fredag 30 oktober 2009

Njuta

Låt oss njuta mera! Av det vi står mitt uppe i! Jag ska ägna mig mera åt att leva i nuet och inte oroa mig för sånt som kan inträffa. Så dumt!

I helgen ska jag njuta god mat och familjen. Ja, ikväll blir det köpt pizza framför brasan. Det är en viss sorts njutning. Njutningen att slippa matlagning och disk. I morgon ska jag laga Biff Greta och då snackar vi verkligen mums.
För hundra år sedan då jag praktiserade i köket på Vimmerby Stadshotell så var det min absoluta favoriträtt.
Man tar oxfilé och tärnar grovt. Blanda sedan äggulor, finhackad lök, senap och kryddor (salt, peppar och en gnutta socker). I med oxfilétärningarna och rör om. Hetta upp en stekpanna. Den ska vara riktigt skållhet! I med allt och rör om. Stek fort och på hög värme. Oxfilén får inte bli torr, lite rosa ska den vara i mitten. Servera med råstekt potatis som står klar i ugnen när man steker köttet! Gott med broccoli till!

torsdag 29 oktober 2009

Kyrkan och böghat

Så länge det finns en enda präst som Ölands Dag Sandahl så är jag glad att jag valt att stå utanför kyrkan. Så länge han och andra tillåts hata inom Svenska kyrkan så ska jag stå utanför och ha min egen tro. Jag tror på människor och på kärlek hur den än ser ut.

Läs gärna artikel i Ölandsbladet. Lisbeth Lennartsson, (C), ryter till.

Fotbollfrun har skrivit ett MYCKET bra inlägg till bögfobikern Dag.

onsdag 28 oktober 2009

Den som väntar på något gott, väntar på Mona!

I dag börjar kongressen som ska slå fast vår politik. Det är kongressombuden som ska rösta, debattera och slå fast. Mona ska sedan vara vår frontfigur i kampen för att få mandat att driva vår politik. Men fram tills allt är klart så ska hon ligga lågt. Punkt slut.

Om det sedan skulle bli så att hon inte sköter sitt uppdrag så får vi väl snacka om saken. Men jag tror på Mona och jag tror att vi kommer att få se den gamla goda kampviljan snabbt efter kongressen! Då börjar valrörelsen...

Sedan kommer vi aldrig att kunna undvika gnällspikar som helst ser äldre män på posten som partiledare. De kommer aldrig att förstå vitsen med att ledarskap kan vara olika och skötas på olika sätt.

tisdag 27 oktober 2009

Den oundvikliga

Vintern. Den är verkligen oundviklig om man som jag bor i Sverige. Jag brukar säga att jag faktiskt skulle kunna tänka mig att gilla vintern - om den bara hade vett att vara varm och skön!
Visst finns det fördelar, levande ljus och varma brasor är bättre under vintern. Tyvärr uppväger icke fördelarna alla de nackdelar som finns. Slasket, vinterspända axlar, alla kläder som ska på och vintervägarna. Med mera.
Just nu beundrar jag mina primulor i trädgården. De är envisa små rackare. Blommar tappert för tredje gången. De trotsar slasket och glädjer mig varje gång jag går förbi. Annars är det klent med trädgårdsmunterhet så här års.

I morgon börjar partikongressen i Stockholm. Jag är reserv och det innebär att någon kan ringa mig ikväll och säga att det bara är att packa väskan. Och, mina vänner, vad tusan skulle jag packa då? Ja, 7,7 kilo kongresshandlingar ligger på bordet, inga problem. Men kongressfesten? Ja, jag vet att man kan ha vad man vill...jenas sa någon till mig i går. Klart man kan om man vill. Men det VILL inte jag! Jag vill ha en klänning!
Well, förmodligen kommer problematiken inte ens att uppstå, de båda männen som jag skulle kunna ersätta är friska och krya typer!

fredag 23 oktober 2009

Till riksdagen

I går hade min s-förening, Vimmerby/Storebro, medlemsmöte. Och nu är jag nominerad till en plats på riksdagslistan. Det känns oehört hedrande och stort. Det är ett av de finaste uppdrag man kan få, tycker jag.
Jag har blivit tillfrågad vid två tidigare val och alltid tackat nej. För alltid har andra trott att jag kan. Men inte jag. Nu är det skillnad för nu tror jag också på mig ;-)). För mig har det varit en lång resa att komma fram till den slutsatsen att jag kommer att ha något att bidra med.
Skulle jag hamna på en riksdagsplats kommer jag att göra ett bra jobb. På mitt sätt.
För mig finns det en lååååång rad frågor som är viktiga. I topp finns barns utsatthet. Barn råkar illa ut lokalt, regionalt, nationellt och internationellt på många sätt. De utnyttjas och de får inte komma till tals på det sätt de borde. Ja, det finns mycket att göra där.
Sedan är det besöksnäringens villkor, kommunikationerna och andra regionala frågor. Och rättvisa skatter. Trygghet för den som blir sjuk eller arbetslös...ja, listan kan bli oerhört lång.
I kväll ska jag njuta av förtroendet från igår, min sons närhet och en lugn kväll hemma.
Det är kvalité!

torsdag 22 oktober 2009

Emmaboda är bäst!

Sitter på Landsbygdskonferensen i Emmaboda. Jag får höra den ena föreläsaren efter den andra som är alldeles fantastiska. Här finns så mycket kraft att vi skulle kunna lägga ned ett kärnkrftverk till! Och jag blir fullkomligt vansinnigt avundssjuk på dessa människor som gjort så mycket för sin bygd! De skapar med sina tomma händer.
Den som aldrig varit på Landsbygdskonferens i Emmaboda bör boka nästa år redan nu!

I går var vi på det nybyggda glashotellet i Kosta. Vilken skapelse! Jag går verkligen i gång på glas. Och hotellet var rent förlamande fantastiskt! Åk dit och NJUT av glaskonsten, god mat och ett ljuvligt hotell där precis varje rum har en egen prägel.

Missa INTE glasbaren...vilken känsla, vilken konstupplevelse att ta en pilsner...

Åk dit! NU!

tisdag 20 oktober 2009

Jag säger nej...

Heja Fredrik Pettersson! Nej till allt vad Sverigedemokraterna heter...

Centerpartist med brallorna nere

I morse fick jag puls redan innan jag klev ur sängen... I Nyheterna/Östran säger centerns Patric Pettersson, Mönsterås så här:

"Jag tror inte att kvinnorna låter sig stampas på och vara hemma om de inte vill det. Jag tror på framtidens kvinnor. Vårdnadsbidraget är ingen kvinnofälla."

Detta yttrande fällde han i Mönsterås kommunfullmäktiges talarstol i debatt om vårdnadsbidragets vara eller inte vara. Om vårdnadsbidraget kan man naturligtvis ha olika uppfattningar. Min uppfattning är att vårdnadsbidraget är djupt orättvist då det inte finns en chans för många människor att leva på de 3 000 kronorna i månaden som erbjuds.

Åter till Patric och hans kvinnosyn. Jag tycker att han verkligen ska fundera på vad han egentligen sa där i talarstolen. Är det verkligen hans bestämda uppfattning att det bara är kvinnor som vill bli stampade på som blir det?

Hans uttalande får i alla fall mig att fundera på hur han tänker i andra frågor. Kvinnor som vill bli slagna blir det? Kvinnor som vill vara lågavlönade blir det? Kvinnor som vill bli trakasserade blir det?

Jag tycker att Patric Pettersson har en del att förklara.

Inför operation

I förra veckan var jag på nytt i Linköping för ytterligare en undersökning inför min cochleaimplantatoperation. Denna gång två röntgenundersökningar, en i magnetkamera och en datortomografi av öronen.
Jag kom i väldigt god tid för att hinna och för att hitta. Universitetssjukhuset i Linköping är STORT! Men personalen var redo och frågade om det gick bra att vi började en halvtimme innan. Och självklart...
Att åka in i den smala tunneln på magnetkameran är riktigt jobbigt. Jag blundade redan innan och tänkte på att jag gick på stranden, precis i vattenbrynet. Fötter i varmt medelhav och mjuk sand. Mmmm... Det höll paniken borta.
Väl ute funderade jag på att fråga om de sett något...eller om det var tomt...
Men så behärskade jag mig, tänkte att det är förmodligen den fråga som alla ställer och en vacker dag rinner sinnet över på personalen...och det ville jag inte riskera.
I stället frågade den mycket vänliga damen på magnetröntgen om hon skulle ringa upp och fråga de andra om jag fick komma tidigare dit också! Och det fick jag... I stället för att vänta in en ny tid vid 11 var jag klar tio över tio! VÄLDIGT smidigt och snällt!
Så nu är det en avslutande träff kvar. Kanske sker den i november. Jag börjar inse att det verkligen börjar närma sig operation på riktigt. Och jag längtar efter att kunna prata i telefon igen! VERKLIGEN LÄNGTAR!

Det fattiga Sverige och barnen

I dag börjar Expressen skriva en ny artikelserie om hur barnen i kris drabbas. Det jag kallar barnfattigdom. Rädda barnen har under många år kartlagt och rapporterat barnfattigdom kommun för kommun. I Vimmerby handlar det om nästan 250 barn som definieras som fattiga i Rädda barnens rapport.

måndag 19 oktober 2009

Intressanta siffror Johan!

Johan Persson, s-kommunalråd i Kalmar, har räknat lite. Och han konstaterar att centern har tappat 42 procent av sina väljare! Spännande!
Jag tycker att det är kul, för precis som Johan skriver, så talar vi alltid om hur mycket kd tappat. Krisen för centern är större men ingen har tidigare talat om den.
Johan har räknat ut hur helgens sifo skulle slå om det var val i Kalmar län idag! Plus 6,36 procent för oss och både kd och fp tappar helt sina riksdagsmandat!

onsdag 14 oktober 2009

Rätten att köpa någons kropp kan inte vara mänsklig

Nej. Nej. Nej.
Det ÄR INTE en mänsklig rättighet att få prostituera sig.
Det är en mänsklig rättighet att få leva ett värdigt liv, ha jobb, trygghet och människor omkring sig som älskar en.

De borgerliga ungdomsförbundens företrädare skulle jag kunna skriva mycket om här. Men jag vet inte om kraftuttrycken räcker i praktiken. Dessa företrädare väljer att hoppa av en kampanj som arbetar mot trafficking för att "man inte kan ställa sig bakom en kampanj som jämför trafficking med vanlig prostitution". Och de tillägger då att prostitution är en mänsklig rättighet.

Jaha.

Menar de att det är en mänsklig rättighet att som man eller kvinna få besluta sig för att det är okej, jag känner för att gå på gatan nått år eller så. Jobb som jobb i dessa kärva tider.

Eller menar de att vi alla ska ha rätten att hysta upp slantar för att få nyttja någon annans kropp en stund?

Ärligt talat vet jag inte viket av alternativen som är värst. För mig kan det aldrig bli en mänsklig rättighet att få prostituera sig. Eftersom konsekvensen av en sådan rätt alltid blir den omvända, att någon annan tar sig rätten att köpa.

Ur prostitution föds bara tragik, ångest och elände. Vi kan lägga till våld, tvång och människohandel.

De tänker inte längre än deras borgerliga näsor räcker. Det är säkert som vanligt, det är alltid någon annan som ska göra skitjobbet. Visst ska andra ha rätt att prostituera sig, men MIN syster, MIN mamma och MIN brorsa, nej de har ju andra jobb...

tisdag 13 oktober 2009

Bakvänd Borg

Finansminister Borg har bråkat med Lettland. Han har länge tyckt att den politska ledningen inte stramar åt tillräckligt. Nu har letterna valt att höja skatten på stora fastigheter. Då ger Anders Borg beröm.
Men är han komplett galen? Något som är oansvarigt och orättvist i Sverige är helt plötsligt bra om det händer i Lettland.

Kalmar län - the movie

Länet som glömdes bort. Nu är till och med landshövdingen uppgiven och arg. Socialdemokraterna i Kalmar län har gjort en film.

Mera politik, helst nu

Jag är trött idag. Kanske är det den allmänna tisdagstristessen, kanske bara lite depp. Jag skulle vilja räcka till så många flera saker. Skulle vilja klara av att hinna fundera på allt, ta kloka beslut och vara avslappnad. Drömmen eller hur?
I politiken finns det så otroligt många saker jag skulle vilja jobba med. Så många frågor att ställa, debattartiklar att skriva och ja, tusen saker att ta reda på.

fredag 9 oktober 2009

Fredag...

Nu ska jag snart åka till Gullringens simhall och simma. Det är ett perfekt sätt att inleda helgen på.
Maten tror jag serveras si så där halv sju, om jag har tur så knaprar vi några bitar fantastisk Primadonnaost till förrätt.

torsdag 8 oktober 2009

Högervridna moderater

I dag får Kalmar läns moderate riksdagsledamot, Jan R Andersson, viss medial uppmärksamhet. Tillsammans med en partikamrat har han motionerat i riksdagen. Ämnet är att de båda anser att svt:s nyheter är vänstervridna till socialdemokraternas stora fördel. Nu vill de båda nitiska moderaterna tillsätta en utredning...
Jag tror först att det är ett skämt. Ett icke roligt sådant. Men faktum är att dessa båda herrar i Berlusconi-anda vill kontrollera och säga vad de tycker ska finnas med och inte. Det är faktiskt både upprörande och skrämmande.
De flesta större dagstidningar tar upp motionen. Men det festliga är att vare sig Jan R Andersson eller hans kompis vill kommentera nyheten.
De vill förmodligen inte riskera att bli vänstervridna...

Calle Fridén har dragit samma slutsats som jag.

onsdag 7 oktober 2009

Budget i Vimmerby

Den socialdemokratiska budgeten skulle ha givit Vimmerby 42 platser på Komvux. Och 21 platser inom yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning. Plus lärlingsplatser, kvalificerad yrkesutbildning och kompetensstöd till yrkesverksamma. Sammanlagt 168 jobb och utbildningsplatser i Vimmerby.

Vimmerby kommun hade fått 11 miljoner att stärka upp kommunbudgeten med under 2010-2012. Jag kan säga att det hade behövts...

Vad fick vi? Jo, en Borg-budget till. Inte ett jobb skapas med de lånade slantar han delar ut till höger (dock inte till vänster).

De unga arbetslösa blir flera och flera. Tyvärr för Maud Olofsson så har nu TCO visat på att LAS (Lagen om anställningsskydd) inte är orsaken till att unga blir utan jobb.
Arbetslösheten har i Vimmerby ökat med hisnade 81 procent på ett år! För de unga arbetslösa var ökningen 14 procent.

Köerna till socialkontoren runt om i riket ökar dramatiskt. Under andra kvartalet i år betalades det ut 2, 2 miljoner i försörjningsstöd här i Vimmerby. En uppgång med 34 procent jämfört med förra året.
Och låt mig understryka att köerna kommer att växa ytterligare när människor kastas ut från sjukförsäkringen framöver. Det är en stor skandal.
Det utanförskap som moderatmaffian ryade om i valrörelsen 2006 växer raskt. Men nu är det tyst.

Företag går i konkurs, antalet ökat. Under de 12 senaste månaderna har 16 företag i Vimmerby kommun gått i konkurs. I riket 7 670 företag.

Borgs budgetunderskott beräknas nästa år bli ofattbara 107 miljarder. Så står det i deras egen budgetpropp. Om vi tog och fördelade den summan ut på varje svensk blir det 11 500 kronor var. Om vi räknar ihop Vimmerby kommuns befolknings del så slutar notan på 180 miljoner i skuld.

Borgs tomhet

Finansminister Borg kommenterade s-budgeten i nyheterna igår. Det första som slog mig var tomheten i hans budskap. Han sa att det är en budget som kommer att vara förödande för jobben i Sverige. Det uttalandet blir nära på lyteskomiskt i sammanhanget. Anders Borg har i tre års tid lagt budgetar som skyfflar allt flera människor bort från möjligheten till egen försöjning. Han har dessutom hela tiden själv räknat med stigande arbetslöshet. Vi socialdemokrater lägger en budget som är urstark. Den tar skattemedel från höginkomsttagare och den ger hopp till unga arbetslösa. Budgeten ger pensionärer mera slantar och den stärker kvalitén i skolan. Kommuner och landsting får pengar så alla välfärdsarbetare kan behållas och bli flera. Det blir praktikplater, studieplatser och det blir ett nytt kunskapslyft. Detta, mina vänner, kallar Anders Borg förödande för jobben! Han lät lite som en uppskruvad plastleksak. Väl inövat budskap men ack så platt och tunt. Det var en ganska liten och innerst inne rädd Anders vi såg. Inte ens en spinndoktor som Schlingmann kommer att på ett hållbart sätt kunna bortförklara en klassisk s-budget med idel rättvis inriktning.

tisdag 6 oktober 2009

Nu börjar det likna något!

