onsdag 7 februari 2018

Lök är en underskattad grönsak

Lök. Visst är det gott? Om vi har stekt lök till pannbiff så går det åt en stor driva med lök. I kylskåpet är den gula löken en basvara som ständigt riskerar ta slut.

I veckan så fick maken uppdraget att göra sås till en köttbit som jag kryddat med timjan. Och ni vet ju att löken är timjanens goda smakkompis. Jag föreslog att maken skulle steka lök och göra en god sky. Han utvecklade min idé till något som vi sent ska glömma.

Stek lök i rejält med smör och rapsolja. Salta, peppra och ha på lite socker. När löken är karamelliserad (välstekt) så slå på liten skvätt vitt vin, vatten och koncentrerad kalvfond. Ha i lite timjan. Ha i ett par-tre nävar tärnade råa morötter. Låt detta puttra en stund, typ 20 minuter. När allt tjocknat, för det gör det faktiskt, så smaka av med salt och peppar samt en klick smör allra sist. Jösses vad gott! Morötterna har fortfarande kvar lite krispighet. Passar till det mesta i köttväg faktiskt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar