I midsommarhelgen gjorde jag en god lunch!
Jag skar grönsaker i mindre bitar. Squash, paprika, aubergine, lök och broccoli. På med god rapsolja, salt, peppar och repad timjan. Lägg på en plåt i ugnen och rosta allt under grillelementet. Här vill man ha lite sotiga delar som ger karaktär!
När grönsakerna var klara droppade jag över lite äppelcidervinäger blandat med flytande honung. Smaka av med salt och eventuellt mera peppar. Det ska vara balans mellan salt, sött och syra!
Nu har man en finfin bas! Dessa grönsaker kan användas till det mesta! Toppa risotto. Ha som tillbehör till grillat. Lägg i ett bröd. Blanda ned kokt pasta.
Men jag skulle toppa polenta ju! Polenta är som ett mannagryn fast av majs. Urgott att koka till en gröt. På paketen står det mått. Jag kokar grynen i buljong (tärning funkar fint). Jag tillsätter en skvätt grädde, en smörklick och valfri mängd ost av lagrad typ. Nu sist hade jag både parmesan och prästost. Ja, nu när ni kommit så här långt så förstår ni att det inte riktigt är lågkalorikost detta... Men ack så gott. Lägg upp gröten på djup tallrik när den har fått en fin krämighet. Toppa med grönsakerna och kanske någon skiva prosciutto om ni vill ha kött. Till detta blev det dessutom en hembakad focaccia skuren i fyrkanter.
Bland det godaste jag vet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar