onsdag 22 november 2023

Vinterpyssel

 I köket ligger den sista zuccinin. För någon vecka sedan fick den sällskap av de sista gröna tomaterna från växthuset. Snart kommer de mogna. Tomater kostar i min butik 60 kronor kilot. De där bleka och vattniga tomaterna. Jag är så glad för alla mina frusna tomater nu. 

I år har vi haft stor glädje av stjälkselleri! Uj så gott. I gryta, wok, pasta. För ett par veckor sedan var jag ute och skar av alla plantorna. Sedan hackade jag ner allt och la i frysen. Jag luktade selleri om händerna länge men det är ju ingen oäven doft. Om jag har lite tur så kommer vintern vara snäll och då kommer sellerin växa upp på nytt. Hur eller hur så ska jag odla stjälkselleri igen. Fantastisk smaksättare.

I ett skyddat läge så har jag bäddat ner en rosmarinbuske. Vi köpte en fantastisk planta som växte på sig duktigt i somras. Den fick vedartade tjocka stammar och den blommade! Jag har skördat av och torkat så mycket rosmarin att jag kan använda den som present om det behövs. Jag håller tummarna för att den ska klara vår småländska vinter så vi kan njuta av den nästa år igen!

Förra julen köpte jag en vit julstjärna som höll sig fin länge. Faktum är att den klarade sig fram till sommaren! Då planterade jag ut den på friland. Där växte den på sig och trivdes. I höstas så kände jag nog ändå att den förtjänade att grävas upp och få flytta in igen till och med. Först såg den dyster ut och bladen föll. Jag flyttade den till en varmare plats i huset och nu så börjar den rätta till sig. Inte nog med att den slutat fälla bladen, det ser ut som om topparna är på väg att gå över i vitt igen! Jag trodde inte ens det var möjligt. Kanske blir den en julblomma igen, vem vet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar