måndag 26 augusti 2013

Bra att skrota PPM

Detta med att Löfvén föreslår att vi skrotar PPM är bra. För lite drygt ett år skrev jag ett inlägg om det absurda i premiepensionssystemet. Ett inlägg som håller gott än idag. Läs så förstår ni varför förslaget att ta bort PPM är genialt.

Efter Stefan Löfvéns tal igår så kom borgerlighetskören ut och sjöng otydlighetens lov i sju tonarter. Överraskande, nej knappast...

Nyheten att moderaterna vill se till att alla barn ska få läxhjälp känns ju onekligen som ett skämt från Alliansfritt först. Men det är tydligen så att man få fullt allvar inser att nu när välbärgade kan göra RUT-avdrag för läxhjälp så bör denna förmån kanske tillkomma även mindre bemedlades barn och unga. Vi tackar...

Och lite till om femte jobbskatteavdraget. Läs Michaela Leo som skriver klokt i frågan.

1 kommentar:

 1. Jag håller inte med dig. Problemet med PPM är snarast att man inte kan välja andra alternativ än ett fondsparande om man inte vill. Istället borde man kunna välja på dessa tre alternativ:

  1. Traditionellt räntesparande
  2. Fondsparande (liknande dagens PPM men med färre antal valbara fonder)
  3. Direktsparande i enskilda aktier

  Du skriver...

  "Från våra skatter så samlas pensionerna in av en statlig myndighet med en enda administration. Pengarna förvaltas sedan under lång tid och i trygga placeringar utan risk till en rimlig avkastning. Inga bonuschefer och inga avgifter till dig och mig utöver skatten som vi betalar hur eller hur."

  Detta är högst motsägelsefullt. Den enda trygga placeringen är räntesparande som kanske max ger tre procent i årlig avkastning med tanke på de låga räntorna. Bedöm själv om det är en rimlig avkastning men jag som har en årlig snittavkastning från PPM på 13% vill inte ha det alternativet. Sen vet man att den med önskvärd tydlighet inkompetente Norman tidigare varit chef för en av AP-fonderna och då gör en central statlig förvaltning det hela mer ointressant.

  Löfvens utspel ser jag mer som populism eftersom många inte orkar intresseras sig för sin pension samt att ett sådant här förslag tilltalar vänsterfalangen inom partiet.

  SvaraRadera