onsdag 23 oktober 2024

Vit misopasta är som ett trolleritrick

 Har ni provat vit misopasta i maten? Om inte, gör det genast! Men se till att ni får fatt i rätt sort.

Just denna misopastan räcker väldigt länge. Och den håller sig länge i kylen efter att den öppnats. 

Hur använder man den då? Ja men tänk er att ni saknar lite sting i något, lite djup i smakerna. I med en klick vit miso och problemet är löst!

Jag använde den senast i en pastasås. Stekte gul lök och vitlök i olja. Tillsatte en burk tonfisk av god kvalité. Tillsatte en burk körsbärstomater av god kvalité samt en hyfsad skvätt vispgrädde. Svartpeppar och oregano kryddade jag med. Och en tesked miso. Nominom! 

Använd den i såser och grytor. Använd den i majonäs. 

Jag mosade samman miso, smör och lite honung som jag smorde in klyftad spetskål med och bakade i ugnen. På slutet hade jag på hackade och rostade hasselnötter från Toscana...sa jag att det var gott? :-)
Man öser kålen några gånger under bakningen också.

torsdag 3 oktober 2024

Kylskåpsrensning

 När jag inte alls vet vad jag ska äta så blir det ofta en tallrik pasta. Så även i tisdags. 

Jag visste att jag hade kronärtskockshjärtan över från en öppnad burk i helgen. Det är en bra början! Sedan hittade jag en halv gul brandywine-tomat i kylen. Och en burk med några få rackarns goda svarta semitorkade oliver i. 

Jag började med att steka vitlök i olivolja. I med tomater, oliver och kronärtskocka. Låt allt puttra samman. Krydda med salt, en gnutta socker och så nymald svartpeppar. När pastan (köp bra pasta) är kokt så rör man ner den i såsen. Om det inte är så mycket vätska så fyller man bara på med lite pastavatten. 

Upp med allt på tallriken och toppa med parmesan!

Det tog kanske åtta minuter att fixa en deluxe-tallrik. Mmmm....