måndag 18 april 2016

Varierat om våren

Blåst. Det är faktiskt värre än mördarsniglar för trädgårdsvännen. Avskyvärd blåst som på en sekund kan förgöra det som växt på i veckor, ja, kanske månader. Jag blir superirriterad av blåsten på ett helt irrationellt sätt. Det är ju verkligen ingen mening liksom. Men, men.

På lunchen planerade jag veckomatsedel. Fisk, fågel och grönsaker. Gryta och grillat. Stekt, kokt och rostat. Olika former och texturer. Jag vet inte varför men jag finner en sådan glädje i att planera och handla. Planera för maten och inte alltid i detalj heller. Nu och då kan lite improvisation inte alls skada. Igår så lät maken min basilikadressade potatis få sällskap av färsk babyspenat och skurna sockerärtor. Oj så gott! Till det en grillad bit lax.

Salladen gör man genom att koka potatis, gärna amadine, tills den är mjuk. Vi lät skalet sitta på. Skär i grova bitar. Ta bladen från en kruka basilika, 1 dl rapsolja, i tsk honung, 1 msk äppelcidervinäger plus salt/svartpeppar och mixa med stavmixer. Smaka av och se så syra/sötma/salt/peppar är lagom. Häll sedan över den varma nykokta potatisen och blanda i sockerärtor/spenat. Eller varför inte annat? Fetaost och tomat...möjligheterna är oanade! Varm potatissallad är ett riktigt supertillbehör.

Och så fick jag en god nyhet! Blomman på bilden är en lök som på något sätt hamnat på mitt källartak! Tack fåglarna kanske. Jättesnygg och jag hoppas den har den goda smaken att sprida sig!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar