är superb så behöver man inte krångla till det. Faktum är att något av det godaste jag vet är en enkel bruschetta toppad med hemodlade tomater, salt, basilika och en god olivolja. Lycka på ett fat.</p><p>Snart är det tid för jordärtskockan. Denna supergoda lilla rackare som är lite av ett ogräs och som ställer till det med magen. Men som sagt, väldigt gott är det. Kokar man den lite hastigt så är den snällare mot magen :-)</p>Annika Högberghttp://www.blogger.com/profile/08245926370303721067noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2396805084852645133.post-8714272753349362322021-06-15T15:14:00.001+08:002021-06-15T15:14:57.624+08:00Gnocci i frysen - en räddare i nöden<p> Jag har ofta överblivet potatismos och färdigkokt potatis i kylen. Om jag ser att det ser ut som om resterna inte går till annat så brukar jag göra egen gnocci. Bara att mosa potatisen och tillsätta ägg och kryddor samt mjöl till en bra stunsig deg. </p><p>Moset är ju redan mosat så där blir det bara att röra ned resten. </p><p>Vill man sedan lyxa lite så kan man hacka i grönt i degen. Eller ha i parmesan! Och för all del - både ock funkar det med :-)</p><p>Så tar man degen och rullar ut till långa strängar på mjölat bord. Sedan är det bara att hacka av i halvcentimeterstora (eller valfritt) bitar och koka en stund. Ner med allt i kokande, saltat, vatten. Tre till sex minuter beroende på hur stora bitar ni gör. </p><p>De nykokta kan man servera med brynt salviasmör och njuta direkt. Jag brukar frysa in hela härligheten också. Frys i påse utplattat så ni kan bryta av en bit med lagom mycket gnocci. En absolut favorit är att steka upp gnoccin! Ni som steker upp kroppkakor dagen efter, ja, ni vet helt enkelt vad jag talar om!</p><p>Häromsistens stekte jag röd paprika och vitlök i smör, tillsatte en näve solrosfrön och så gnocci från frysen. Låt gnoccin få färg. När det är klart så vänder man ner lite grönt, spenat, späd kål eller liknande och sen är det klart. Lägger man upp detta på ett fat och toppar med varmrökt lax så är det fest!</p>Annika Högberghttp://www.blogger.com/profile/08245926370303721067noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2396805084852645133.post-80606115027984493192021-04-13T21:04:00.000+08:002021-04-13T21:04:25.086+08:00Läckert av just ingenting<p> Ändlösa tider av hemarbete utmanar både lust och påhittighet när det gäller maten. Frukost, lunch och middag i en aldrig sinande ström. </p><p>Häromdagen blåste det snålt och soppa kändes som ett bra alternativ. Eftersom vi veckohandlar (eller ännu mer sällan...) så gäller det att vara kreativ. Kycklingfilé fram ur frysen och en burk kokosmjölk fram ur skåpet med konserver. </p><p>Jag fräste frusen chili, vitlök och ingefära tillsammans med röd currypasta. Sedan slantad morot och stam från broccoli. Ned med tärnad kyckling. Fräs allt en stund. I med en burk kokosmjölk och två burkar vatten som samtidigt sköljer burken. Lite flytande kycklingfond. Jag hade i ett par matskedar vit misopasta men om man inte har sånt i kylen så går det bra ändå så klart. Jag klämde i lite färsk citronsaft. </p><p>Sedan fick allt puttra en stund. </p><p>Innan vi skulle äta så fick broccolibuketterna gå i soppan. Och lite smulade äggnudlar. Avslutade med lite limesaft. Detta var bland det godare vi ätit på länge! </p><p>Nu är ju mitt skafferi rätt så välsorterat. Jag brukar säga att vi sannolikt skulle kunna överleva mycket länge på det som huset bjuder. Men hur eller hur så har vi blivit bra på att laga efter läge. Ersätta vissa saker med annat. Och nu är det ju så himla härligt att det spirar ute! Jag har redan präktig gräslök, vitlöksblast och spenat att skörda. De trogna jordärtskockorna så klart. </p>Annika Högberghttp://www.blogger.com/profile/08245926370303721067noreply@blogger.com0