måndag 19 juli 2010

Maria Larssons sanning om socialbidragen

Det är svårt att klura ut hur ministern Maria Larsson menar med sin debatt "Sanningen om socialbidragen" i dagens Aftonbladet.

Efter en stunds sökande så är det nog så att halmstråna som Larsson syftar till möjligen stämmer. Hon har hittat år då det fanns en s-regering som hade liknade siffror när det gäller socialbidragen. Men det är att hantera sanningen illa, tycker jag. Under 2006 och 2007 syntes en nedgång av socialbidragen. De två första åren av alliansens regeringsperiod. Innan arbetslöshet, stupstock i sjukförsäkring och åtstramade regelverk slog igenom.

Maria Larsson borde tittta på hur det ser ut nu och vart vi verkar vara på väg! Ekonomiskt bistånd ökade med 17 procent 2009. Det är rubriken i statistiken hos socialstyrelsen, samma statistik som Maria Larsson hänvisar till. Men vi har kanske olika glasögon på oss. Läs här.

Det finns inget i presentationen som tyder på att vi ska ta socialbidragsutvecklingen med ro! Men även detta kanske är en synvilla! För de yngre är illa ute även här! De som är i åldersgruppen 18-29 år utgör 41 procent av alla socialbidagstagare.

Elva miljarder betalades det ut under 2009, en ökning med 17 procent jämfört med 2008. Enligt samma Socialstyrelse som Maria Larsson hänvisar till.

Om man sedan tittar på kommunerna runt om i riket så kan säkert många kommunpolitiker hålla sig för skratt när de läser Larssons debatt. Deras bistra verklighet ser ut så här: ökade socialbidrag i 84,5 procent av landets 290 kommuner. Under första kvartalet 2010 betalades det ut 2,4 miljarder och det är en ökning med 12 procent från motsvarande kvartal 2009. Jodå, även här är det samma Socialstyrelses siffror.

Människor får dessutom sitt bidrag under längre tid och med större summor.

Inget tyder på att det just nu går åt andra hållet.

Maria Larsson hävdar att barnfattigdomen sjunker. Det är märkligt för Riksdagens egen utredningstjänst, oberoende RUT, hävdar precis motsatsen. Så gör även Arbetarrörelsens Tankesmedja i en rapport som lades fram under Almedalsveckan.

Jag har tidigare skrivit om detta här.

Veronica Palm skriver om barnfattigdomen på Newsmill.

Sålunda vill Maria Larsson göra barnfattigdom och ökade socialbidrag till en socialdemokratisk myt. Detta trots att kalla fakta säger något helt annat.

"Du räkner som du har förstånd till", sa mor Alma till pigan Lina i sagan om Emil i Lönneberga.