Budgeten känns riktigt bra idag. Rubriker som "Skattechock för rika" och "Ta för de rika - ger till fattiga" är välgörande. Äntligen. Ja vi villl höja skatter för de som tjänar mycket. En höginkomsttagare kan få 1300 spänn mindre i plånboken varje månad. Däremot kan ett pensionärspar få 700 kronor mera att leva på. Mera till studenter, till arbetslösa och till kommuner och landsting. Hela 18 miljarder i statsbidrag fördelat under 2010-2012. Pengar som bland annat ska gå till ökad kvalité i skolan.
En rättvis budget som bygger på att vi inte slänger ut pengar i ofinansierade skattesänkningar.
Jag håller tummarna för att den moderatledda regeringen inte hinner bygga upp ett allt för stort budgetunderskott!

måndag 5 oktober 2009

Hemliga alliansen

Kanske är det lika bra att de får fortsätta med sitt hemlighetsmakeri... Allt som vi sossar gjorde så grundligt fel i före den moderatledda regeringens tillträde börjar nu bli rätt! Visst är det udda?
Den moderatledda alliansen tänker tydligen inte utannonsera jobbet som EU-kommissionär. Inte heller blir tsunamibanden offentliga förrän om si så där 70 år. Så det är bara inse att JAG får ALDRIG veta!
Och då undrar jag osökt; vad kan vara så hemskt att det inte går att ta ut i ljuset? VAD?

fredag 2 oktober 2009

Mat ikväll...

Det blir lax. En rejäl laxbit fylls med en röra som består av kräftor, dill, creme fraische och västerbottenost. Skär en ficka i laxfilén uppifrån och fyll i. Baka detta i ugnen på 150 grader ca 20-30 minuter beroende på laxfiléns tjocklek.

Själv ska jag fira att Nyheterna/Östran valde att citera mig på ledarsidan i dag! Det var riktigt roligt!

Tillbaka till rötter och bas

Jag har länge funderat på om partiet inte krånglar till det lite väl mycket. Många ropar efter förnyelse i politiken. Det tillsätts grupper som filar på nyheter och förslag. Våra motståndare säger att vi inte har någon politik på flera områden och att vi blir svaret skyldiga många gånger. Det är fel såklart. Vi socialdemokrater står på en mera än 100-årig traditionell ideologisk bas där jämlikhet, rättvisa och solidaritet är ledorden. Men tänk på detta! Det är fantastiskt och unikt!

Jag tycker att vi ska känna stolthet. För mig betyder det något alldeles speciellt att vara socialdemokrat. För mig betyder det att vi ska kunna ha högt i tak men det finns gränser. Jag kan aldrig tänka mig att gå emot min egen innesta ideologiska övertygelse i olika frågor! Jag kan inte tänka mig att ta ett vårdandsbidrag eller dra av för en hushållsnära tjänst som illröd sosse! Det går bara inte. Jag försöker leva som jag lär, kanske lyckas jag inte alltid, men jag jobbar på det.

På en utbildning jag går talar vi mycket om hur vi ska känna trygghet i att beslut vi ställs inför verkligen blir s-märkta. För min egen del handlar det om att känna efter - stämmer förslaget överens med mina socialdemokratiska värderingar eller inte?

Under valrörelsen 2006 konstaterades det att väljarna gillar vår politik men de gillade inte oss. Detta tycker jag att vi ska ha med oss. Att förnya är kanske inte rätt i alla lägen. Många gånger skulle kanske vårt parti må väl av en tillbakablick. Det är svårt att ha nya idéer för framtiden om man inte känner sin historia. Jag menar inte att vi ska strunta i nya förslag och ny politik. Det behövs också. Det jag vill säga är att vi gott och väl borde kunna stå för gammal beprövad politik, inte bara jaga nytt! Det var Henrik Schyffert som gjorde ett bejublat framträdande i Almedalen på just det temat. Jag tycker att det låg en hel del tänkvärt i det han sa. Och jag gissar att undertonen var liiiite allvarlig.

De gamla lösningarna är inte alltid dåliga. Vi är ett parti som står för jämlikhet, rättvisa och solidaritet. Förslag som bottnar där kommer aldrig att vara fel.